iPon Hírek

Mégsem Mali IGP-t használ az Exynos 5 Octa

Dátum | 2013. 01. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A CES-en bemutatott chippel kapcsolatban a Samsung nem árult el mindent, így a szaklapoknak a korábbi információkra kellett hagyatkozni. A Samsung a legutóbbi két lapkacsaládjánál, az Exynos 4-nél és az Exynos 5 Dualnál is az ARM-tól licencelte az IGP-t, most azonban úgy fest, hogy ezt leváltotta, és az Imagination Technologies megoldását kölcsönözték inkább.


Az információt az Anandtech hozta nyilvánosságra, és az több forrásból táplálkozik, tehát jó eséllyel igaz lehet. Az Exynos 5 Octa ennek megfelelően a Mali-T604 helyett a jóval öregebb, PowerVR SGX544-et alkalmazza. A lapka belsejében egy MP3 konfigurációt fedezhetünk fel, tehát három egység dolgozik benne, az órajele pedig 533 MHz körül alakul majd. Hasonló felépítéssel (SGX543 MP3) találkozhattunk már, mégpedig az Apple A6 esetében, ami az iPhone 5-öt hajtja, de ott a működési frekvencia jóval alacsonyabb.

A dolog érdekessége, hogy a Mali-T604 több API-t támogat, hiszen modernebb termékről van szó, így az pontosan nem ismert, hogy mi lehet a váltás oka. (Talán a fogyasztás, de erről konkrét információink nincsenek.) Ráadásul még a sebesség tekintetében is komoly eltérések vannak. A Mali-T604 MP4 teljesítménye az Exynos 5 Dualban 68,2 GFLOPS, a csúcsmodell Octa pedig "csak" 51,1 GFLOPS-os lenne így. Kíváncsian várjuk a hivatalos bejelentést.

 
Nyelvfelismerés » Hungarian
 
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. somakb
2013.01.15. 11:31
Mi a helyzet a tranzisztorszámmal? Lehet ott van a bibi, és ebből adódik a fogyasztáskülönbség is. Szimplán a 4db A15 mag + 4db A7 mag meg a T604 már túl nagy lapkát eredményezett volna (nem gazdaságos, nagyobb hűtést is igényelne stb), és olcsóbban jönnek ki így, ráadásul azért ezt a teljesítményt sem nagyon kell temetni ha az iPad 4-et is meghajtja rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2013.01.15. 16:25
somakb

Őszintén nem tudom mekkora egy Mali-T604 és egy PowerVR SGX544, DE az Apple SoC-ek hatalmasak, és ott a GPU-é az oroszlán rész, vagyis nem túlzottan kicsi az sem. (ugye majdnem 100mm2 az Apple A6 2 maggal meg 3 ilyen GPU-val) Meglehet, hogy ilyesmi van a háttérben, de furcsálnám, hogy az újabb eleve ilyen gyártásra tervezett Malinak rosszabb lenne a tranyósűrűsége és a mérete. Megpróbálok után érdeklődni valamerre jobban ennek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!