iPon Hírek

Mégsem a szél szárnyán repülnek a pókok

Dátum | 2013. 09. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az ökörnyálról, vagyis a levegőben szálló, áttetsző fonáldarabról, sokáig azt hitték a kutatók, hogy gyakorlatilag siklóernyőként, léghajóként szolgál a pókok számára. A levegőbe bocsátott, rendkívüli finomságú pókfonál lehetővé teszi, hogy rovarok akár több kilométer magasságba is elemelkedjenek a felszíntől, és óriási távolságokat tegyenek meg a levegőben. Egyes pókok akár 25 napig is kibírják táplálék nélkül légi utazásuk során. Darwint magát is ámulatba ejtették az aprócska léghajósok. 1832-ben arról számol be naplójában, hogy befogott néhány ilyen pókot, és egyes egyedek több mint 100 kilométert tettek meg az ökörnyálba kapaszkodva. Darwin eredetileg úgy gondolta, hogy láthatatlan hőáramlatok magyarázhatják a hasonló utak startját, ugyanakkor azt is megfigyelte, hogy a szálak taszítják egymást, tehát elektrosztatikus erők is közreműködnek a folyamatban.

Az 1830-as években a kutatók többsége elfogadta, hogy a szél irányítja a pókok útját. Egy 1874-ben megjelent kutatás következtetése szerint a pók türelmesen várja, amíg arra jár egy légáramlat, majd „ökörnyálra kapva” útnak indul. A szakértők még száz évvel később is meg voltak győződve arról, hogy a pókok utazásuk során ki vannak szolgáltatva az uralkodó szeleknek. Egy nemrég megjelent kutatás azonban igazolja, hogy valójában nem a légáramlatok, hanem elektrosztatikus erők irányítják a pókok légi útját. A töltés részben a légkörből származik, részben pedig a pókfonál és a száraz levegő közti súrlódás nyomán keletkezik. Eredményeként a kibocsátott szálak közt taszító erők lépnek fel, illetve ezek összességében olyan erőhatást váltanak ki, amely felemeli a beléjük kapaszkodó pókot, annak levegőben maradása tehát gyakorlatilag független a légáramlatoktól. A felfedezés megmagyarázza, hogyan képesek az állatok teljesen szélcsendes időben is magasra és távolra jutni a légkörben, illetve hogyan repülhetnek viszonylag kevéske ökörnyál révén a nagyobb testű pókok is. A szakértők a továbbiakban a töltés eredetét, illetve felnagyításának lehetőségeit vizsgálják meg alaposabban. Azt remélik, hogy a metódus utánzása révén egészen újfajta repülési technológiák lehetnek kidolgozhatók.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Easyceaser
2013.09.28. 09:43
Tetszik, hogy az Ipon ilyen színes hírpalettával rendelkezik!
Naqyon érdekes, és hasznos információkhoz juthat a Mr. Kocka is.... (ééééén)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ByrDer
2013.09.28. 10:45
Király... a pókok hamarabb felfedezték a levitáció titkát mint az emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nedvedicio...
2013.09.28. 11:33
Osztom a véleményeteket, érdekes cikk, mindig jó itt ilyeneket olvasni, köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sulyanpg
2013.09.28. 11:49
Csatlakozom az előttem szólókhoz, de egy apróbb kiigazítást tennék: az " illetve hogyan repülhetnek viszonylag kevéske ökörnyál révén a nagyobb testű rovarok is" részben a "rovarok"-at inkább ízeltlábúakra átírnám, mivel a pókok nem rovarok. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MR_47
2013.09.28. 12:28
csatlakozom, nagyon jó írás, köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. user12
2013.09.28. 14:25
Nekem is azért tetszik az Ipon mert több különböző témában ott van. Jó itt olvasgatni. Gratulálok a szerkesztőknek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. patomi
2013.09.28. 20:28
"Király... a pókok hamarabb felfedezték a levitáció titkát mint az emberek."

Ezen jót nevettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. czky78 sulya...
2013.09.28. 21:18
És ott a pont!
Egyébként érdekes cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiralyandr...
2013.09.30. 13:40
Mi az, hogy "a kibocsátott szálak közt taszító erők lépnek fel"? Egy pók nem csak egy szálat bocsát ki magából? Én még csak ilyet láttam, ezesetben viszont nincs "közt", és így az sem érthető, mi emeli fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!