iPon Hírek

Megkezdődött az Instant alkalmazások publikus tesztje

Dátum | 2017. 01. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A keresőóriás tavaly a Google I/O fejlesztői konferencián rengeteg újdonságot mutatott be, egyebek mellett lehullott a lepel az Instant alkalmazásokról is. Az Instant Apps lehetőség ezt követően sokáig nem hallatott maga felől, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a szakemberek leálltak volna a fejlesztéssel, éppen ellenkezőleg, ezúttal ugyanis arról számolhatunk be, hogy a Google megkezdte ennek a szolgáltatásnak a publikus tesztelését. Az Instant applikációk remek lehetőséget nyújtanak azoknak az alkalmazásoknak, amelyek eddig jobbára kihasználatlanul álltak egy adott weboldal mögött, ilyenek pedig nem kis számban akadnak napjainkban. Rengeteg webshop és egyéb olyan honlap van jelenleg, amelyek rendelkeznek dedikált alkalmazással, de a felhasználók mégis inkább a webes felületet használják a mobilok böngészőjén keresztül valamilyen oknál fogva. Ezek a weboldalak sokszor figyelemfelkeltő hirdetések bedobásával próbálják népszerűsíteni a hozzájuk tartozó applikációkat mikor okostelefonról érkezik egy-egy látogató, de rengeteg ember van, aki ennek ellenére is marad inkább a hagyományos felületnél az applikációk telepítése helyett.
Ez nem feltétlenül hanyagság, meglehet, hogy a felhasználó szimplán nem szeretné mindenféle programmal teleszórni a mobilját vagy egész egyszerűen nincs is elegendő helye az esetenként 100 MB-nál is nagyobb, összetett alkalmazások telepítésére. És ezen a ponton lép közbe az Instant Apps szolgáltatás. A fejlesztőknek lehetősége van blokkokra tagolni az alkalmazásaikat, és amikor egy androidos mobilról próbálja meglátogatni valaki például egy bolt weboldalát a Google találati listáról valaki, akkor nem a honlap töltődik be, hanem maga az applikáció, illetve az alkalmazásnak az a részegysége, amire adott esetben, például egy termék megvásárlásakor szükség lehet. És ezzel mindenki jól jár. A felhasználóknak nem kell bajlódni programok telepítésével a rövid ideig tartó használat esetére, és nem is kell szabad helyet felszabadítaniuk emiatt a mobiljaikon, a honlapok tulajdonosai pedig nem feleslegesen hoznak létre programokat, hanem korrekt módon ki lesznek használva a dedikált alkalmazásokban rejlő lehetőségek.
Ahogy azt már fentebb elárultuk, egyelőre még tesztelés alatt állnak az Instant applikációk, de ha minden jól megy, akkor már talán az év második felében szélesebb körben is megkezdődhet ezeknek a hódító útja. A Google egyelőre csak szűk körű fejlesztői csapattal dolgozik, és csak néhány oldal esetében lehet kipróbálni az Instant Apps szolgáltatás nyújtotta élményt. A Google kiemelt partnereinek sorában ott van például a BuzzFeed, a Wish, a Periscope és a Viki. Most egy ideig a felhasználói visszajelzések begyűjtése és kiértékelése folyik majd, ezeket felhasználva fogják eldönteni a keresőóriás szakemberei, hogy miként folytathatja tovább az útját a szolgáltatás. Ha jól vizsgázik a limitált tesztelés keretében az Instant Apps, akkor rövidesen több applikáció és több felhasználó bevonásával folytatódhat a próbakörök futása.
Így festenek a felsorolt oldalak Instant alkalmazásai élesben.
Üröm az örömben, hogy kezdetben úgy fest, elég sok munka lesz azokkal a már meglévő programokkal, amelyeket az Instant Apps lehetőség kihasználására akarnak átalakítani a fejlesztők. Az alkalmazásokat frissíteni kell úgy, hogy az Instant funkciókat beemelik, ezt követően pedig modulokra kell felosztani az applikációt. A honlap különböző lehetőségeit figyelembe véve kell meghatározni és kialakítani a modulokat. Ezeknek a részegységeknek csak a legminimálisabb funkciókat szabad tartalmazni. Ha a modulok nem elég kicsik, akkor megnőhet az adatforgalom, ezzel együtt pedig lassulhat a betöltés, ami minden bizonnyal kedvét szeghetné néhány felhasználónak, ezt pedig senki sem akarja. Annyiban nincs nehéz feladata az embereknek, hogy ugyanazokat az Android API-kat lehet használni, mint egyébként, és ugyanúgy segíti a projekteket az Android Studio. Mi kell egy jól működő Intant alkalmazáshoz? A Google iránymutatása szerint az Instant Apps támogatású programokból minden felesleges alkotóelemet el kell távolítani a fejlesztőknek, ami jó hatással lesz a program méretére, és így értelemszerűen a betöltés sebességére is. Ezekben a programokban biztosítani kell az URL alapú navigációt. Úgy kell kialakítani a program moduljait, hogy azok nem haladhatják meg a 4 MB-os méretet, de a lehető legkisebb méret elérése a cél. Be kell építeni az applikációba az Android 6.0-val bevezetett futási engedélyeket. Ha olyan a program, hogy szükséges benne felhasználói fiókot használni vagy más okból azonosítania kell magát a felhasználónak, akkor a Smart Lock for Passwords implementálása is elengedhetetlen. Az Instant Apps kapni fog egy teljes értékű szoftverfejlesztői csomagot is, ami a következő hónapokban válhat elérhetővé – pontosabb információval ennek az érkezése kapcsán nem szolgált a Google.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. tonyesz
2017.01.25. 10:05
Ez nekem olyan Microsoftos hozzáállás. Csináltam valamit, ami nem kell az embereknek, nem baj, majd lenyomom valahogy a torkukon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pendra37
2017.01.25. 11:01
Nekem azt magyarazza el valaki, hogy mi a francert csinal minden weboldal valami szir-szar appot maganak? Miert jobb nekem az app, mintha egy normal bongeszobol nyitnam meg a weboldalt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Pendr...
2017.01.25. 14:45
Erre még ezidáig nem kaptam kielégítő választ, pedig engem is érdekelne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller Pendr...
2017.01.25. 15:48
Egy appban sokkal jobban tudod optimalizálni a weboldalt, mintha a folyamatosan változó html szabványokra hagyatkoznál.

Csak hogy egy példát mondjak: Reddit androidos alkalmazásánál ha oldalra rántod a képernyőt átmegy a következő/előző postra. (Mintha tindereznél)

De csak akkor, ha épp fennt, a posztoknál vagy. és nem a kommenteknél, ahol ugye valszeg nem akarnál átlépegetni.

Most ez talán megoldható sima html5-el, max reménykedve, hogy minden mobil böngésző ugyanúgy kezeli, vagy írsz erre egy kis programot. Utóbbi sokkal egyszerűbb és fenntarthatóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Pendra37 kisko...
2017.01.25. 16:38
Ertem, tehat ahelyett, hogy megirnak rendesen a weboldalt egyszer es azt javitgatnak, inkabb csinalnak egy gyengebb weboldalt meg irnak melle egy Android es egy IOS appot. Ezt vagy frissitik vagy nem. Vagy mukodik az ember telefonjan vagy nem. Vagy ellopja az adatokat vagy nem.

A HTML szabvanyok nem valtoznak olyan gyorsan, mint mondjuk az Android verziok.

Tehat 3x os eroforras igeny mellett nem nagyon tud tobbet, mint egy jo weboldal.
Emellett viszont egy csomo helyet foglal a telefonomon, nezegeti az adataimat, valtozatos idokozokben frissitgetheti magat es a tartalmat, ha rosszul irtak meg leszivja az akksimat is es lassuva meg instabilla teszi a rendszert. A hulyenek is megeri.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller Pendr...
2017.01.25. 16:59
Az appokat tapasztalataim szerint hamarabb frissítik, mint a weboldalakat.

Nem elég, hogy html szabvány is változik, a böngésző is változik, és az os is.

Appnál csak utóbbi.

App-ba olyan feature-ket raksz bele amik egy html alapú honlapba nehezen, vagy egyáltalán nem tudsz.

App esetében a fejlesztő mondja meg, milyen erőforrást hogyan használjon az applikáció, weboldal esetén a böngésző fejlesztője mondja meg. Ergo nem tudod garantálni, hogy megfelelő módon fog a weboldalad működni, míg egy applikáció esetében jóval egyszerűbb a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. junpet
2017.01.25. 18:40
Én is maradnék a weboldalas megoldásnál. Egy appban sem találkoztam még ctrl+f funkcióval, vagy save page, adblock plus etc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim junpe...
2017.01.25. 22:38
Itt van a kutya elásva, netes appban nem lehet se reklámot, se telemetriát, semmit tiltani. Vagy kiengeded netre, vagy nem, ennyiről szól az idevágó android jogosultság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LavX
2017.01.26. 10:33
Kártevő alkalmazások automata elindulnak... ezaz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!