iPon Hírek

Megkezdték a jakutföldi mamut boncolását

Dátum | 2014. 03. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Jakutszban dolgozó nemzetközi kutatócsoport tagjai bejelentették, hogy jó eséllyel képesek lesznek használható minőségben megőrződött DNS-t kinyerni abból a mamutból, amelyet Jakutföld északi részén fagyott állapotban találtak 2013 májusában. A tetemet kiolvasztó és annak boncolását jelenleg is folytató szakértők elmondása szerint a lelet elképesztően jó állapotban van: bár korát 43 ezer évre becsülik, jobb kondícióban őrződött meg mint egy átlagos, hat hónapja eltemetett tetem. A lágy szövetrészek vizsgálata során épen megőrződött véredényekre akadta, amelyek hemolizált vért tartalmaznak, vagyis a vörösvérsejtek szétesett állapotban találhatók meg bennük. Az izom- és zsírszövetek állapota is kiváló. Bár a tetem felső részét más állatok elpusztították, a lábak és az ormány épségben maradt. A belső szervek közül a máj szintén megőrződött, a gyomor és a belek tartalmának vizsgálatától pedig a kutatók azt remélik, hogy pontosabb képet lesznek képesek kialakítani a mamut étrendjével kapcsolatban is. A tetem kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a szakértők megismerjék a mamut keringési rendszerének működését, illetve izmainak felépítését is. A vér vizsgálatából az eddigiek során kiderült, hogy az 50−60 éves állat hosszú ideig, nagyjából 16−18 órán keresztül haldoklott, és vélhetően nem természetes okokból pusztult el. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a mamut egy jeges gödörbe zuhant, amelyből nem volt képes kimászni. Amikor a tetem előkerült a fagyos északról, a kutatók jóval fiatalabbnak, körülbelül 10 ezer évesnek gondolták. Csak a laborvizsgálatokat követően derült ki, hogy ennél négyszer idősebb a lelet.
Szemjon Grigorjev, a jakutszki Mamut Múzeum igazgatójának elmondása szerint roppant izgalmas napokat élnek meg kollégáival, hiszen minden vágással, minden mintavétellel újdonságok derülnek ki erről a kihalt állatfajról. „Mindenki a klónozás lehetőségéről beszél, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy roppant bonyolult procedúráról van szó. Természetesen nagyon reméljük, hogy »élő«, azaz kevéssé sérült, sejtmagi DNS-sel rendelkező sejteket is találunk a tetemben, ez azonban csak a kezdet” – mondja a kutató. A klónozáshoz, tehát a mamut „feltámasztásához” egy elefánt anyát remélnek használni, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy az elefántok és a mamutok evolúciós fejlődése hosszú ideje szétágazott. Még szinte teljesen ép genetikai anyag kinyerése esetén is hosszú lehet az út a kész mamutembrióig. A DNS kinyerésével ugyanakkor lehetőséget nyílik a mamut teljes genomjának szekvenálására is, amire eddig szintén nem nyílt lehetőség. A mamutok Szibéria területéről nagyjából 10 ezer évvel ezelőtt tűntek el. Kipusztulásuk pontos oka máig vitatott kérdés, valószínűleg az éghajlatváltozás és az emberi vadászat együttesen vezetett a faj végéhez. A Jeges-tengerben található Vrangel-szigeten 4000 évvel ezelőttig volt képes túlélni az állatok egy populációja.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Sediqwe
2014.03.17. 12:27
Jön egy fajin kergemamut kór, vagy egy h1M1 vész és meg is oldottuk az emberiség gondját az élelmezéssel....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. I.Jozsef83
2014.03.17. 13:43
Mindenki a klónozás lehetőségéről beszél, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy roppant bonyolult procedúráról van szó.

kimaradt r betű..

Nagyszerű és érdekes , várjuk a fejleményeket ... talán valakinél egy kamera is jelen van ott ... Google szemüvegre nem is merek gondolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gumitamin
2014.03.17. 15:12
Mintha valami UFO-t találtak volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csabi02
2014.03.17. 15:59
Az ázsiai ürge elvetemült nagyon
Kezében egy BOSCH GBH 36 VF-LI Professional tipusú akkus fúrókalapács ami ~240ezer ft
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Runo
2014.03.17. 16:12
"vélhetően nem természetes okokból pusztult el. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a mamut egy jeges gödörbe zuhant, amelyből nem volt képes kimászni"

Hát abban az időben ez szerintem elég természetes halál volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2014.03.17. 17:19
"Hát abban az időben ez szerintem elég természetes halál volt..."

Honnan tudod, hogy esetleg nem pont egy arra-járó lökte be a mamuttot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!