iPon Hírek

Meglepetés: az Intel együttműködésbe lép a Rockchip-pel

Dátum | 2014. 05. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Meglehetősen érdekes bejelentés borzolja a kedélyeket a mobileszközök piacán, amelynek értelmében az Intel együttműködésbe lépett a nagy kínai SoC gyártóval, a RockChip-pel annak érdekében, hogy a vállalat pozíciója javulhasson a táblák egyre zsúfoltabb szegmensében. Az Intel a jelek szerint eddig nem igazán talált rá a sikerhez vezető útra: a gyártó először túl nagy hangsúlyt fektetett a Windows alapú táblák fejlesztésére, most pedig az okozza a legnagyobb gondot, hogy az OEM-eket rávegye arra, hogy legfrissebb fejlesztéseit hamar, minél szélesebb körben kezdjék alkalmazni. Az Android alapú táblák szegmensében napjainkban rendkívül komoly, kiélezett verseny folyik a felsőkategóriától egészen a belépőszintű megoldások szegmenséig, ahol egyre kevesebb hely juthat egy újabb prémiumkategóriás SoC gyártónak, hiszen a Qualcomm nagyon agresszíven tartja kézben a piacot. Az Intel persze próbálkozik: a vállalat a költséghatékony megoldásoknál korábban harcba küldte a Bay Trail SoC egységeket, de most jóval komolyabb fordulatszámra kapcsolt, az együttműködésnek hála. A terv a következő: az Intel adja a szellemi tulajdont, illetve a licenceket, a Rockchip pedig az integrációért, illetve az implementációért, azaz lényegében a SoC platform kialakításáért felel. A legfrissebb értesülések szerint a Rockchip is hozzáadja a termékhez saját licenceit, sőt, harmadik fél által készített videovezérlővel is hozzájárul majd sikerhez.
A Rockchip szolgálatainak igénybevételével az Intel a jelek szerint jóval költséghatékonyabban juthat SoC egységekhez, mintha saját maga készítene saját SoC egységeket. Hogy hol gyártják majd az újdonságokat? A jelenlegi információk szerint az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a TSMC műhelyében. Hogy az Intel miért választotta a Rockchip-et? Minden bizonnyal azért, mert a vállalat jó vásárlói kapcsolatokkal rendelkezik és gyors végrehajtással üzemel – ezek a tulajdonságok az Intel számára mindenképpen nagyon vonzóak. Az együttműködés persze nem jelenti azt, hogy a Rockchip a jövőben nem értékesíthet ARM alapú SoC egységeket, valamint arról sincs szó, hogy az Intel befektetést eszközölne a kínai SoC gyártóba – legalábbis a jelenlegi, publikus adatok szerint ez a helyzet. Az Intel SoFIA SoC család egyébként háromféle termékből áll majd, de ezek közül csak kettő készül együttműködésben. Lesz ugyanis egy kétmagos, 3G modemmel ellátott SoC, amely még idén elrajtolhat, viszont ez a modell még nem az együttműködés eredménye. Ez a chip leginkább az okostelefon piacot veheti célba. A Rockchip-pel közösen elkészített négymagos, beépített LTE vezérlővel is ellátott példány várhatóan a következő év első felében érkezhet meg. A harmadik SoC, amely ugyancsak négy processzormagot tartalmaz, LTE helyett már 3G modemmel lesz felszerelve, és ez is jövőre várható. Az Intel első embere szerint jelenleg a táblák piacán a 150 dollár alatti, illetve a 100 dollár alatti szegmensben tapasztalható a legdinamikusabb növekedés, így a gyártó jó eséllyel e piaci területeket próbálja majd hatékonyan megtámadni a Rockchip hathatós segítségével.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Crytek01
2014.05.28. 11:21
Ez a négy mag LTE meg 3G elég erős szavak a 150 dolláros árhoz.
Hiszem ha látom kategória.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010
2014.05.28. 11:23
OEM-eket rávegye arra, hogy legfrissebb fejlesztéseit hamar, minél szélesebb körben kezdjék alkalmazni.

Ezt a módszert már ismerjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. I.Jozsef83
2014.05.28. 12:23
atti2010

hja , nem újkeletű a dolog ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sanyix atti2...
2014.05.28. 15:25
hát igen az amd már ismeri, a pc gyártók, és üzletláncok is, na meg a bíróság is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2014.05.28. 16:12
Úgy látszik, hogy az Intel csak megtalálta a módját, hogy lemaffiázza ezt a piacot is. Ha valamit nem tudsz bevenni erővel, faragj fából egy lovat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!