iPon Hírek

Meglepően nagy magasságokat bírnak ki a méhek

Dátum | 2014. 02. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy új kutatás eredményei szerint az alpesi méheknek a Himalájánál legmagasabb hegyei sem jelentenének problémát, már ami a nyomásviszonyokat illeti: 9000 méter magasságban is kiválóan tudnának repülni, szélesebb szárnymozdulatokkal alkalmazkodva a körülményekhez. Mivel a Mount Everesten nincsenek virágos mezők, és hőmérséklet sem lenne ideális a rovarok számára, nagy magasságokhoz való adaptálódás képessége a ragadozók elleni menekülés, illetve a nektárhordás során juthat fontos szerephez. A méhek viszonylag gyakorinak számítanak 4000 méteres magasságok környékén, sokkal feljebb azonban nem merészkednek, főként azért, mert nem lenne mit enniük. A magassági „világrekordot” egy 5600 méteres magasságban megfigyelt méhcsapat tartja. Mivel a tengerszint feletti magasság növekedésével csökken a levegő sűrűsége, nagy magasságokban az aprócska rovarok normális ütemű szárnymozgása már nem generál elég felhajtóerőt a levegőben maradáshoz, illetve az oxigénhiányos környezet is megviseli szervezetüket, azt azonban senki sem vizsgálta eddig, hogy mennyire. Michael Dillon (Wyomingi Egyetem) és Robert Dudley (Kaliforniai Egyetem) azonban kíváncsiak voltak arra, hogy ha az aerodinamikai szempontokat nézzük, van-e magassági határa a méhek röpképességének. Szecsuán hegyei közt 3250 méteres magasságban öt felnőtt méhet fogtak be, és egy átlátszó falú, szabályozható nyomású kamrába helyezték ezeket. A szakértők ezt követően 500 méteres szintemelkedésnek megfelelő mértékben csökkentették a belső nyomást. Amikor a méhek megszokták az új nyomásviszonyokat, vagyis felfelé kezdtek szállni a tárolóban, a kutatók ismét 500 méteres szintemelkedést szimuláltak a nyomás változtatásával, és így tovább.
Az eredmények meglepőek voltak: mind az öt méh képes volt repülni 7400 méteren, hárman 8000 méter fölé jutottak, kettő pedig a 9000 méteres magasságot (illetve az ennek megfelelő nyomást) is kibírta a levegőben. Annak kiderítése érdekében, hogy pontosan hogyan is adaptálódnak az állatok a nyomásviszonyokhoz, a kutatók egy kamerát helyeztek el a kamra fölött. A felvételek elemzése során kiderült, hogy a méhek nem szárnymozgásuk frekvenciáját változtatják meg a szintemelkedésre reagálva, hanem nagyobb szögben kezdik mozgatni szárnyaikat, ahogy egyre alacsonyabb a nyomás. „Mivel nagyobb ívet ír le a szárny, több levegőmolekulát irányít lefelé” – mondja Dillon. „A szárnycsapások gyakoriságának fokozása is megoldást jelentene a helyzetre, de ez feltehetően jóval energiaigényesebb lenne, mint az a módszer, amelyet a méhek alkalmaznak.” Mindez persze, ahogy már említettük, nem jelenti azt, hogy a méhek valóban képesek lennének felrepülni a Mount Everestre. Az első jelentős kihívást az jelentené, hogy 5000 méter fölött fagypont alá zuhan a hőmérséklet. Ezt a faktort pedig nem vizsgálták ugyan a kísérleti kamrában, de vélhetően nagy nehézségeket okozna az állatoknak. Bár az oxigénhiányos környezetet és a légnyomás csökkenését meglepően jól bírják a méhek, a hőmérsékletre jelentősen érzékenyebbek. Arról nem is beszélve, hogy semmi okuk nem lenne nekivágni a hegynek. Felmerülhet viszont a kérdés, hogy miért van szüksége egy alpesi méhnek arra, hogy megszokott környezeténél több mint kétszer magasabb hegyeknek megfelelő nyomásviszonyokat is kibírjon? Dillon szerint ennek a fajta adaptálódásnak a ragadozók előli menekülés, illetve a teherhordás során lehet szerepe. „Ha 4000 méteres magasságban éppen csak meg tudnák tartani saját testsúlyúkat repülés közben, nem lennének képesek nektárt és pollent gyűjteni, holott pontosan tudjuk, hogy saját testtömegük kétszeresét is el tudják szállítani ezen anyagokból.”
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. NimKorko
2014.02.05. 15:39
A fagypont alatti hőmérséklet jóhogy megviselné őket Egy rovar se bírja, mivel végtagjainak mozgatásához a saját testnedvét használja az összes, mert nincs izomzata.
Ha hűtőbe raksz egy tücsköt, vagy pókot, az egy idő után annyira lehűl, hogy elalszik, majd még tovább bent tartva megdöglik. Tücsköknél jól jött néha, ha pókkajának vettük, hogy ne ciripeljenek a kis mocskok éjszaka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nyerek01
2014.02.05. 16:06
A rovarok hidraulikus gépek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.05. 17:26
En kameleonnak vettem rengeteget, de azok elvoltak szobahomersekleten is.
De azok nem ciripeltek.
Egyszer sikerult szereznem egy doboz ciripelos fajtat, de majd megorultem toluk.. Reggeltol estig vagy 200db huzta a vonojat..
Azon voltam, hogy kivagom a francba, es veszek egy masik dobozzal, de sajnaltam kidobni a "penzt".

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!