iPon Hírek

Megkezdte működését a London Array

Dátum | 2012. 11. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Megkezdte működését az a szélerőmű-rendszer, amely teljes kapacitását elérve a világ legnagyobb tengeri szélfarmja lesz. A London Array nevű projekt megvalósítása 2011 márciusában kezdődött meg, és eddig 151 turbinát telepítettek a tengerbe mintegy 20 kilométerre Kent és Essex partjaitól, a Temze torkolatvidékén. Az első fázis befejeztével összesen 175 turbina lép működésbe, melyek több mint 470 ezer otthont látnak majd el energiával.

A turbinákat két speciális hajóval telepítik, és amikor az első fázis végeztével a szélfarm kapacitása eléri a 630 megawattot, ez a tervek szerint az év végéig megtörténhet, életbe lép a munka következő szakasza, amelynek keretében 870 megawattosra bővítik majd a rendszert. A telepítés során némileg módosítani kellett az eredetileg kijelölt terület határait, hogy a szélfarm ne zavarja meg a torkolatban élő vízimadarak, elsősorban az itt fészkelő északi búvárok életét.


Az erőművet egy nemzetközi konzorcium valósítja meg és működteti, a befektetés költségeit 50 százalékban a dán alapítású Dong Energy, 30 százalékban a düsseldorfi székhelyű E.ON AG, 20 százalékban pedig az Abu-Dzabihoz közeli Masdar állta. Benj Sykes, a Dong Energy brit illetékese elmondta, hogy a nagyméretű partvidéki szélfarmok megvalósítása nagyon fontos lépés a szélenergia felhasználásának elterjesztésében, mivel ilyen módon csökkenthetők az építési és fenntartási költségek, így egyre olcsóbbá válhat ez a fajta energia.

Tony Cocker az E.ON UK vezérigazgatója hozzátette, hogy a London Array üzembe helyezése nagyon fontos mérföldkövet jelent a megújuló energiák történetében. „Meggyőződésünk, hogy a megújuló energiaforrások kiaknázása a fenntartható, megfizethető és biztonságos energiatermelés megvalósulásának egyik leglényegesebb eleme. Célunk, hogy a szélenergia árát 2015-ig 40 százalékkal csökkentsük” ‒ folytatta Cocker.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. ejcy
2012.11.05. 15:18
hajrá ilyenek kellenének hazánkba is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. balrogh ejcy
2012.11.05. 15:27
Kedves ejcy!
Hazánkban található szélerőmű park, budapestről mész Győr fele az M1 autópályán, akkor amit látni az útról az olyan 30-40 darab szélerőmű.
Örvendetes dolog volt látni, hogy nálunk is kezdik kihasználni a természeti energiákat.
A bibi ott kezdődik hogy Ausztria a tulajdonosa, és ő üzemelteti, és a bányajáradék mértéke nevetségesen alacsony, főleg a külföldi befektetők fele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nyerek01
2012.11.05. 15:28
Csak igy tovabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. N-Gabi
2012.11.05. 16:59
Ez így undorító!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mamut027
2012.11.05. 18:04
Dicséretes dolog...
De kis hazánk egy nemzetközi felmérésen nem is olyan régen a világon negyedik helyen végzet egy olyan felmérésben amely az alternatív megújuló energia ként a geotermikus energia lehetőségeket vizsgálta.
A jelentés szerint Magyarország geotermikus energiában a negyedik szuperhatalomként van feltüntetve.....talán nekünk ezt a célt kellene megcéloznunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2012.11.05. 18:21
Csak még egy blokk kéne Paksra és megoldódnának a gondok 25 évre, se cunami, se földrengés nincs hazánkban és a Duna sem tud veszélyes mértékben kiönteni. Még olcsó is lenne, elvileg lehet olyan erőművet építeni, ami jórészt használt sugárzó anyaggal működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lorddiablo
2012.11.05. 20:56
Ez így örvendetes. A kommentekhez kapcsolódóan: jelenleg senki sem tudja, hogy milyen kihatással van a szélerőmű a légköri áramlatokra. Mivel itt nagy szerepe van a szárazföldnek is, ezért a beavatkozás nem biztos, hogy hosszú távon jó lesz nekünk. Egyelőre nagyon zöldnek tűnik az eljárás, de ennek a következményeit nem ismerjük még.

A nukleáris technikát már elég ideje ismerjük ahhoz, hogy bátran használjuk. Jól is működik, amennyiben nincs mögötte politika és valóban hozzáértők kezében van az irányítás. Sajnos Paksnak sincs rendben a szénája teljesen, de biztonságosan üzemeltetik, aggodalomra semmi ok. A bővítés pedig nem lenne szabad, hogy kérdésként merüljön fel bárkiben is. Ez nem lehetőség, ez az egyetlen járható út, mivel nincs sok puskaporunk, amit eldurrogtathatnánk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szviri
2012.11.06. 06:17
mamut027-el értek egyet! Magyarország Geotermikus nagyhatalom, élni kellene vele.
Áder János egyszer, még a választások előtt nyilatkozott is a témában, azóta sajnos teljes a csend. Pedig, ha megnézitek a jelenlegi projekteket, vállalható költségekkel egy tartós megoldás biztosítható, ráadásul heterogén szétszórt pontokon, ami nagyban segítené a kistelepülések autonómiáját és munkahely teremtő is lehetne, ráadásul az energia függésünket is jelentősen csökkentené.

mikej95: Igaz lehetne, ha lenne jelentős saját urán készletünk, mert úgy járhatunk, mint a gázzal. Ha mástól kell venni az uránt, akkor ő szabja az árat. A Geotermia nem így van. Vannak működő magyar cégeink, akik meg tudják oldani házon belül és csak remélni tudom, hogy akár olyan mélyről is lehetne felhozni a meleg vizet, ami akár turbinát is tudna hajtani és az abból kilépő meleg vizzel továbbra is lehetne fűteni. Amennyiben nem, akkor is jelentősen kevesebb hőenergiát lehet egy hőforrásból származó vízzel közölni, hogy turbinát hajtson.

Ráadásul Paks 2 árából hány település Geotermikus energiaellátását lehetne biztosítani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy szvir...
2012.11.06. 08:09
No igen, nyilatkozatokban is világhatalom vagyunk...
Kistelepülések autonómiája? Nem akarok itt politizálni, ám elkerülhetetlen érinteni. Pont most megyünk egy központosítás irányába, nem érdeke itt a politika részéről az egyénieskedés.

Egyébként nálunk is van másutt is szélerőmű-telep, a lakosság részéről viszont nem az alternatív energia iránti elkötelezettség növekedéséről lehetett hallani, hanem csak a lapátok zajszintje miatti állandó panaszról és jajveszékelésről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!