iPon Hírek

Megkezdte küldetését Kína második űrlaborja

Dátum | 2016. 09. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Tienkung–2
Kína sikeresen fellőtte története második űrlaboratóriumát, és ezzel újabb fontos lépést teljesített egy állandó és állandóan lakott űrállomás létrehozása felé. (Ami azért is kiemelten fontos a távol-keleti országnak, mert űrhajósai nem léphetnek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.) A Tienkung–2 (Mennyei Palota) szeptember 15-én indult útjára a Góbi-sivatagban található Csiucsüan Űrközpontból. A 9,5 tonnás űreszközt egy Hosszú Menetelés–2F T2 típusú rakéta emelte a magasba. Az egyelőre lakatlan űrlabor a következő napokban 380 kilométer magasságú pályájára áll, majd a rendszerek ellenőrzését követően 393 kilométerre emelkedik, vagyis abba a magasságba, ahol 2020-as évek elején felbocsátani tervezett állandó űrállomás is keringeni fog. Itt fogják meglátogatni a létesítményt az első emberi űrhajósok október közepe-vége táján. Az űrlaborból pályára áll majd egy kicsi műhold (Panhszing–2) is, amelynek feladata a létesítmény kívülről való fényképezése lesz. A Sencsou–11 űrhajón érkező tajkonauták nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a kínai illetékesek, így a küldetésről jelenleg csak annyit tudni, hogy elvileg 30 napig maradnak majd az űrlaborban, ahol biológiai, fizikai és űregészségügyi kísérleteket fognak végezni. Az első utánpótlást szállító űrhajó jövő áprilisban dokkol a Tienkung–2-vel: a Tiencsou–1 teherhajó üzemanyagot és más készleteket szállít majd a laborba. A 10,4 méter hosszú Tienkung–2 sokban hasonlít elődjére, amelyet 2011 szeptemberében állították pályára. A Tienkung–1-et két alkalommal látogatták meg űrhajósok, akik 2012 júniusában 8, egy évvel később pedig 12 napot töltöttek a fedélzeten. Az első űrlabor hivatalosan idén márciusban fejezte be küldetését, és várhatóan 2017 második felében fog visszazuhanni a földi légkörbe. Míg a Tienkung–1 elsődleges célja a dokkolási technológiák tesztelése volt, utódját már sokkal inkább arra készülve alakították ki, hogy alkalmas legyen a hosszabb távú emberi tartózkodásra. Ennek megfelelően kényelmesebb hálóhelyek és fejlettebb létfenntartó rendszerek állnak majd az ide látogató űrhajósok rendelkezésére, mondják a fejlesztők. Kína először 2003-ban küldött embert az űrbe, és azóta is öles léptekkel halad hosszútávú céljai megvalósítása felé. Ezek között szerepel a már említett, 2022-ben pályára állítani tervezett, 60 tonnás állandó űrállomás létrehozása, de a távol-keleti ország holdprogramja is nagyon jó úton halad. A Csang’e−3 nevű leszállóegység 2013 decemberében szállt le égi kísérőnkre, így Kína a Szovjetunió és az Egyesült Államok harmadik nemzetként hajtott végre irányított landolást a Holdon. A kínai űrügynökség 2017-ben egy robotikus, mintavisszahozó szondát tervez az égitestre küldeni, a következő évtized folyamán pedig már embert is juttatna a Holdra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. cheatergs
2016.09.16. 15:10
"...távol-keleti országnak, mert űrhajósai nem léphetnek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére."
De azért Nemzetközi Űrállomás.
Az űr épp annyira az fogja össze az emberiséget, mint az olimpia...

Mivel, úgy nézem a további fejlődést már keletről lehet várni, így érdeklődve várom, h mivel fogják leváltani a mostani, 60-as évekből megörökölt űrtechnológiát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. m-a-r-i-u-...
2016.09.16. 20:21
Jools szereted a Kerbal Space Program-ot?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller cheat...
2016.09.17. 15:33
Mivel több különböző nemzet rakta össze, ezért nemzetközi.

Miért, az interkontinentális atomrakétának minden kontinensen át kell repülnie, mielőtt felrobban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.09.17. 16:55
kiskoller jól írja, azért nemzetközi, mert a programban az összes nagyobb űrügynökség benne van - Kínát kivéve.

A "nem léphetnek" kis túlzás, mert nem is akarnak. Kína saját programot futtat és saját erőből akarja meglépni a lépcsőfokokat, ennek a része a saját űrállomás is.

Az tény, hogy mikor már az első modult építették, elkezdték pedzegetni hogy hát ők akár be is szállnának az ISS programba, de értelemszerűen akkor már a bent levők (főleg a két nagy, az amcsik meg a ruszkik) ferde szemmel ( ) néztek a javaslatra, látván hogy az egész addigi programjukat úgy lopták össze... izé, náluk a másolás a elismerés jele vagy mi a franc, szóval nem lopták hanem elismerték. Na ja.

Szóval, a többség nem támogatta, hogy hozzáférést kapjanak a cucchoz, és aztán az ott összegyűlt infóhalmaz lemásolásából épüljön a mennyei cifra palota
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Meteoreso
2016.09.18. 13:58
MI a gond a másolással , majd lesz mégegy úrállomás a nemzetközi mellett ugyanolyan...
csak arra made in china lesz írva ))
Találtak már fel bármi értelmeseket ezeken az űrállomásokon a preztizsen kívül ???
Majd tesznek rá lézert és lövöldözhetik egymást)))
De mikor lesz már végre űrhajó ami tud is valamit csinálni, menni valahova meg hasonlók...A Vulkánon már várnak minket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras Meteo...
2016.09.19. 15:26
Ahhoz, hogy más bolygókat látogassunk, minimum hónapokat kell az űrben tölteni, teljesen elvágva bármilyen segítségtől. Az űrállomások főképp arra jók, hogy megtudjuk milyen problémákat kell ehhez megoldani, és megpróbáljunk elbánni velük viszonylag biztonságos környezetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!