iPon Hírek

Megtalálták a Tejútrendszer ikertestvéreit

Dátum | 2012. 08. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az már bizonyos, hogy galaxisunk nem egyedülálló az univerzumban, legalábbis ez derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból, amely két, a Tejútrendszerhez nagyon hasonló csillagrendszer felfedezéséről számol be.

A Rádiócsillagászati Kutatások Nemzetközi Központjának (ICRAR) munkatársai a GAMA-projekt eredményeit használták fel munkájuk során. Ez utóbbi keretében a szakértők hat távcső adatait összesítik, hogy ezek alapján összeállítsák a világegyetem közeli részeinek minél részletesebb háromdimenziós térképét. Az információk alapján a csillagászok 14 olyan galaxist találtak, amely nagyban hasonlít a mienkhez, és a Nagy és a Kis Magellán-felhőhöz hasonló törpegalaxis-kísérőkkel is rendelkezik. A Tejútrendszer „rokonai” között akad két olyan is, amely megszólalásig hasonlít galaxisunkra, mondta el Aaron Robotham, a kutatás vezetője.

„Mindezidáig egyetlen a mienkhez hasonló csillagrendszert sem találtunk, ami nem is túl meglepő, hiszen ezeket nagyon nehéz észrevenni” ‒ folytatta a kutató. „Csak a legújabb fejlesztések révén vált lehetségessé, hogy olyan elemzéseket végezzünk, amelyek révén kiszűrhetjük a hasonló galaxisokat. Ehhez több dolognak egyszerre kellett megvalósulnia: kellően jó távcsövekre volt szükségünk ahhoz, hogy ne csak a csillagrendszereket, de azok esetleges kísérőit is észlelni tudjuk, az égbolt egy jelentős darabját kellett átnéznünk, és mindezt úgy kellett véghezvinnünk, hogy a kutatás során lehetőleg egyetlen galaxis se maradjon észrevétlen.”

Az egyik ikertestvér: a GAMA 202627 jelű központi galaxis és két kísérője
Az eredmények alapján világosnak tűnik az, amit a kutatók régóta sejtettek: galaxisunk ritkaságnak számít a világegyetemben. Az univerzum környező részében található több százezer csillagrendszer mindössze 0,4 százaléka mutat a Tejútrendszerhez hasonló felépítést. Galaxisunkat egyedivé teszi az a tény, hogy a Nagy és a Kis Magellán-felhő nagyon közel kering hozzá, és az is,hogy kísérőink törpegalaxis voltukhoz képest meglehetősen nagyméretűnek számítanak. Míg a Tejútrendszer átmérője nagyjából 100 ezer fényév, addig a Nagy Magellán-felhő 14 ezer, a Kis Magellán-felhő pedig 7000 fényéves átmérővel rendelkezik. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a Tejútrendszer közelsége miatt alakjuk eltorzult és fejlődésük megtorpant.

„A Tejútrendszer önmagában meglehetősen szokványosnak számít, a Magellán-felhőkhöz hasonló rendszerek azonban ritka és valószínűleg igen rövid életű jelenségek a világegyetemben. Élvezzük a látványukat, amíg megtehetjük, mert egy pár milliárd év múlva már nem lesz mit néznünk” ‒ fejtette ki Robotham.

A kutatócsoport jelenleg a Tejútrendszer és a törpegalaxisok együttesére leginkább hasonlító két rendszer közelebbi vizsgálatára készül, és persze tovább folytatja az adatgyűjtést a GAMA-projekt részére is, amely már 190 ezer környékbeli galaxisról rendelkezik adatokkal.

A Tejútrendszer és a Magellán-felhők
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. benczeb90
2012.08.25. 17:01
Szerintem ennek a projektnek nincs értelme. Legalábbis az alapján amit itt olvastam. Arra tudok gondolni, hogy talán a galaxisok kialakulási formációival és a sötét anyaggal lehet kapcsolatban ez a kutatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tomchee
2012.08.25. 17:18
"pár milliárd év múlva már nem lesz mit néznünk"

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. matepredat...
2012.08.25. 20:22
Heh, ki él milliárd évig? Egytalán senki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.08.26. 12:32
Ok,ez kiraly nagyon.A tisztanlatas vegett jo lenne azt is elolvasni,hogy hany fele galaxis letezik,es azoknak milyen az elofordulasi aranya.Azon kivul jo lenne egy becsles is,hogy a vilagur mekkora reszet sikerult katalogizaljak,es azt milyen hibaszazalekkal tettek.
Ezek ismerete nelkul hiba lenne azt elhinni,hogy a mi galaxisunk olyan egyedulallo.
Maximum a kornyekunkon az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2012.08.26. 12:42
Illetve nincs veletlenul meg a link a cikkhez tartozo belyegkephez?Ahhoz ami a fooldalon van kint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ronan
2012.08.26. 16:36
Ez az áltudományos hír nagyon is jó a baj csak hogy az elavult tudást tanítják és ti meg nyelitek mint kacsa a nokedlit a különmbség nem kevesebb lehet mint 100 előre a tudományban ami persze nem publikus..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Shinjiii
2012.08.27. 07:59
Tanuljátok már meg tagmondatokra jellemző módon megfogalmazni a mondandótokat (pl. Ronan), mert fejtegetni kell a hozzászólásaitokat, mint egy rejtjeles kódot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Milli82
2012.08.27. 17:12
"Tanuljátok már meg, tagmondatokra jellemző módon, megfogalmazni a mondandótokat" ....stb
Bagoly és veréb esete...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!