iPon Hírek

Megoldódhat a fagyasztott szervek kiolvasztásának gondja

Dátum | 2017. 03. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Minden évben több ezer átültetésre szánt szerv megy veszendőbe, mert abban a rövid időszakban, amikor felhasználhatók lennének, éppen senkinek sincs szüksége rájuk, vagy nem jutnak el időben a beteghez. A szervek tartósabbá tételével ez a probléma megoldódna, és ha sikerülne hosszabb időre elraktározni ezeket, a szervhiány is sokkal mérsékeltebb lenne, hiszen több lehetőségből lehetne válogatni. A tartósításra az egyik lehetséges módszert a fagyasztás jelentené, élő szövet esetében azonban ez nem annyira egyszerű feladat, mivel a sejtek javarészt vízből állnak, és a képződő jégkristályok károsodásokat okoznak. Ennek megelőzésére különböző módszerekkel, például a jégkristályok képződését megakadályozó adalékokkal, kriovédő folyadékokkal kísérleteznek a szakértők. A másik gondot a kiolvasztás jelenti, egy vaskosabb szerv esetében ugyanis nehéz úgy felmelegíteni a szöveteket, hogy azok ne sérüljenek. A Minnesotai Egyetem munkatársai most ez utóbbi problémára álltak elő egy megoldási javaslattal. A szakértők kísérleteik során szilícium-dioxiddal bevont vas nanorészecskéket juttattak be a szövetekbe a kriovédő folyadékkal együtt. Amikor az így kezelt szerveket elektromágneses mezőbe helyezték, azok egyenletesen és gyorsan melegedtek fel. A kutatók sertés ereket és szívbillentyűket olvasztottak ki a módszerrel károsodás nélkül. Ezek ugyan nem túlságosan összetett szervek, de sokkal nagyobb méretűek, mint azok piciny szövetdarabok, amelyeket mostanáig sikerült a fagyasztást követően sérülések nélkül felmelegíteni. Az ereket és billentyűket előzőleg vitrifikálták, vagyis a kristályképződést megakadályozó kriovédő folyadékba áztatták, majd mínusz 157 °C-ra hűtötték. A vitrifikált szövetek érdekessége, hogy ezek nem fagynak meg, hanem nagy viszkozitású folyadékként kezdenek viselkedni. Az így tartósított szervek elvileg korlátlan ideig életképesek maradnak. A melegítésükkel ugyanakkor az a probléma, hogy annak gyorsnak kell lennie, mert különben a folyamat közben képződnek jégkristályok, ugyanakkor az egész szervre kiterjedve egyenletesnek is, hogy a szövetek térfogata egyenlő ütemben változzon, különben a fellépő feszültségek miatt károsodik a szerv. Korábbi hasonló kísérletek során legfeljebb 3 köbcentiméteres szövetdarabokat sikerült egyenletesen felmelegíteni a vitrifikáció utáni fagyasztásból. A minnesotai kutatás során viszont 50 köbcentis darabokkal is megoldották ugyanezt, ami nagyon jelentős előrelépés. A szövetekbe bejutó, ott egyenletesen eloszló nanorészecskék az elektromágneses mezőben gerjedni kezdtek, és hőt generáltak, egyszerre melegítve fel a teljes szervet. A kutatók a következő lépésben nyúlveséket próbálnak meg kiolvasztani, amelyek 80 köbcentiméteresek.
Az ennél nagyobb szervek fagyasztásos tartósítása előtt ugyanakkor még bőven vannak akadályok, mind a hűtés, mind a kiolvasztás terén. Minél nagyobb és minél sűrűbb egy szerv, annál nehezebb vitrifikálni. A sok üreges szív esetében például valószínűleg működhet a módszer, az emberi vesékkel és a májjal azonban gondok lehetnek, mert ezekben nem egyszerű egyenletesen eloszlatni a kriovédő folyadékot. Ami pedig a teljes test fagyasztását és későbbi újraélesztését illeti, ennek megvalósítására még nagyon sokat kell várni, ha egyáltalán valaha is lehetséges lesz, mondják a kutatók. Ha eljutunk az egyes szervek biztonságos lefagyasztásáig, és ezeket károsodás nélkül ki is tudjuk olvasztani, még akkor is problémás lesz a teljes szervezettel ugyanezt megvalósítani, mondja John Bischof, a mostani kutatás egyik résztvevője. Erősen kérdéses ugyanis például, hogy az élet során kiépülő idegi kapcsolatok megőrződnek-e a fagyasztás alatt. Ha ez nem történik meg, hiába keltik életre az illetőt, nem lesz ugyanaz az ember, aki előtte volt. A vitrifikáció viszont azt néhány évtizeden belül is lehetővé teheti, hogy a jövőben ne a betegek várjanak a szervekre, hanem a szervek a betegekre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. No.1.
2017.03.02. 23:07
Most itt vagyok en, ilyenkor meg senkinek nincs semmi "kiado" cucca?
Nem baj.. Most meg ugy is ezerrel csak a vizsgalatok mennek, de hamarosan nekem is szuksegem van egy ketyegore.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pendra37 No.1.
2017.03.03. 10:48
Ez a baj a tellel, kevesebb a motoros.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. TheEnginee... Pendr...
2017.03.03. 11:37
Mint jó ideje 2 keréken járó meg kell jegyezzem, hogy a donor és a motoros között azért van különbség. Leginkább hosszú távú oxigénfogyasztás és az erre irányuló tudatos igény tekintetében.

Neurosys, Neked meg kitartás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. VikMorroHu... No.1.
2017.03.03. 15:08
Ha érdekel egy másfajta megközelítésű módszer, talán tudok segíteni. luke2135@gmail.com
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzsuz87
2017.03.03. 17:11
Itt Magyarországon most hogy megy ez? Ha netán baleset ér, akkor alapértelmezetten felhasználhatják az épen maradt szerveimet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tamsle
2017.03.03. 21:12
Ha nem nyilatkoztál róla előre, akkor elvileg felhasználható alapértelezetten, de az orvosok meg szokták kérdezni a hozzátartozókat és ha ők nem engedik akkor hiába lenne jogus rá, mégsem szokták erőltetni. A legbiztosabb, ha nyilatkozol róla előre, ha szeretnéd hogy biztos legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. takos81 VikMo...
2017.03.03. 21:15
Ajjaj, ezoszagot érzek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vinnyo takos...
2017.03.05. 00:37
Olvasd el figyelmesen a hozzászólást, és a kiemelt résznél rájössz, hogy az erő vele van Vigyázz a májadra, mert a cikk szerint azt még nem tudják tartósan fagyasztani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek
2017.03.05. 16:47
Először a sejtek metabolizmusát és oxigénfüggését kéne leálltítani. Nem lehetetlen, mert rengeteg egy-többsejtű organizmus is sok évig elél egy ilyen stabil állapotban. Medveállatkák például... Embernél legnehezebb talán az idegi kapcsolatok konzerválása lesz, de pl a H2SO segíthet ezen. (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_sulfide) Vagy elég lehet olyannyira lelassítani a folyamatokat 0 fok körül, ami már kibír egy több hónapos űrutat és nem indulnak be a bomlási folyamatok. Esetleg több évet, évtizedet egy súlyos betegséggel, amíg nincs használható kezelés. Az agy és a gerincvelő elég lehet, a többi szerv pótolható a jövőben. A teljes test hibernálás sokkal nagyobb feladat mint csak az idegrendszeré.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!