iPon Hírek

Megsemmisítheti önmagát a netbook-piac?

Dátum | 2008. 11. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Egyre kevésbé töltik el lelkesedéssel az Intelt a netbookok - jelezte Stu Pann eladási- és marketinges elnökhelyettes egy konferencia alkalmával. Mint mondta, a kis gépek egészen más pályát futottak be, mint amire tervezték őket, és ez nem egy jó irány.

Ezeket a gépeket eredetileg ugyanis két fő célra szánták: 1.) gyerekeknek, és 2.) fejlődő országoknak, amelyek számára az "igazi" laptopok még túl drágák és komplikáltak. Ehhez képest azonban a legtöbb netbook Észak-Amerikában és Nyugat-Európában kerül eladásra, és nagyobbrészt nem is gyerekeknek...

Hanem természetesen takarékoskodni/a laptopvásárlást olcsón megúszni szándékozó felnőtteknek. Ezzel azonban több gond is van; egyrészt, a netbookok nem alkalmasak hosszú távú felnőtt használatra. Ahogy Pann fogalmazott: "Ha valaha is használt már az ember netbookot és 10 hüvelykes képernyőt, akkor tapasztalhatta, hogy legfeljebb egy óráig még elmegy - de egész napos használatra alkalmatlan". (Érdekesség, hogy amikor megjelentek akkor még azt hangoztatták, hogy nem is erre van)

Másrészt, a netbookok a belépő szintű laptopok piacát is elkezdték felzabálni, az olcsóságra való törekvésük pedig nem tesz jót a gyártóik bevételeinek sem. És bár a legtöbb netbookban Intel Atom processzor ketyeg, ennek az Intel mégsem örülhet parttalanul, mivel egy Atom $30-nál is kevesebbe kerül, míg a Celeron M-ek, a kétmagos Pentiumok és Core 2-k ennek a sokszorosába. Számukra így a netbookok leginkább csak némi extra bevételt jelentenek, de semmiképp sem olyasmit, amire ténylegesen alapozni és építeni lehetne.

Végül érdemes még megemlíteni Steve Jobs-nak, az Apple főnökének nézetét is a témában: az ő meglátása a szerint a netbookok piaca még mindig "kialakulóban" van, és messze nem biztos még az sem, hogy fenntarthatónak bizonyul-e majd. Mi több, kereken kijelentette, hogy az Apple nem fog engedni a nyomásnak, és nem ugrik fejest az olcsó gépek piacába, mivel ehhez - nézete szerint - túlságosan is meredek kompromisszumot kellene kötnie, és így elértéktelenítené a márkanevét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. bszoke88
2008.11.29. 14:01
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2008.11.29. 14:01
Bár elég egyértelmű azért lefordítva az Intel üzenetét:
"Ez nem hoz nekünk elég profitot emberek"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2008.11.29. 14:43
Van bőr a pofájukon ilyet kijelenteni... Amikor egy két hete volt a hír hogy mennyit kerestek. Multik..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. twollah
2008.11.29. 14:45
"Végül érdemes még megemlíteni Steve Jobs-nak, az Apple főnökének nézetét is a témában: az ő meglátása a szerint a netbookok piaca még mindig "kialakulóban" van, és messze nem biztos még az sem, hogy fenntarthatónak bizonyul-e majd. Mi több, kereken kijelentette, hogy az Apple nem fog engedni a nyomásnak, és nem ugrik fejest az olcsó gépek piacába, mivel ehhez - nézete szerint - túlságosan is meredek kompromisszumot kellene kötnie, és így elértéktelenítené a márkanevét."

Ezt majd az elso Apple netbook megjelenesekor szivesen visszaolvasnam Steve Jobsnak.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2008.11.29. 17:40
Ha csak az Atom volna a piacon, akkor máris elkezdeném temetni a netbook ipart (gondolván arra, hogy az Intel kivonul és ezzel meg is szűnnek), de valahogy jelenleg csak azt látom, hogy az Intel a fejlesztési pénzt sajnálja a netbook-októl... Mivel a Nano terjedésével és az új AMD üdvöske megjelenésével igen nehéz helyzetbe fog kerülni az Atom.

Mivel, ha jól emlékszem, akkor a Nano igen csak lenyomja az Atom-ot, az AMD Athlon XP átirata (ha az lesz), akkor az is verni fogja...és az AMD részéről még jön a 780V-is, ami a 945-öt csúnyán veri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!