iPon Hírek

Megoldották a Guinness sör buborékjainak rejtélyét

Dátum | 2012. 05. 31.
Szerző | Jools
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Ír matematikusok egy elszánt csoportja megfejtette azt a titkot, ami (állítólag) generációk óta izgatja a sörfogyasztó világot: miért szállnak lefelé a buborékok a frissen csapolt Guinnessben? A híres fekete sörben ülepedés közben lefelé haladnak a buborékok, ami meglepőnek tűnik, tekintve hogy kisebb a sűrűségük az őket körülvevő folyadéknál, így a fizika törvényei szerint felfele kellene szállingózniuk.

Az elmúlt tíz évben többen is megpróbálták megoldani a problémát, és a fizikusok alapos kutatások után arra a következtetésre jutottak, hogy valójában nem a buborékok süllyednek, hanem maga a folyadék végez körkörösen áramló mozgást a pohárban. Az üveg mentén lefelé halad a sör, majd a pohár közepén emelkedik újra fel. Amíg a lefelé haladó áramlat gyorsabb, mint a buborékok felfelé irányuló sebessége, ez utóbbiak süllyedni látszanak.

A következő felmerülő kérdés az lehet, hogy miért végzi ezt a fajta áramló mozgást a Guinness és általában a sűrűbb barna sörök? Eugene Benilov, Cathal Cummins és William Lee, a University of Limerick matematikusai előálltak egy lehetséges magyarázattal: véleményük szerint a pint (vagy adott esetben a pohár) formája okozza a folyadék különleges áramlási mintázatát.


Magyarázatuk szerint minden buborék mozgása magával vonja a körülötte elhelyezkedő folyadékot. Ha egy folyadékrészben kevesebb buborék van, akkor kevésbé érvényesül ezek hatása, és minél több a buborék, annál egyértelműbben fog felfelé törekedni a sör. Ha tehát a pint közepén több buborék van, mint a szélén, ott felfelé irányuló áramlat indul meg, aminek kiegyensúlyozásaként ezzel egy időben a buborékban szegényebb részek lefelé kezdenek áramolni. A kutatók elmondása szerint pontosan ez történik egy pint Guinnessben is, mivel az edény formája miatt egyenetlen buborékeloszlás jön létre a sörben.

Egy teljes magasságában azonos átmérőjű, henger alakú pohár esetében buborékok eloszlása egyenletes, ezek szépen szállnak felfelé, és folyamatos, egyenletes ütemben pótlódnak alulról, így semmiféle áramlatok nem indulnak be a sörben. Ha viszont a pohár alja keskenyebb, teteje pedig szélesebb, csak a középső rész buborékai fognak egyenletesen pótlódni, míg a pohár szélein kisebb lesz ezek sűrűség, tehát beindul a sör áramlása.

Ezt a hatást szedimentációs elméletben Boycott-effektusnak szokás nevezni: a hatás névadója vörösvértesteket tartalmazó kémcsövek kapcsán észlelte először, hogy az ülepedés üteme nagyban lelassulhat, ha nem függőlegesen, hanem megdöntve tárolják a kémcsöveket, mondja Benilov. Az ír kutatók elméletük felvázolása után számítógépen modellezték a Guinness buborékjainak viselkedését, és nagyon úgy tűnik, hogy igazuk van.

Matematikusaink azonban nem elégedtek meg a szimulációval, hanem kísérleti bizonyítékot akartak elméletük igazolására. Ennek érdekében egy egyenes falú, henger alakú pohárba töltötték a sört, amelyben valóban felfelé szálltak a buborékok, majd amikor megdöntötték a poharat, megindult a folyadék gyors lefele irányuló áramlása az üveg mentén. Az általuk készített videó ugyan nem túl jó minőségű, de bárki megismételheti a kísérletet önmaga megnyugtatására.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. kray
2012.05.31. 09:42
De innék most egy kis barna sört

Köszi a cikket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. atti2010
2012.05.31. 09:56
Legalább küldenének egy hordóval nekem is hogy ellenőrizhessem az elmélet helyességét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Taragas
2012.05.31. 09:58
Hát egy világost, de én is bedobok a cikk olvasása közben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Edviiin89
2012.05.31. 10:02
Ja, hogy rejtélyes volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. freyr
2012.05.31. 11:19
Magyarul tudósok kellettek ahhoz, hogy észrevegyék, hogy a pohár alakja okozza? Mekkora is a sörök alkoholtartalma? Annyi ezt azért nem indokolja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. arin
2012.05.31. 11:52
Van benne buborék? Én még nem találtam benne sose, azért nem szoktam ilyet inni, meg persze böszme drága. Mindig olyan alkoholos kávé szötty íze volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nedvedicio...
2012.05.31. 11:54
És a nem henger alakú pohárban miért nem egyenletes a buborékok eloszlása? Ezt nem értem: " Ha a pohár alja keskenyebb, teteje pedig szélesebb, csak a középső rész buborékai fognak egyenletesen pótlódni, míg a pohár szélein kisebb lesz ezek sűrűsége"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Andrush198...
2012.05.31. 12:02
Látszik hogy nincs jobb dolguk.Na igen mikor kint éltem látható volt h nem egy komoly társadalom,valszeg ezért is mentek államcsődbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint
2012.05.31. 12:17
arin:
Szerintem te kevered az angol lóhúgy ale sörökkel, azokban nincsen szénsav. Ha nem lenne benne buborék, eleve értelmetlen lenne az a golyó a "draught" változat dobozában. A Guinness-el meg az emberek fele úgy van, hogy utálja, a másik fele imádja, kevés a középút. Az ára pedig csak Magyarországon ennyire borsos, de ezt sok más árunál is megszokhattuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2012.05.31. 12:19
Andrush1988:
A matematikusoknak nem az a feladatuk, hogy társadalmi vagy akár természettudományos problémákra reflektáljanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. arin
2012.05.31. 12:31
Zabalint: Nem szoktam keverni semmivel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2012.05.31. 15:36
Tudtam, hogy a brit tudósok műve révén készült ez a cikk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dfsz34
2012.05.31. 15:57
Megyek kísérletezni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2012.05.31. 17:08
Bréking nyúz!
Angol tudósok kimutatták, hogy az izzadás hónalj viszketést okoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szabot0412
2012.05.31. 19:46
Tegnap este én is hosszas kísérleteket végeztem és megfigyeltem, hogy a csapolt Soproni a pohárból egyenesen a számba áramlik onnan pedig tovább a gyomromba a pohár alakjától függetlenül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2012.06.01. 13:03
onnan meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!