iPon Hírek

Megpecsételődött a mobilos Ubuntu sorsa

Dátum | 2017. 04. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az iOS és az Android mellett nagyon nehéz érvényesülni, ez sokszor bizonyítást nyert már az elmúlt évek során, és most ismét egy kudarcba fulladt törekvésről számolhatunk be. Ezúttal a Canonical dobta végleg a törölközőt, és adta fel az okostelefonok és a táblagépek meghódítására irányuló törekvéseit.
Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója 2011. október 31-én jelentette be, hogy a vállalat új célt tűzött ki maga elé. Az Ubuntut elkészíti a megszokott kiadáson felül okostelefonokra, táblagépekre és akár egyéb érintőkijelzős felületekre is. Az új piacok meghódítását szem előtt tartó Ubuntu kiadás rengeteg késést követően csak 2013 januárjában ért olyan stádiumba, hogy demonstrálni tudta a vállalat a képességeit. Az Ubuntu Touch névre keresztelt platform első fejlesztőknek szánt előzetes kiadása 2013. február 21-én bukkant fel, a végleges kiadásra pedig egészen október 17-ig kellett várni 2013-ban. Az érdeklődők nem tobzódtak a Canonical ajtajában, csaknem egy év telt el, mire megjelent az első okostelefon ezzel a rendszerrel; a BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition egy androidos eszköz lecserélt szoftveres változata volt. Ez a masina 2014 szeptemberében futott be, de a forgalmazása még sokkal később, csak 2015. február 9-én kezdődött meg. A legizmosabb hardverrel a Meizu Pro 5 Ubuntu Edition szolgált, de sok babért még ez sem aratott.
BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition
Az Ubuntunak nemcsak azért volt nehéz sorsa, mert a riválisok mellett egyszerűen alig tudott magának partnert találni. A Canonical önmaga ellensége is volt ebben az esetben, mert mindig túl korán akart túl gyors és nagy lépésekkel előre haladni. A vállalat több előzetes kiadást is készített a mobilos Ubuntuból és lehetőséget biztosított arra, hogy például Nexusokra húzzák a felhasználók a különleges operációs rendszert, de a tesztelők sajnos nem sok jóról számolhattak be. Teljesítménygondok és instabilitás jellemezte az Ubuntu Touch kiadást, és ez hamar meg is bélyegezte az operációs rendszert, így érthető, hogy miért nem álltak sorba érte a partnerek. Évek múltán, mikor elkészült a Meizu Pro 5 Ubuntu Edition, még mindig rengeteg hibával küzdött a szoftver, és a relatíve izmos vason is gyengén futott.
Meizu Pro 5 Ubuntu Edition
Saját hardvert is próbált piacra dobni a Canonical, de ennek a tervnek is gigantikus blama lett a sorsa. Az Ubuntu Edge pályafutása rendkívül rövid volt. A cég 2013-ban olyan tervekkel rukkolt elő, amiket mai szemmel nézve is nehézkesen lehetne teljesen megvalósítani; például szilíciumanódos akkumulátorok azóta sincsenek mobilokban, és a zafírüveg borítás is nehezen lenne összeegyeztethető az akkoriban kitűzött 700 dolláros árral. Az Ubuntu Edge mobilra 13 millió dollárt adtak a közösségi finanszírozású projekteket gondozó IndieGoGo rendszerében, de mivel az egész irreális volt, a Canonical inkább lefújta a kampányt.
Ubuntu Edge
Bár a Canonical tényleg nem tudott maradandót alkotni az elmúlt évek során, azért egy dolgot mindenképpen ki kell emelni a neve mellett. A vállalat elsőként platform szinten szerette volna megvalósítani, hogy az okostelefonok személyi számítógépként is megállják a helyüket. Ez egy remek lehetőség lenne a felhasználók számára, hogy még jobban ki tudják használni a készülékeikben lakozó tartalékot, de az Ubuntu Touch-csal együtt ez a terv sem tudott megvalósulni. Sőt mi több, a Microsoft hasonló törekvése is kudarcot vallott a Windows 10 Mobile esetében. Most pedig a Samsung próbálkozik egy dokkolós rendszer elterjesztésével Samsung DeX néven, és a dél-koreaiak révén minden eddiginél nagyobb esélyt látunk arra, hogy ez a lehetőség végre tényleg szárnyra kapjon és terjedni kezdhessen. (Egyébként ha már itt tartunk, akkor azért azt is el kell mondani, hogy a mobil PC-szerű kihasználását a Motorola valósította meg elsőként még 2011-ben az Atrix 4G-vel.)
A Canonical televíziós álmokat is dédelgetett még 2012-ben, de ez felület igazából sosem készült el, és így konkrét termék sem született vele. Értelemszerűen afelől sincs kétség, hogy a mobilos és a tabletes fejlesztésekkel a TV-s terveknek is biztosan búcsút lehet inteni.
Az is kiderült továbbá, hogy a Canonical a befejezi a Unity 8 kapcsán folytatott fejlesztéseit. Az Ubuntu ettől kezdve kizárólag az asztali környezetre fog koncentrálni és visszatér a GNOME használatához. Ez a változtatás az Ubuntu 18.04 LTS kiadással lép életbe 2018 áprilisában, vagyis egy év múlva.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. j.panzer
2017.04.10. 14:34
Úgy kb. 10 perc erejéig volt a kezemben Ubuntu phone, a hardver szutyok volt, de az OS kifejezetten tetszett. Túl sok app nem volt rá, szóval elég limitált volt a telefon használhatósága, de jól nézett ki, logikus volt, átlátható, szép.
Jó volt a felépítése, az alatt a 10 perc alatt gyorsnak is tűnt. Nekem összességében nagyon megtetszett. Ezerszer jobb volt, mint egy IOS szutyi, a Windows phone-nál meg háromezer trilliárdszor.
Kicsit egyébként hajazott a BB OS10-re, de szerintem annál jobb volt, pedig az is tetszett anno.

Szerinte sokkal több létjogosultsága lett volna, mint egy Windows Phone-nak, kár, hogy nem állt mögöttük akkora tőke, talán ma más lenne a piac. Egy 3-4 szereplős piac jobb lenne, mint egy 2 szereplős. Illetve ez is inkább csak 1,5 szereplős, mert IOS-t csak az Apple gyárt, tehát aki más márkára vágyik, annak 1 (értelmezhető) választása van: Android.
Kár ezért az Ubuntuért, én másképp álltam volna neki a rendszer terjesztésének, a Canonical elkövetett pár végzetes hibát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. aRm1n
2017.04.10. 15:00
Szomorú Bár talán abban lehet bízni, hogy a közösség életben tartja, ki tudja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kean
2017.04.10. 15:25
Pedig nagyon vártam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bighlo
2017.04.10. 19:44
nexuson én is próbáltam néhányszor. nem volt az olyan rossz csak kevés volt a tesztelő és lassú a fejlesztés így nem nagyon várta meg senki 1-1 hiba javítását. de nekem tényleg tetszett.

aRm1n; ubuntu mögött szerintem nincs akkora fejlesztő közösség ha megnézed még mindig debian fejlesztések húzzák előre.

Viszont a Gnome jó hír a _ököm ki van a unity-vel. bár sose nem is használtam mindig cseréltem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. telekesif
2017.04.10. 21:17
Nyugodtan hurrogjatok le, de nekem az a véleményem, ha nem csak arra a tucatnyi telefon típusra lehetne ubuntut tenni, hanem akármire, akkor nagyságrendekkel jobban elterjedt volna!
Én például azonnal raknám a samsungra az android helyett és tabletemre is tenném fel a haldokló android 4.0.4 helyett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.10. 21:43
1. Nem kivitelezhető
2. Semmi gazdasági hozadéka nem lenne a portolásnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.11. 09:09
Egyetlen egy hardverre se tudták rátenni tisztességes módon, hogy rakták volna fel többre?
Hiába csináltak jó felületet hozzá ha a driver nem működött tisztességesen, az alapoknál tolták el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!