iPon Hírek

Mégsem olyan zöldek a LED-izzók?

Dátum | 2011. 02. 28.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

A LED-izzók egyre népszerűbbek, és nem is ok nélkül - azonban, mint kiderült, nekik is megvan a sötét oldaluk. Mert bár valóban keveset fogyasztanak, tovább tartanak, és a felhasznált árammennyiségből több fényt is állítanak elő, mint a hagyományos izzók, alkotóelemeiket tekintve mégis igen veszedelmesek, és legalábbis egyelőre nem kezelik őket ennek megfelelő elővigyázatossággal.


A Kaliforniai Irvine és Davis Egyetem kutatói LED-es karácsonyi égőket, közlekedési lámpákat és autófényszórókat törtek porrá, hogy kielemezhessék a maradványokból előszivárgó vegyi anyagokat. Az eredményekből kiderült, hogy az alacsony intenzitású vörös LED-izzók a kaliforniai törvények által megengedett felső határértéknél akár nyolcszor több ólmot is tartalmazhatnak (bár általában a fényesebbek bizonyultak a leginkább vegyileg terheltnek). A fehérekben kevesebb ugyan az ólom, de helyette nikkelt tartalmaznak igen nagy mennyiségben.

Az ólom és a nikkel mellett a LED-izzók komponensei tartalmaznak még arzént, rezet és más olyan fémeket is, melyeket korábban már összefüggésbe hoztak rákkal, idegi és vesekárosodásokkal, magasvényomással, kiütésekkel és más betegségekkel. És bár Oladele Ogunseitan, az egyik kutató állítja, hogy egy összetört LED-izzóból felszabaduló gőzök és gázok belélegzésétől egy egészséges ember még nem lesz rákos, hozzáteszi azonban azt is, hogy más rákkeltő anyagoknak rendszeresen kitett embereknek tovább ronthatja a helyzetét.

Kiderült továbbá az is, hogy a LED-ek gyártása és hulladékként való kezelésének jelenlegi módja is komoly egészségügyi kockázatot jelent, amiről nem tájékoztatják kellőképpen a lakosságot. A kutatók szerint a törött izzók eltakarításához speciális maszkot, kesztyűt és seprűt kellene használni, a közlekedési balesetek és az összetört közlekedési lámpák eltakarításához pedig védőfelszerelést, és általában véve veszélyes anyagként kellene kezelni a LED-hulladékot. Jelenleg azonban a LED-eket nem sorolják a veszélyes anyagok kategóriájába, így idejük lejártával egyszerűen a szeméttelepre kerülnek.

Ogunseitan meglátása szerint azért alakulhatott így a helyzet, mert a LED-izzók piacra dobása előtt nem tesztelték és vizsgálták meg őket elég alaposan. A helyzet iróniája, hogy a hagyományos izzók sem állnak jobban mérgező anyagok tekintetében: higanyt mindegyikük nagy mennyiségben tartalmaz, sokuk pedig ólmot is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. agyturbini...
2011.03.01. 11:29
Tisztelt Nagykozonseg

Otthoni formaban LED et osszetorni nem kis feladat, minimum kalapacs szukseges hozza vagy tulfeszultseg. Ha a kozlekedesi lampakat es egyebb baleseteket vizsgaljuk mar eleve bukott az elkepzeles mivel a Cikk iroja Gozokrol beszelt vagyis amint osszetort akkor mar mindegy is. Ismet egy Idiota hulyesegeit kell olvasni azert mert Neki sikerult kalapacsal osszetornie egy szerencsetlen fenyforrast. Igen a tulfesz mintegy villamkent ionizalja a femeket amik benne talalhatoak es ez ugye goz formaban jelenne meg...de a muanyag burkolat lerobbanasa kovetkezteben az ujra fem lesz. Es vegul ami felszabadul az valojaban mikro gramm tartomanyba sorolhato LED-enkent.

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tbalazs
2011.03.01. 18:57
Hát Laci szerintem abba is bele kellene ennek kapcsán gondolni, hogy mi lesz akkor a led izzókkal, ill. a környezettel, ha tömegesen kerülnek majd a szemétbe, nem csak abba, hogy otthon ezt nehéz összetörni, bár erre a cikk sem nagyon tér ki, pedig szerintem legalább olyan fontos, ha nem ez lenne a lényeg igazából. Másrészt viszont teljesen igazad van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sensejke
2011.03.01. 19:14
Mo.-on ettől nem tartok, hogy tömegesen kerülnek majd a szemétbe mikor kb. 2000-ft darabja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. _DiEGO_
2011.03.02. 00:00
2000FT

Tudok venni már 690Ft-tól... azé ne túlozzunk és ez lesz az igazi a fogyasztása miatt ! sokkal tartósabb egy "" energiatakarékosnál ... van amelyik 2 hónap után kuka TUNGSRAM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bigmac
2011.03.02. 00:07
690FT?
Te hol láttál ennyiért, mert veszek is egyből.
Én 4000 alatt még sehol sem láttam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. duke90
2011.03.02. 11:37
Meg kéne szervezni az elhasznált izzók visszagyűjtését és újrahasznosítását, de ez nem újdonság a LED.ek miatt, a hagyományos izzókat is ugyan külön kellett volna gyűjteni már a kezdetektől, és veszélyes hulladékként kezelni. Ez az egész csak a szarul megszerevzet hulladékgazdálkodásunk miatt parás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. meridaboy
2011.03.07. 08:02
Kedves Akárki(k) !

Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy míg a ledes fényforrások tartalmaznak az egészségre káros anyagot, de azt ne feledjük, hogy míg a "hagyományos" izzók kb. 1000h keresztül képesek a működésre addig a ledes társaik ennek 30-50x tovább képes működni!
Tartalmaz annyival több káros anyagot mint amennyivel tovább képesek működni?
Előttem szólók elbeszélése alapján pedig a "hagyományos" izzók "balerínák" a ledes társaikhoz képest! (törékenység)

Sajnos az energia felhasználás hatékonysága még mindig csak 10-20% körüli, de a hagyományos izzók 5%-át tekintve még mindig sokkal "fényesebben" teljesítenek!
(egy 1W-os ledes izzó fénykibocsájtása kb 15-20W-os hagyományos izzó fényének felel meg)
Otthonomban több helyen is alkalmazok ledes fényforrást s bár a fényük sokkal visszafogottabb néhány plusz fényforrás bekötésével ellensúlyozható ezen hátrányuk. A helyiségek központi megvilágítására nem alkalmasak, de kis fogyasztásuk miatt akár többszörösét is hadrendbe állíthatjuk, mert azok még így is töredékét fogják fogyasztani, mint egy-két központi helyre helyezett "energiapazarló" társuk!

Ha valaki elolvassa ezt a cikket legyen olyan kedves s kutakodjon a témában tovább, hogy objektívebb képet alkothasson e témában!

Köszönöm a figyelmet!


u.i.:
-az elhasznált fényforrások (izzók, neoncsövek, stb...) szelektív gyűjtését már jó ideje lehetővé tették, de legyünk őszinték, kényelmesebb a kukába dobni az elhasznált fényforrást mint elvinni egy szakboltba ahol a megfelelő gyűjtőbe elhelyezhetjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aka
2011.03.07. 08:07
Káros a környezetre a tetemük?
Kit érdekel?
A lényeg, hogy ne zabálja feleslegesen az áramomat.

/thread
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2011.03.07. 08:49
Igen csakhogy a tömeges elterjedésük esetén akkor csöbörből vödörbe esünk, ha amit megspórolunk energiában azt elköltjük az ártalmatlanításra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!