iPon Hírek

Megkezdi a 128GB SSD-k szállítását a Samsung

Dátum | 2008. 07. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Bejelentette a Samsung, hogy megkezdte a 128GB-os, többszintű cellás (MLC) technológiára épülő SSD-i gyártását, amelyek a laptopok esetében drámaian lecsökkenthetik az SSD-kre való átállás költségét. Mi több, a cég arra is rámutatott, hogy a formátum újszerű megvalósításának köszönhetően az új SSD-k nem csak nagyok és olcsók, de gyorsak is: 90MB/s-el olvasnak és 70MB/s-el írnak, lekörözve gyakorlatilag bármelyik laptop-merevlemezt és a korábbi SSD-ket.

Év vége felé már ő is várhatóNem mulasztották el megjegyezni azt sem, hogy míg más, szintén MLC-s SSD-k általában nem túl megbízhatóak, addig az övéik természetesen nagyon is az - akár 80-100 évet is kibírnak, szemben sok forgókorongos meghajtó mindössze négy-öt évével, amelyeket hamar kikészíthetnek a véletlen ütődések, vagy a puszta aktív használat. És persze nem tartották utolsó szempontnak azt sem, hogy az új SSD-k aktív használat során is mindössze 0,5W-ot fogyasztanak.

Egyaránt kaphatóak lesznek az új 128GB-os darabok 1,8 hüvelykes SATA II formátumban, ultrahordozható gépekhez és kézi eszközökhöz, valamint 2,5 hüvelykesként is, a szokványos laptopokhoz. Lesz továbbá egy 64GB-os változat olcsóbb rendszerekhez, az év vége tájára pedig ígértek egy 256GB-os modellt is.

Áraikat és vásárlóikat továbbra sem nevezték meg, de azt így is tudjuk róluk, hogy számos nagy laptopgyártónak szállítanak rendszeresen SSD-ket, így például az Apple-nek a MacBook Air-ekhez, a Lenovonak a ThinkPad X300-asokhoz, vagy épp a Dell Alienware izmosabb darabjainak - valamint önálló fejlesztési lehetőségként is árusítják azokat egyes forgalmazókon keresztül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. TJZ83
2008.07.10. 07:45
Egyszer régen ha jól emlékszem úgy indult ez a dolog, mármint a Samsung részéről, hogy hibrid hdd/ssd meghajtókat fognak piacra dobni. Azzal a projekttel mi lett? Rég nem találok róla hírt.
Úgy rémlik, hogy akkoriban arról volt szó, hogy majd valami iszonyat gyors SSD-t raknak a HDD-kbe a rendes puffer mellé, hogy azzal segítsék pl a rendszerindítást, hibernálás funkciót stb. Ami a legjobban megfogott abban a cikkben az volt, hogy felvetették a kb 5 másodperces bootolási időt...
Mert szerintem sem lenne hülyeség egy kb 8GB emlékező gyorsítótáras vinyó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!