iPon Hírek

Megkezdte az Android 7.0 frissítés terjesztését a Sony

Dátum | 2016. 12. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az első Android 7.0 operációs rendszert futtató okostelefont az LG Mobile indította útnak, majd a Nougat frissítést is az LG kezdte meg elsőként, ha eltekintünk a Google-höz köthető készülékektől. Ám azzal együtt, hogy az LG lépéselőnyben van, szerencsére a versenytársak sincsenek túl nagy lemaradásban. A Samsung gőzerővel teszteli az Android 7.0 operációs rendszert a Galaxy S7 és S7 Edge mobilokon, a HTC és a Lenovo (Moto) pedig már meg is kezdte a Nougat terjesztését néhány nappal ez előtt. Mostanra a Sony is elkészült az első Android 7.0 frissítésével, és útnak indította azt méghozzá OTA módon. Ezen felül pedig új információ az is, hogy a Huawei kiadta a Nougat támogatásban részesülő mobilok listáját, amin egyelőre vannak váratlan hiányzók. Sony A Sony esetében sokan arra számíthattak, hogy először az Xperia X részesül majd az Android 7.0 frissítésben, ugyanis azon kezdte meg korábban a nyílt bétatesztelést a vállalat. Az Xperia X helyett viszont az X Performance és az Xperia XZ okostelefonok lettek végül, melyek először hangolódhattak át a Nougátra. A vezeték nélkül (OTA) érkező frissítés megfelelő töltöttségi szint és persze jó hálózati kapcsolat mellett (1,3 GB) könnyedén telepíthető lesz minden felhasználó számára, csak néhány érintés az egész. A végleges Android 7.0 operációs rendszert elhozó kiadás a 39.2.A.0.327 azonosítóval érkezik.
Pontos leírás sajnos nincsen arról, hogy milyen újításokkal jár a Sony Xperia X Performance és az Xperia XZ esetében a frissítés, de néhány dologról azért meg tudunk emlékezni. A Nougat révén itt például már van natívan támogatott osztott képernyős megjelenítés. A Sony mérnökei dolgoztak a saját kameraszoftverükön, amely ennek köszönhetően már még több opciót fog felvonultatni, mint korábban és előre láthatólag jobb lesz az érintésérzékenység is. És szót érdemel még, hogy a Stamina módon is csiszolt a vállalat – azért fontos ez, mert ez teszi lehetővé az üzemidő megnövelését, az energiahatékonyabb üzemelést.
Az Xperia X Performance esetében még azt hozzá kell tenni, hogy jelenleg az F8131 és az F8132 modellszámmal illetett gépek érintettek az Android 7.0 frissítésben. Ezek az amerikai és a nemzetközi kártyafüggetlenül értékesített eszközök. Ha valakinek ilyen, vagy egy Xperia XZ lapul a zsebében, akkor a Beállítások, Telefonról menüpontja alatt keresheti a frissítést, de amikor elérhető lesz az adott masinán, azt minden bizonnyal jelezni fogja az okostelefon. Huawei A Huawei is gőzerővel dolgozik az Android 7.0-ra való átálláson, de náluk egyelőre úgy tűnik, hogy a frissítések első hulláma még egy kicsit odébb van. A vállalat nem áll rosszul a Nougáttal, olyannyira nem, hogy a Mate 9, a Mate 9 Pro és a Mate 9 Porsche Design okostelefonokon már az Android 7.0 teljesít szolgálatot az Emotion UI 5.0 grafikus felhasználói felülettel megtoldva. Ennek ellenére viszont jelenleg az a helyzet, hogy már csak jövőre, az első negyedév folyamán fogja megkezdeni a korábban kiadott mobiljainak az Android 7.0-ra frissítését a gyártó. No, de lássuk, mely termékek esetében számolhatnak biztosan a felhasználók azzal, hogy érkezik majd a frissítés. Első körben a Huawei Mate 8 és a Huawei P9 lesz az érintett, ezeket kezeli kiemelten a vállalat. Néhány héttel a felsőkategóriás páros után fog frissülni a nagyméretű Huawei P9 Plus és a szerényebb képességekkel rendelkező Huawei P9 Lite, valamint velük nagyjából egyidejűleg nevezhet be az Android 7.0-ra a Nova és a Nova Plus okostelefonok kettőse is. És még mielőtt a nép haragja lecsapna a Huawei-re, érdemes azt gyorsan leszögezni, hogy ez még biztosan nem egy végleges Android 7.0 frissítési lista. Mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy az Android 6.0 esetében még nagyon jól dolgozott a Huawei, hiszen még olyan készülékek is megkapták a Marshmallow-t, mint az Android 4.4-gyel debütált, középkategóriás Honor 4C. Egyelőre olyan nevek hiányoznak még itt, mint a MediaPad M3 táblagép, a Huawei Mate S és a hatalmas sikernek örvendő Huawei P8, na meg persze a teljes Honor flotta élen a Honor 8-cal.
Néhány változás az EMUI 5.0-ban.
A Huawei-nél már nem titok, hogy az Android 7.0 operációs rendszert az Emotion UI 5.0 fogja az útján kísérni. Ez a grafikus felhasználói felület a vállalat elmondása szerint minden korábbinál nagyobb változásokat hoz, és ezeknek a módosításoknak köszönhetően könnyebb lesz a használata, jobb lesz a hatékonysága és a biztonság tekintetében is előrelépést jelent. Az EMUI 5.0 egyik legérdekesebb vonása, hogy a tervezők csaknem minden funkciót úgy helyeztek el benne, hogy 2-3 érintéssel hozzá lehessen férni. Az új EMUI már gépi tanulást is alkalmaz annak érdekében, hogy hozzáidomuljon a rendszer a felhasználói szokásokhoz. Továbbá javult az energiamenedzsmentje és megjelentek benne olyan funkciók, mint az App Lock, amellyel bármelyik applikációt a legmagasabb szintű védelemmel lehet ellátni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!