iPon Hírek

Megtalálták E.T.-t!

Dátum | 2014. 04. 27.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Az Új-Mexikóban található Alamogordo szeméttelepén közel 200 helyi lakos és játékrajongó gyűlt össze szombaton, hogy az eltemetett Atari játék után kutató dokumentumfilmes csapattal együtt tanúi legyenek a kutatásnak. Az E.T. The Extraterrestrial című darab akkora bukás volt annak idején, hogy sokan máig a világ legrosszabb játékának tartják; a róla szóló városi legenda szerint az eladatlan és visszaküldött példányoktól a kiadó ezen a szeméttelepen szabadult meg. Bár a New York Times 1983. szeptember 28-án megjelent cikke beszámolt arról, hogy 14 teherautónyi játékkazettát és számítógépes felszerelést ástak el a helyszínen, az idő közben sokszor gazdát cserélt Atarinál már senki sem emlékezett a történetre, ezért sokan csak városi legendának tartották. A kutatás kezdetekor még lelkes tömeg nagy része idővel elszállingózott a szél és a buldózerek által felkavart por és szemét elől menekülve, de az ottmaradtak jól szórakoztak: egy kisteherautó hátuljában játéksarkot állítottak össze egy régi konzollal és egy tévével, és a hírhedt játékot nyomatták rajta. Voltak, akik egy műanyag E.T. bábu mellett készítettek önarcképeket.
A dokumentumfilmes csapat persze nem vaktában kezdett kutakodni, az ásást komoly kutatások előzték meg, régi fotók segítségével határozták meg a helyszínt, és próbaásásokat is végeztek. Munkájuknak végül meglett az eredménye, egyéb Atari termékek mellett több száz régi E.T. kazettára bukkantak. A forgatást irányító Zak Penn elmondta, hogy nagyon megkönnyebbültek, és boldogok, hogy végül ráakadtak E.T.-re.
Az Xbox Entertainment Studios neve által fémjelzett dokumentumfilmet még az idén be fogják mutatni az Xbox konzolokon. A megtalált játékkazetták részben a város tulajdonába kerülnek, a filmesek 250 példányt, vagy az összes megtalált darab 10%-át tarthatják meg (amelyik több). Alamogordo polgármestere örül a történteknek, úgy gondolja, hogy a dolog jót tesz majd a város turistaforgalmának. Az 1972-ben alapított Atari egyébként még mindig létezik, igaz már nem régi dicsőségében, csak olyan klasszikus játékokkal foglalkoznak, mint az Asteroids vagy a Centipede. A cég 1998-ban a Hasbro tulajdonába került, majd 2001-ben a francia Infogrames vásárolta meg. De miért is volt olyan rossz az E.T., amelynek sokak szerint nemcsak az Atari, hanem ez egész amerikai játékipar is megszenvedte bukását? A darab az akkori idők grafikájához képest is elmaradottnak számított, a játékmenet unalmas és repetitív volt, a történet pedig színvonal alatti (részletesebben erről egy cikkünkben is olvashattok). Az erős idegzetűek mindezt megtekinthetik az alábbi videóban.
Kapcsolódó híreink: Az eltemetett Atari játékok legendája Kiássák a sivatagban eltemetett E.T. játékot, doku készül belőle
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. pdx06
2014.04.27. 17:12
Láttam a videót, nem csak E.T. volt eltemetve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Shinjiii
2014.04.27. 17:27
Azt se látom át, ennek mi értelme volt akkoriban, és milyen sztorit követett, Random helyekre teleportál, van 2 folt a földön és kerget egy ballonkabátos ember, meg egy kutató (?). A cél felszedni a széndarabokat. Mi az az árok, Jézusom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2014.04.27. 17:37
Talán lassan megjelenik az AVGN film és, akkor megkapjuk végre a tesztet is! Nagyon fura, hogy egy céget elutasítanak az ásatás előtti célegyenesben és hirtelen az M$ megkap minden jogok a turkáláshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. FRK
2014.04.27. 19:09
Hosszas gondolkodás után sem tudom, hogy mit is akartak ezzel a játékkal kifejezni. Az addig megvan, hogy a nyúlbogyókat kellene összeszedni. De mik azok az emberkék, miért csak a kiscsákónál tűnik el az összegyűjtött nyúlbogyó és mi az a "gödör", amibe mindig beleesik, sőt egyáltalán mikor kerül oda?
Nem csak a kazettákat, de azt is el kellett volna ásni, aki a világra szabadította ezt a förtelmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kovy888
2014.04.27. 19:12
ZSeniális
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2014.04.27. 20:43
Igazából a többi Atari játéknak se volt több értelme. 4 percnél tovább egyiket se lehetett tovább játszani. Vagy azért mert megunta az ember, vagy azért mert meghalt és kezdhette elölről, vagy azért mert addig tartott a játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Leeroy
2014.04.27. 23:44
No tehát mégis igaz a legenda. Felteszem, akkoriban még nem volt túl hangsúlyos a recycle, ám kérdés, hogy a cartridge-ek gyártásához felhasznált anyagokat nem lehetett volna-e bezúzás után újrahasznosítani. Mindenképpen szükség volt ilyen látványos, de haszontalan tettre, mint ez az elásásos "hulladékgazdálkodás"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Atesz1987
2014.04.28. 06:11
Édes Mózes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nedcoleman
2014.04.28. 08:25
Nem hiába volt a Föld alatt... már akkor is sz*r volt amikor elkészült
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95 Leero...
2014.04.29. 17:11
Átcímkézni és kicserélni a belét olcsóbb lett volna, mint bezúzatni és mást öntetni belőle, de akkor már gondolom tudták, hogy végük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!