iPon Hírek

Megkezdődött az ubuntus Meizu MX4 forgalmazása

Dátum | 2015. 05. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Sok idő telt el tavaly november óta, mikor elsőként felütötte a fejét a hír, hogy érkezik az Ubuntu operációs rendszer mobilos változatát futtató Meizu MX4 okostelefon, és végre eljutottunk arra a pontra, mikor már a forgalmazás megkezdéséről számolhatunk be.
Ez a lépés fontos a Meizunak, de főleg a Canonicalnak, most dőlhet el ugyanis, hogy mekkora az érdeklődés az Ubuntu Touch iránt okostelefon formájában. A rutinosabb olvasóink persze már biztosan tudják, hogy nem ez az első alkalom, amikor olyan készülék kerül forgalomba, amin Ubuntu fut (BQ Aquaris 4.5), ám most először kap a rendszer erős hardvert maga alá. Kiemelendő, hogy semmilyen nemű felára nincs az Ubuntunak az Androidot futtató konfigurációhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a készüléket 1800 jüanos, vagyis átszámítva nagyjából 290 dolláros összegért cserébe lehet megrendelni. Kezdetben a Meizu hivatalos kínai honlapján keresztül csaphatnak rá le az érdeklődők. Bár a Meizu szerkezete alapból négy színvariációval kapható, az Ubuntunál a vásárlók kezdetben csak kétféle színből választhatnak, van hófehér ezüst kerettel, valamint aranyházba bújtatott fehér előlappal.
A Meizu semmilyen egyedi változtatást nem hajtott végre az eredeti MX4 okostelefonon a tavaly szeptemberi bemutatkozása óta. Tehát az eszköz változatlan specifikációkkal várja, hogy a felhasználók próbára tegyék az Ubuntu Touch-csal is. A Canonical operációs rendszere egy 5,36 hüvelykes, IPS technológiával dolgozó kijelzőn jelenik meg, ami 1920 x 1152 képpontos felbontással, vagyis 418 PPI-s pixelsűrűséggel dolgozik. A képminőségre biztosan nem lesz panasz, a sebességről pedig egy MediaTek MT6595 fog gondoskodni, ami szintén rendben van. Ez a lapka ugyan még 32 bites, de a maga nemében a legjobb teljesítményt nyújtja a 2,2 GHz-es órajelen dolgozó Cortex-A15 kvartettnek köszönhetően, az energiahatékonyságról pedig négy Cortex-A7 mag hivatott gondoskodni. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, és ez valószínűleg az Ubuntunak is elég lesz. Egyedül az a sajnálatos, hogy egyelőre csak 16 GB tárhellyel lehet rá lecsapni, ez pedig nem sok, főleg azt figyelembe véve, hogy akárcsak az androidosnál, ennél a modellnél is le kell mondani a microSD kártya helyről. Végül meg kell még említeni, hogy a telefon egy 20,7 megapixeles Sony kamerával van ellátva, ami a japán vállalat legnagyobb szenzorra épülő megoldása (1/2.3”), szóval remek fotók készítésére lesz alkalmas.
Az eszközt egyébként már sokan megcsodálhatták testközelből is, mivel a Canonical a Mobile World Congressen kiállított néhány példányt a látogatók számára. Sajnos ekkor még nem volt túl meggyőző a páros, de mostanra remélhetőleg minden gondot megoldottak. Barcelonában még az alapvető funkciókban is találtak problémás pontokat az újságírók, és sokan megjegyezték, hogy kezdeti stádium ide vagy oda, az alkalmazások kínálata nagyon szűkös. A Meizu MX4 Ubuntu Edition Kínán kívüli terjeszkedéséről egyelőre még nem esett szó, de az eddigi információk alapján elérhető lesz az Egyesült Államokban és Európa több országában is. Korábban egyébként a Canonical arról beszélt, hogy júniusban kerülhet bevetésre az USA-ban, és tekintve a mostani rajtot, ezt a tervet valószínűleg tudják is tartani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. xcomman
2015.05.19. 10:38
Korábbi ubuntus telefonnal van valakinek tapasztalta? Tudom az nem ez a márka, de az oprendszer továbbra is "ugyanaz". Erősen hajlok rá, hogy kipróbáljam és mivel túlzottan nem nagyok az igényeim talán azoknak megfelelne. (telefonálás, sms meg néha levelek elolvasása..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rfj1989 xcomm...
2015.05.19. 11:09
Ezekhez az igényekhez biztosan elég lesz. Nekem nincs tapasztalatom még ezzel az oprendszerrel, viszont az érdekelne, hogy mi a helyzet az alkalmazásokkal? Az ubuntu storeban van nagy választék? Androidos appok futtathatóak rajta?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.19. 12:05
Nem hiszem hogy ugyanaz lenne.Mindenki valtoztat az oprendszeren.Pl a Mx4 androidos valtozata allandoan fagy.Rengetegen viszik vissza.szerintem pont azert mert tulpiszkaltak.Ez is ugy nez ki.
Meg szerencse hogy ismerem az eladot mert ilyet akartam venni androidiosban az asszonynak.A fulembe sugta hogy ne tegyem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.19. 12:37
Androidos appokat nem futtat, legalábbis én nem tudok róla. Szerintem linuxos portok vannak, meg néhány alapból Ubuntu Mobile-ra készített alkalmazás.
Úgy érzem lesz egy kis hátszele fejlesztői oldalról, bár aki majd a legfrissebb játékokat, meg a bővelkedő alkalmazás-kínálatot keresi, az válasszon valami mást.
Van linuxra Ubuntu Touch emulátor, meg lehet nézni a rendszert és az alkalmazáskínálatot (a GUI nyilván lehet más).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. xcomman piter
2015.05.19. 13:11
Legközelebb hány idézőjelbe rakjam, hogy észrevegyed ? Persze, hogy fejlesztik, de alapjait tekintve ugyanaz. Droidot sosem fogok venni, de ebben a vodafone keze is benne van..., vagy gayphone vagy ez az ubuntu még ami szimpatikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr
2015.05.19. 14:07
"az alkalmazások kínálata nagyon szűkös"
Oh, az irónia!
Megjegyzem nem hinném, hogy olyan nagy dolog lenne megoldani, hogy az érintőkijelzőre nem optimalizált programok is használhatóak legyenek az átlagjúzer által; azt már nem is lenne hiány a programkínálatban, sőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim freyr
2015.05.19. 14:44
Az irónia inkább az, hogy jól használható grafikus kezelőfelülettel kell egy tapicskolós eszközt eladni, a normális GUI pedig kattintható formában sem sikerült még soha normálisan Linux fejlesztőtől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa freyr
2015.05.19. 17:31
Persze, már Maemon (MeeGo előd) is lehetett futtatni valami Debianos Libre Office-t, miegymást, de ki az az elvetemült, aki napi szinten akarja ezeket érintőn használni..
Egyébként ez a célkitűzésük:

Akad azért ARM port linux fronton, úgy hallottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bodocz70 xcomm...
2015.05.19. 19:37
https://uappexplorer.com/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!