iPon Hírek

Megkezdte működését az exobolygókat fotózó kamera

Dátum | 2014. 01. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Hivatalosan is megkezdte működését a legújabb bolygókutató műszer, a Gemini Planet Imager (GPI), amelynek köszönhetően rövidesen számtalan Naprendszerünkön belüli és kívüli planéta és hold képében gyönyörködhetünk. A GPI a Gemini Obszervatórium déli távcsövén kapott helyet, amely Chilében található. A 8,1 méter átmérőjű távcsőre elhelyezett műszerrel hihetetlenül éles képek készítetők a távoli csillagok körül keringő bolygókról. Olyan égitesteket is meg lehet általa jeleníteni, amelyek alig 0,2 szögmásodpercre látszanak központi csillaguktól, és tízmilliószor halványabbak ez utóbbinál. Mindezt ráadásul szokatlan módon a földi felszínről képes teljesíteni a kamera. A GPI az infravörös tartományban dolgozik, így elsődlegesen a fiatal, még forró bolygók megjelenítésére lesz alkalmas. A tesztüzem 2013 novemberében kezdődött meg, és már az első felvételek alapján is sejthető volt, hogy a kamera valami egészen újat hoz az egyébként is rohamléptekkel fejlődő tudományág számára.
A fenti képen a β Pictoris b katalógusjelű exobolygó látható, amelyet 2008-ban fedeztek fel, és 63 fényévnyire található a Földtől. A bolygó 1−2 milliárd kilométer sugarú, elliptikus pályán kering központi csillaga körül, amely a felvételen kitakarásra került, hogy jobban látszódjon a planéta. Nagyjából tehát olyan messze van csillagától, mint a Szaturnusz, illetve az Uránusz. A β Pictoris b azon ritka exobolygók közé tartozik, amelyről már korábban is készült felvétel, ehhez azonban rendkívül hosszú időre volt szükség, és a képek minősége meg sem közelítette a GPI által pár perc alatt létrehozott képet. Az új műszerrel a kutatók reményei szerint mindenféle érdekes információ tudhatók majd meg a már felfedezett exobolygókról, azok légkörének összetételétől kezdve, a felszíni hőmérsékleten át sok mindenig. Ahogy már említettük, a műszer saját rendszerünkben is képes a különféle égitestek fotózására. Az alábbi képen például a Jupiter Európé nevű holdjáról készült felvétel látható (jobbra), mellette bal oldalon pedig a holdat ténylegesen megközelítő űrszondák felvételei alapján összeállított képet láthatjuk az égitestről.
A kamera a polarizált fényt is képes detektálni, ami különösen lényeges a fiatal csillagokat gyakran körülvevő porfelhők észlelése során. Ezen porfelhők alakja sokat elárul arról, hogy milyen is a bennük rejtőző ifjú csillag. A lenti GPI-képen (jobbra) gyönyörűen kirajzolódik például a HR4796A katalógusjelű csillag vékony porgyűrűje, amely a rendszer formálódásának idejéből maradt vissza. (Bal oldalon egy normál fényben készült kép látható ugyanezen gyűrűről.) A különös gyűrű olyannyira vékony, hogy a szakértők többsége úgy véli, egy egyelőre a műszerek számára láthatatlan bolygó (vagy bolygók) gravitációja tarthatja fenn, hasonlóan a Szaturnusz gyűrűképző holdjaihoz. Napjainkban naponta fedeznek fel a szakértők újabb és újabb exobolygókat, közvetlen felvétel azonban alig egy tucatnyiról készült eddig. Ez a Gemini legújabb kamerájának köszönhetően rövidesen megváltozhat, és végre saját szemünkkel is pillantást vethetünk ezekre az izgalmas idegen világokra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Netere
2014.01.09. 12:55
Huhúú ennek a cikknek a kis header-je, kék alapon sárga és abban fehér betű... íjjjjjjj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2014.01.09. 13:21
Megfordítottam, mert ráadásul a bolygó se látszott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!