iPon Hírek

Mégsem árt az SMS a helyesírásnak?

Dátum | 2010. 01. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Érdekes eredményekkel zárult egy brit vizsgálat: az SMS-ezés nemhogy nem rontja a helyesírást és az általános írás-olvasási készséget, de még javítja is azt - valamint nagyot lendít a hangfelismerési-hangképzési készségen is.


A vizsgálatot a brit Coventry University munkatársa, Dr. Clare Wood fejlődéspszichológus vezette, a kutatást a British Academy is támogatta. Összesen 63, 8-12 éves gyereket kísértek figyelemmel egy teljes tanéven át. Ebből 27 volt fiú, 36 lány. 81%-uknak volt saját mobilja, a többiek másokét használták rendszeresen. A gyerekek átlagosan 8,4 évesen kaptak saját készüléket (a legfiatalabb mobiltulajdonos 5 éves volt mikor megkapta a telefonját).

Dr. Wood elmondása szerint eleve azért indították el a vizsgálatot, hogy kiderítsék, megalapozott-e az SMS-ezés helyesírásra gyakorolt negatív hatásáról kialakult közvélekedés, és ha igen, akkor milyen súlyos a probléma. Az eredményeken azonban ők maguk is meglepődtek. Kiderült ugyanis, hogy a gyakori SMS-ezők még a rövidítéseik ellenére is túlnyomó többségükben jól olvasnak és jó a helyesírásuk. Mi több, kimutatható összefüggést találtak az SMS-ezés gyakorisága, valamint az olvasási és a hangfelismerési-hangképzési készség alakulása között is.

A hangfelismerési-hangképzési készség fontosságát külön kiemelte Dr. Wood, rámutatva, hogy az SMS láthatólag hozzásegíti a gyerekeket a beszédhangok jobb felismeréséhez/képzéséhez (ide értve annak felismerését is, hogy egy-egy betű eltávolítása mennyiben változtatja meg az egyes szavak hangzását) és fejleszti a rímérzéküket is. Ez elsőre talán különös megállapításnak tűnhet, de végső soron érthető, tekintve, hogy sok rövidítés alapul hangzási hasonlóságon (ez főleg az angolban szembetűnő, de a magyarban is vannak ilyenek, pl.: 7VGn - hétvégén, 1Nlő - egyenlő, vagy épp a becsúszott anglicizmussal alkotott jó8 - jó éjt).

Rámutatott továbbá arra is, hogy a napi SMS-ezés végső soron rendszeres írási-olvasási gyakorlat, amit önszántukból végeznek a gyerekek, így nem is csoda, hogy fejlődnek általa. És ezek szerint a rövidítések miatt sem kell különösebben aggódni, mivel azok is a valódi, helyes forma ismeretén alapulnak; gyakori használatuk tehát nem jelenti azt, hogy az eredeti alakot már nem is (vagy épp rosszul) ismernék.

Összegezve tehát a dolog egy kicsit meglepő, egy előző kutatásban más oldaláról közelítették meg a kérdést (prediktív szövegbeviltel pontosságra gyakorolt hatásai). Biztos lesz még előrelépés a témában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. downhill
2010.01.25. 10:23
ugye, ugye. és ilyenkor bezzeg egy szó sem esik annak a nagyokosnak a nevéről, aki szerint az sms árt a helyesírásnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fecaa
2010.01.25. 13:40
Nem vagyok ellene annak,h, hasznos dolog-ezek szerint,DE:

Érdekes,2 db,homlok egyenest egymásnak ellentmondó cikk..
Ennyi erővel a következő cikk 50%-os eséllyel lehet jó ill. rossz hatást sugalló a témában.
Ez talán azt mutatja,h.a dolognak vannak előnyei és hátrányai is.

Arról mondjuk nem beszélnek,h. a rádió hullámok károsak a szervezetre-ergo legalább még 5 évesen nem kéne senkinek mobilozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pietro84
2010.01.26. 09:06
aztán töltse is fel anyuci meg apuci a gyerek telóját rendszeresen, hogy tudjon smst írni!
vissza az ablakzsiráfot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2010.01.26. 20:14
A magyar emberek helyesírásának nem árt az SMS, mert nem lehet ártani annak, ami nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!