iPon Hírek

Megmagyarázhatatlanul nagy ősi fekete lyukra akadtak

Dátum | 2015. 02. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kozmosszal kapcsolatos jelenleg elfogadott elméletek szerint minden galaxis központjában egy szupernehéz fekete lyuk foglal helyet. Ezek viszonylag piciny, alig száz-százezer naptömeggel kezdik pályafutásukat, majd az idők során a magukhoz vonzott anyag révén ennek többszörösére duzzadnak. Ilyen módon akár több milliárd naptömegnyi méretűre is megnőhetnek, egészen mostanáig úgy hittük azonban, hogy ehhez évmilliárdokra van szükség. Egy kínai kutatócsoport viszont nemrégiben felfedezte ezen gigászok egy olyan példányát, amely 12 milliárd naptömeget nyomott az ősrobbanás után mindössze 875 millió évvel. A szakértők kvazárok, vagyis olyan rendkívül fényes galaxisok után kutattak az égboltfelmérési programok adatai közt, amelyek éppen központi fekete lyukuk nagy aktivitása miatt fénylenek szokatlanul erősen. Ennek során azonosították a J0100+2802 katalógusjelű objektumot, amelyet aztán távcsövekkel közelebbről is megvizsgáltak.
Az univerzum ifjúkorának ezen fekete lyuka durván 3000-szer nehezebb a Tejútrendszer központjában található szupernehéz objektumnál, és egyelőre nehezen érthető, hogyan volt képes a rendelkezésére álló rövidke idő alatt ilyen hatalmasra nőni. A szakértők létezésére az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy a világegyetem korai időszakában a megszokottnál jóval méretesebb állapotban kezdték meg létezésüket ezek az égitestek. Egy másik elképzelhető lehetőség, hogy a gigantikus objektum több kisebb fekete lyuk összeolvadása révén jött létre. Egy biztos, a nemrég felfedezett fekete lyukat mérete és „étvágya” a korai világegyetem legfényesebb ismert objektumává teszi, és sugárzásának tanulmányozása révén a csillagászok sokat megtudhatnak arról, hogy milyen is volt ebben az időszakban az univerzum. További tanulmányozása révén kideríthető lehet például, hogy a közel egymilliárd éves világegyetemben milyen arányban voltak jelen a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. Meteoreso
2015.02.27. 14:35
Én azt nem értem miért ennyire stabilak a fekete lyukak ?
Miért nem indul el és kapja be a minél nagyobb tömeg az egész univerzumot? Vagy épp fordítva a csillagoknak van egy ciklusa és halála, de ki halott már haldokló esetleg felrobbanó fekete lyukról ?
Az ősrobanásnál a hatalmas nagy tömeg szétrobbant a fekete lyuknál meg a szintén nagy tömeg teljesen stabilnak tűnik.
Hümm hümmm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DogTheDog Meteo...
2015.02.27. 15:00
Lassan kezdunk olyan objektumokat talalni, amik megkerdojelezik az osrobbanas becsult idopontjat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Phantomstr... Meteo...
2015.02.27. 15:15
"Miért nem indul el és kapja be a minél nagyobb tömeg az egész univerzumot?"

Mert a fekete lyuk nem így működik. A nagy tömege és gravitációja csak a térfogatával együtt értelmezhető. Ha a Földet összenyomnánk akkorára, mint egy borsószem, az is fekete lyuk lenne, de kb. úgy működne, mint a fizikából ismerős kiterjedés nélküli tömegpont. Semmivel sem befolyásolná jobban a Hold pályáját, mint jelenlegi állapotában.

A fekete lyuk nem egy olthatatlan étvágyú szörnyeteg, aminek az a célja, hogy mindent felfaljon, csak egy égitest, ami a fizika törvényei szerint működik.

"Vagy épp fordítva a csillagoknak van egy ciklusa és halála, de ki halott már haldokló esetleg felrobbanó fekete lyukról ?"

A fekete lyuk már eleve egy "halott" csillag. A csillagok az őket szétvetni próbáló fúziós nyomás és az összeroppantani próbáló gravitáció miatt stabilak (addig, ameddig), hogy a halálakor mi lesz vele, az pedig azon múlik, melyik irányába borul a mérleg.

Egy fekete lyuk pedig máshogy "hal meg". Úgymond elpárolog, ez pedig sokáig tart. Például a Hawking-sugárzás által tömeget veszít.

"Az ősrobanásnál a hatalmas nagy tömeg szétrobbant a fekete lyuknál meg a szintén nagy tömeg teljesen stabilnak tűnik."

Ennek a résznek meg akkor lesz értelme, ha már tudjuk, mi is pontosan az ősrobbanás. Elég valószínűtlen, hogy a hétköznapi értelemben vett robbanásról volna szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. VikMorroHu...
2015.02.27. 17:38
"A szakértők létezésére"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Meteoreso
2015.02.27. 18:44
Na ilyen egy korrekt válasz, köszönöm Phantomstranger
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. arn
2015.02.27. 19:24
Kisebb volt a ter, vagy nagyobb a tersuruseg, esetleg csak a mi vilagunkbol tunik csak rovid idonek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. VAjZY
2015.02.27. 19:52
Az elhelyezkedő energia az Univerzumban elvileg statikus, tehát nem lehet, hogy egyszerűen csak nagyobb volt az anyagsűrűség? Még inkább hatott a gravitáció, mint ma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. MZperX75
2015.02.27. 21:24
Eddig nem arról volt szó,hogy ezek láthatatlanok,csak feltételezhetjük,hogy a létezésük a körülöttük lévő anyagok mozgásából adódhat?

Tehet ezt sem felfedezték ,csak következtették.....pontosabban legalább is szerintem.

A világot csak emberként fogjuk fel,mint ha egy sakktáblán a paraszt öntudatra ébred,de ettől még a világról semmit sem tudunk,illetve jelen esetünkben igen keveset.

100 éve azt sem tudtuk ,hogy galaxisban élünk,80 éve azt hittük ,hogy a tejút az egyetlen,ma már a 80-as 90-es évek csillagászata is elavult,

2000-ben 6 különböző "húr" elmélet létezett

2015-ben ???? és közben neked személyi jövedelemadót kell fizetni,az energiát ,kemény rabszolgamunkával éred el,szellemi középkorba léptünk,teljes elbutulást ............valós életfelfogástól.

Nesze neked Szupernehéz fekete lyuk......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. peti198706...
2015.02.27. 22:44
Ha vennék a fáradságot s tükröt mutatnának a jelenleg ismert csillag anyagoknak akkor megtalálnák az anti-anyag alkotó elemeit is, s azt is h mért ennyire dagadt ennyire nagyra ez nagy sötétség a fejekben ezen lyuk(k) iránt.
Egy másik ősi alapelv 道 szemszögéből megközelítve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zorrd023
2015.02.28. 03:24
Nem lehet , hogy mivel a tér folyamatosan tágul, ezért akkoriban sokkal kisebb helyen tömörült minden. És egy keletkező fekete lyuk több anyagot tudott elnyelni adott idő alatt mint mostanság. Bár elvileg az idő meg a tér is torzul a nagy tömegüktől. Szóval még ehhez kicsit kutatni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Parano1d
2015.02.28. 07:07
Azért én fenntartással kezelem ezeket a híreket. 13 milliárd fényév távolságból megállapítani egy kvazár tömegét jelenlegi eszközökkel, legjobb esetben is csak durva becslés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. cheatergs Paran...
2015.02.28. 08:51
Vsz még a Föld tömegének megállapítása sem pontos, pedig kérve-kéretlenül láb alatt van.
Még azt sem tudjuk, hogy néz ki metszetben, pölö nem rég bukkant fel egy új elmélet, miszerint nem is olyan, amilyennek eddig hitték.

Van így ez, ha túléli addig az emberiség, akk száz meg ezer év múlva többet fogunk tudni. Kár, h az már nem nekem szól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Meteoreso
2015.02.28. 10:17
A Tomegét nem is kell elég ha a távolságot tudod megállapitani és hogy mekkora teruletet takar ki abbol már kovetkeztethetsz a nagyságra igy a tomegre is
Ezeket a mélyur /deep space/ felvételeket kellene tovább folytatni és feltérképezni részletesen az egész eget
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... Paran...
2015.02.28. 10:28
Jelenlegi eszközeink ott tartanak, hogy billió fps felvételeket tudunk készíteni, és képesek vagyunk egyetlen fotont elkapni.
így képesek vagyunk olyan filmet is készíteni, amin látni szemmel a fény mozgását is...

A jelenlegi kutatásoknál messze a pénz a legnagyobb akadályozó tényező, mert abból nincs elég elvégezni a szükséges méréseket. Ez a rész az ahol rengeteg dolgot lehetne felfedezni rövid idő alatt, ha lenne rá megfelelő keret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller cheat...
2015.02.28. 11:35
Szóval, ha nem tudunk pontosan megállapítani valamit A dologról, akkor B dologról sem lehet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Parano1d Cyber...
2015.02.28. 12:11
Azért ez nem ugyanaz, mint egy részecskedetektorral megvizsgálni egy részecskét. A vöröseltolódáson és a fényességen kívül itt igazából nem tudnak mérni sok mindent a csillagászok. Ebből mondják meg a távolságot, és a korát az objektumnak, ami vagy igaz, vagy nem eleve. Elfogadott dolog, de azért csak tézis. És persze rengeteg más dologra is következtethetnek, de ezek akkor is csak feltevések. Egyszerűen bizonyíthatatlan, hogy helyesek e a következtetések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... Paran...
2015.02.28. 12:19
A vöröseltolódással mi a problémád? Elég jól mérünk vele távolságot. A frekvenciamérésünk nagyon brutálisan jó szinten áll.

Ismered az elméletet amire alapul a vöröseltolódásos távolságmérés? Mi a problémád vele?

A spektrumból és a doppler effektusból számoljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jedi
2015.02.28. 18:00
Carl Sagan : Kozmosz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim jedi
2015.02.28. 18:15
VA: Biblia

A korukat tekintve majdnem egyformán naprakész információval rendelkeznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mtrx220
2015.02.28. 19:46
Ahányszor meglátok egy ilyen hírt, mindig mosolygok.
nem lehet komolyan venni. miért?
- még a naprendszerünkből sem jutottunk ki. nem látott még az ember szinte semmit, csak találgat.
- a feltételezéseink kb olyanok, mint egy egész nap a facebook előtt ülő egyén véleményalkotása a Föld körbeutazásáról...

Dicső nap lesz, amikor mindent amit ma hiszünk el is vethetünk, mert tudjuk - többé nem kell majd hinnünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!