iPon Hírek

Megszületett a mobiltelefon, amit sosem kell tölteni

Dátum | 2017. 07. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mai mobiltelefonok legnagyobb ellensége az üzemidő. Azonban a Washingtoni Egyetem egy friss fejlesztése erre lényegében megoldást jelentene, a prototípus eszközt sosem kell tölteni ahhoz, hogy telefonálni lehessen. De tényleg itt a Kánaán? A Proceedings of the ACM szaklapban jelent meg az a cikk, ami egy olyan mobiltelefonról szól, mely teljesen akkumulátormentesen tudja ellátni a feladatát. De még mielőtt nagyon beleélnék magukat az olvasóink, sajnos azt rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy egyelőre a készülék még nem állja meg a helyét éles környezetben, nem úgy működik, mint a szimpla telefonok. A Washingtoni Egyetemen létrehozott készülékkel ugyan lehet már hívásokat folytatni vagy információt küldeni, ám még nagyon gyerekcipőben jár a szerkezet. Lássuk, miről is van szó pontosan.
Az akkumentes mobil megalkotásakor a legfontosabb az volt, hogy a fogyasztást szinte nullára redukálják a kutatók. A leginkább szembetűnő magán a mobilon, hogy kijelzője egyáltalán nincs, a nyers nyomtatott áramkörből álló eszközön csak az alapvető numerikus gombok vannak meg, amik a tárcsázáshoz elengedhetetlenek – ezek érintésérzékenyek. Vamsi Talla, a projekt vezetője elmondta, hogy újra kellett gondolni a mobiltelefon működését ahhoz, hogy elég alacsonyra lehessen csökkenteni a kommunikációhoz szükséges energiaigényt. Végeredményben mindössze 3,5 mikrowattot igényel az üzemeléshez a szerkezet, ami kevesebb mint az ezrede (vagy akár a tízezrede) a hagyományos mobiltelefonok, okostelefonok fogyasztásának.
Az eszköz a működéséhez kellő energiát környező hálózatok rádiójeleinek hasznosításával oldja meg, ennek köszönhető az, hogy gyakorlatilag nincsen üzemideje, bármikor elő lehet venni, amikor csak szükség van rá. Viszont azt azért meg kell jegyezni, hogy a prototípus még napelemet is kapott, hogy a napenergiát is képes legyen hasznosítani – biztos, ami biztos alapon. A készülék még nagyon kezdetleges, de megbízhatóan működik és tényleg mindenféle töltés nélkül képes tenni a dolgát. De a bázisállomásnak 15 méteren belül kell lennie hozzá, és egyelőre egy kicsit olyan érzést nyújt, mintha walkie-talkie lenne, ugyanis vagy beszél, vagy fülel a felhasználó, nincs lehetőség arra, hogy mindkét irányba menjen a hang egyidejűleg, a módok között pedig gombnyomással lehet „váltani”. A hangminőség is hagy kívánnivalót maga után, ami részben annak is betudható, hogy analóg jellel dolgozik, ez Talla szerint óriási megtakarítást jelent a fogyasztás oldalán. Fontos még az is, hogy csak fülhallgatóval lehet használni, enélkül nem megy.
Talla elmondta, hogy nem hisz abban, hogy a modern okostelefonokat belátható időn belül helyettesíteni tudják majd az akkumulátormentes készülékek, tisztában van a technológia korlátaival. De hisz abban, hogy a fejlesztésüket a jövőben eredményesen lehet majd felhasználni, akár extraként beépítve egy készülékbe. Ez a megoldás tehát magában nem túl életképes, de vészfunkcióként mindenképpen lehet benne potenciál.
Az is kiderült, hogy a Washingtoni Egyetemen nagyon alacsony fogyasztású megjelenítő fejlesztésén is dolgoznak a szakemberek, és még egy ilyen kamera is tervben van. A kutatók azt szeretnék elérni, hogy a lemerült mobiltelefonnak minél több alapfunkcióját lehessen használni az akkumulátor „elalvását” követően is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. FFeller
2017.07.12. 18:02
A watt a teljesítmény mértékegysége, az energiát joule-ban mérjük.
Érdekes lenne egy olyan fejlesztés, ami olyan generátor lenne, mint amilyen az automata karórákban van, hogy a testmozgás felhúzza vagy kurbli, mint a zseblámpás rádión.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester FFell...
2017.07.12. 18:55
És csapjanak hozzá olyan gombokat amiket ha lenyomsz termel valamennyi energiát (mintha csak megpörgetne a lenyomásukhoz szükséges energia egy pici lendkereket), plusz a mozgási energia kinyerés.. ilyenkor egy kis aksi is elég lenne meg valami minimál e-paper kijelző hogy látni lehessen ki írt sms-t vagy ki hív épp.. és hogy mi kit hívunk.

Kurblis töltőt már láttam de tekergesse akinek két anyja van! Vész esetén kiránduláskor még oké, de napi szinten..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. RaimiHS
2017.07.13. 08:48
3310 Plösö
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dante73
2017.07.13. 08:54
És mi van, ha a két gombelem a fülesben (Oldalanként 1) lemerül? Akkor lebuknak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cathaya
2017.07.13. 08:57
A kijelző hol van az fogyaszt a legtöbbet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.07.13. 09:56
gyengébbek kedvéért le is írták hogy nincs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cathaya hici
2017.07.13. 11:28
Csak így kb. semmi értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.07.13. 11:31
elolvastad a cikket? mer nagyon nem úgy tűnik. persze hogy nincs értelme. kiforratlan technológia, valószinüleg magában nem is lesz használható. De ez mindd le van írva a cikkben amit vélhetőleg el se olvastál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. phoenixr hici
2017.07.13. 13:57
a 15m-es hatótáv a baj. Mert minél messzebb vagy a bázis állomástól annál több energiát kell sugározzon a rádió és annál kevesebbet kap.
Először azt hittem hogy jó lesz majd vészjelzést leadni a hegyen, de ha 15m-re vagy az adótoronyból, akkor nem vagy nagyon elvesződve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!