iPon Hírek

Megtalálták Stonehenge kékköveinek származási helyét

Dátum | 2014. 02. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Azonosították azt a külszíni fejtést, ahonnan Stonehenge különleges kékkövei származnak. Mint kiderült, a helyszín alig 3 kilométerre található attól a helytől, amelyet nagyjából egy évszázada a kövek származási helyének javasoltak. A sziklák eredetének ismeretében pontosabb kép alakítható ki azzal kapcsolatban is, hogyan kerültek a tömbök a megalit építmény jelenlegi helyére. Az angliai Wiltshire a régészeti leletek tanúsága szerint legalább 10 500 éve lakott. Stonehenge első szikláit 5000 éve emelték a régió lakói, majd a következő egy évezredben újabb és újabb részekkel bővült az építmény. A végső struktúra magját óriási, 30 tonnás homokkövek, illetve kisebb kékkövek adják, amelyek vágáskor vagy nedvesedés hatására előbukkanó jellegzetes árnyalatukról kapták a nevüket. A megalit építmény pontos funkcióját a mai napig nem ismerjük, bár számos elmélet napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy mire is használhatták elődeink. Azon kevés dolog egyike, amiben hosszú ideig egyetértettek Stonehenge kutatói, a kövek eredete volt. 1923-ban Herbert H. Thomas geológus a Carn Meini nevű nyugat-walesi külszíni fejtést jelölte meg a dolerites kékkövek származási helyeként. Az volt a véleménye, hogy a többi kékkő pedig az ehhez közeli Carn Alw fejtésből származhat. A két helyszín alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy Stonehenge építői valahogy lejuttatták a dombokról a köveket, majd vízi úton szállították el az építkezés helyszínére.
Pár évvel ezelőtt azonban a kékkövek alaposabb vizsgálata során kiderült, hogy azok egy része máshonnan, egy Craig Rhos y felin nevű helyről származik, amelynek a fekvése viszont közel sem olyan kedvező szállítási szempontból, mint a már említett fejtéseké. Erről a lelőhelyről az építőknek egy darabon hegynek felfele is szállítani kellett volna a köveket, mielőtt elérték volna a legközelebbi folyót. (Mindez persze csak abban az esetben probléma, ha valóban emberi közreműködéssel kerültek Stonehenge mai helyére a kövek, nem pedig a legutóbbi, 12 ezer éve végződő jégkorszakban gleccserek hátán, ahogy egy alternatív elmélet feltételezi.) A Walesi Nemzeti Múzeum kutatói a kérdés tisztázása érdekében még egyszer megvizsgálták azon dolerites kékkövek összetételét, amelyeket Thomas Carn Meini-i eredetűnek tartott. Normális esetben az olvadt magmából formálódó kőzetek keletkezésekor egyes ásványok kívül maradnak a kristályosodó részeken, mások pedig beleépülnek ebbe. A kívül maradó ásványok remekül használhatók a kőzet eredetének azonosítására, az eddigi kutatások során azonban csak ezek egy részét vizsgálták meg. Az új projekt kutatói egyrészt a kristályos részeket is górcső alá vették, másrészt alaposabban megvizsgálták a nem kristályos struktúrákat. Az eredmények alapján a dolerites kékkövek legalább 55 százaléka egyetlen lelőhelyről, a Carn Goedog nevű fejtésről származik, amely pár kilométerre Carn Meinitől északra található, Stonehenge-től pedig 225 kilométerre fekszik. Az új lelőhely fekvését nézve viszont még érthetetlenebb, hogyan juttathatták el az építők a köveket a legközelebbi folyóhoz. A régészek azt remélik, hogy a most azonosított fejtés környékén vizsgálódva talán ráakadhatnak néhány olyan leletre, amely magyarázattal szolgálhatnak a rejtélyre, de legalábbis információkat árulhatnak el a Stonehenge épülésének idején a régióban élő lakosság technikai fejlettségére vonatkozólag. „Ha legalább annyit sikerülne igazolni, hogy a köveket a neolitikum idején a fejtés környékén munkálták meg az emberek, máris megcáfolhatnánk a gleccseres elméletet” – magyarázza Richard Bevins, a tanulmány egyik szerzője.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. grrrgo
2014.02.26. 20:09
Hogy ezek a tudósok mennyit okoskodnak!
Ahelyett, hogy feltalálnák az időgépet! Beleugranának és személyesen megnéznék, hogy akkor ezek a kőkorszakiak "hogy is csinálják"?
Szerintem ez sokkal egyszerűbb és elegánsabb megoldás lenne, mint hogy ennyi feltételezés és közvetett bizonyíték alapján elméleteket és anti-elméleteket kreálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ThomasStev...
2014.02.26. 20:45
Miért? A piramisokra is azt mondják a tudósok, hogy húsz év alatt készültek el...bocs a legnagyobb... De az több mint kétmillió kő amiben a legkisebb is egy személyautó méret. Az az nagyjából 2,5perc egy kő....hmmm aha.... Állításuk szerint bronz vésővel meg kődarabbal.
Én nem mennék bele abba, hogy földönkívüliek. Szerintem nem mi vagyunk az egyetlen "földi civilizáció" ezen a bolygón.[LINK]
Egy kis adalék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. myckie2
2014.02.26. 21:26
ThomasSteve csak gondolj bele, hogy eljön ide egy olyan faj akiknek a technikája olyan fejlett, hogy több millió fényévet át tudnak utazni (mert közelbe nincs élhető bolygó) és mit csinálnak itt? Építenek 3 piramist. Nem sántít ez egy kicsit? De igazad van nincs is jobb annál, mint hétvégén kiruccanni egy másik bolygóra és éppítettni a helyi primitív civilizációval egy nagy kőhalmot. Ennél még az Alien vs Predator történet is sokkal jobban megállja a helyét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Simba grrrg...
2014.02.26. 21:35
Aha csak hogy ez nem lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ThomasStev... mycki...
2014.02.26. 22:00
Lehet félreérthető voltam. Én nem csak azt mondom, hogy előttünk volt már fejlett civilizáció hanem azt, hogy előttünk volt egy (vagy akár több is) olyan civilizáció amelyik sokkal fejeltebb volt mint mi most bármilyen tekintetben. Mint tudomány mind technika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. csabi02 Thoma...
2014.02.26. 22:24
Szerintem is lehetséges az,hogy tudtak valamit amit mi,most nem.
Ami meg a vésős,1kő 2,5perc sztorikat illeti,annyira gyenge,hogy még az idegenek idelátogatása is hihetőbb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. carraroxt
2014.02.26. 23:54
Ha százezrek véstek, akkor már kissé hihetőbb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. yany
2014.02.27. 03:04
Pedig érdemes megnézni ThomasSteve linkjén a videót. Az utóbbi idők egyik legminőségibb egész estét ismeretterjesztő anyaga. Engem végig lekötött. Még 2-3 hónappal ezelőtt láttam először, de már többször végignéztem. Nem állít semmit. Csak segít kétkedve nézzünk a történelemkönyvekre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Krityu
2014.02.27. 04:07
Se net, se TV valami szórakozás nekik is kellet. Össze ültek iszogattak, az egyik kitalálta hogy húzgáljunk köveket a hegyekből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kono
2014.02.27. 05:37
Hmm, miért kellett feltétlen a köveket átcipelni a hegyen? Miért ne vihették volna a hosszabb vizi úton körbe? Esetleg miért ne gördíthették volna rönkökön, napra pontosan úgyse tudják mikor lettek kifejtve, lehet több évig vitték oda, nekik ez lehet szokványos volt. Kitudja Ebbe szerintem semmi rejtélyes nincs, csak misztifikálni akar mindent az ember, hogy könnyeben elfogadja.
Egyébként a piramisos linkre, hát megnéztem és azért volt benne pár baromság, ami logikával teljesen elképzelhetetlen. Viszont jól kifejtették, csak picit belelovalós. Mindazonáltal ha tudjuk is például biztosra a pólusváltást meg a nap általi felgyulladós kataklizmát, mit tudunk vele tenni, most komolyan? Tökmindegy akkor már, én inkább élnék úgy, hogy nem riogatnak jóelőre, lehet generációkkal korábban, mint kéne. Amúgyis ciklikus világban élünk, hülye aki nem vágja, hogy lesznek visszatérő bolygóméretű események.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Morph76
2014.02.27. 07:26
Mindenki csak a piramisok felépítésével foglalkozik !!És akkor még nem beszéltünk a piramisok belső megmunkálásáról ,ami vajmi kevés eséllyel volt kicsi munka az akkori állítólagos tükörrendszerrel való bevilágítással.Nagy kamu az egész.Az egész történelem egy nagy hazugság!!Észre kell venni a nyilvánvalót.Az idegen civilizáció mindig is jelen volt ,van és lesz is....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. eember
2014.02.27. 09:12
Így van, minél többet tudunk a piramisokról, annál egyértelműbb, hogy a történelem tanításunk abszolút hamis és rendkívül kényes kérdéseket vet/vetne fel a tények ismerete. Ezért sem szeretik hangsúlyozni a tényeket, hát még a piramis belsőt és hogy a föld hány táján vannak piramisok, akárcsak más bolygókon...
Sajnos tudatlanságban tartani (hamis és hiányos tanításokkal) és hamis illúzióban tartani (mi vagyunk a legfejlettebbek) az emberiséget a cél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csabi02 carra...
2014.02.27. 09:13
Azzal csak az a baj,hogy annyian meg nem fértek hozzá 1kőhöz,jó ha 50en odafértek de akkor egymás nyakán voltak és még ott van az anyag:
gránit-még ma se tudják géppel olyan gyorsan és kicsi hiba határon vágni ahogy a kamrákban van...
Túl sok a reprodukálhatatlan dolog szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. agyturbini...
2014.02.27. 09:16
En akkor sem ertem ket oldalrol sem: Az elso hogy miert olyan nehez elkepzelni hogy ezt emberek epitettek?
CSAK egy kis logikai kitero: A vilag legnagyobb legmagasabb epuletet kik epitettek(felhokarcolo Pentagon stb.)? Hat emberek, ja mert darut meg egyebb nyalanksagot hasznaltak...es ki epitette a darut, az eszetergapadot? Emberek!!! hat akkor mi olyan hihetetlen ezen. Ha akarod reszelhetsz fogasgereket akar otthon is....

A masik az ufohivok: Ugye fejlettebb(felsobrendu civilizacio) nos akkor olvassuk a bibliat, ugye ir a kivalasztott felsobrendu neprol....Vagyis igen itt elnek kozottunk....DE nem fer a fejembe mi a bubanatert angliaba meg egyiptomba epitettek azokat a nyavajakat, ha Izraelbe akartak letelepedni...nem lenne logikus oda epiteni ezeket ahol lakni fognak?

En meg mindig azt mondom sosem tudjuk meg mennyi informaciotol szabaditott meg minket az alszent nepseg az uralma alatt, es ezek lattan nagyon ugy sejtem nem kevestol...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. eember
2014.02.27. 09:33
Kicsiben sem tudták reprodukálni a piramist mai technikával, illetve amit sikerült (pár méter magas volt csak) az gyorsan amortizálódott, és nem volt olyan pontos sem és irreális erőfeszítésbe került. Mai építészek (pont felhőkarcolók építészei) nem értik hogyan készülhetett, de más szakemberek sem tudnak még teóriát sem, nemhogy magyarázatot. Egyiptológusok terjesztették el a rabszolgák építése teóriát minden építészeti tudás és bizonyíték nélkül.
Egyébként nem itt kell meggyőzni egymást, hanem hosszasan utána kell járni. Rengeteg több órás filmet találni a témában, meg kell rágni, majd meg kell emészteni. A Bibliával kapcsolatban is ugyanez a helyzet, illetve a mai kereszténységgel...
Sokszor ismert emberek is adják a nevüket a dogmák megdöntéséhez több tudományágban is, mégsem ezt "nyomja" a média.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2014.02.27. 10:19
A rabszolgás témát már egy ideje megcáfolták...vagy pedig ők voltak a leglelkesebb rabszolgák a történelemben. A nagy köveket sem kellett vonszolgatni mert elég egy kerékforma keretet ácsolni köréjük és átgurítani. Kevesebb emberrel gyorsabban ugyebár, hajón meg vissza az ácsolt keret.
Van egy videó amin egy amerikai kőműves egyedül állít fel egy pártonnás obeliszket. Pedig a legtöbben azok felállítását is csak ufótechnikának tartják.

A legnagyobb gond az ilyen kételkedőkkel, és csak az ufók lehettek vagy másik civilizáció, hogy olyan végtelenül ostobának tartják az emberiséget (magukból kiindulva), hogy a s*ggtörlést sem találták volna fel ha nem idomítják be őket rá.

Itt vannak a kőkörök. Csináljanak egy szimulációt, csillagállásokkal kombinálva, majd tegyék publikussá és had agyaljon rajta a jónép. Előbb utóbb csak eljutnák oda ami nem kapcsolható az ufókhoz meg a scifi blablához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2014.02.27. 10:42
Szerintem radikalis demokrata idoutazok csinaltak,es gyikemberek segitettek nekik akiket a kelta papok ideztek meg egy masik dimenziobol.
A piramist is kelta papok epitettek,erre a legnagyobb bizonyitek a faraok szenszalas szankoja,amit keptelenek voltak az akkori technologiaval letrehozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. btomi1980
2014.02.27. 11:05
Mit nem lehet ezen érteni?

Szóltak Tóth Bélu kisiparosnak, hogy lenne egy kis meló!
Az bement a kocsmába és bebaszott Józsival.
Este beültek bebaszva a furgonba, azt áthordták a köveket a Kőborzasztóra. A sittet és a maradék követ, pedig kiszórták Gízába meg Szakkarába!!!
Oszt, így mindenki bódog vót!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. AgeOfVampi...
2014.02.27. 14:24
[LINK] )))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. carraroxt
2014.02.27. 22:01
Attól még, hogy a régészek alig valamit értenek az építészethez, az ufóelmélet-gyártók meg még kevesebbet (vagy bármi máshoz), még nem kéne elvitatni, hogy maguk az építők érthettek hozzá. Egyre újabb dolgok derültek ki az ókori civilizációkról, és bizony a fejlettebbek a csúcson kb. a 18. sz. második fele európai technikai színvonalon voltak. Csak épp, hála a katolikus egyháznak, errefelé ezer éven át tűzzel-vassal irtottak minden valós tudást birtokló embert, és sajnos nagyon is hatékonyan tették.
Egyiptommal kapcsolatban meg igazán nem értem mi nem világos...
A kor leggazdagabb birodalma volt, és egyben egy atomkemény diktatúra (amilyet most aligha tudunk elképzelni). Ráadásul mezőgazdasági ország lévén, amikor épp nem volt mezőgazdasági szezon, akkor az egész ország embererő és igásállat állománya szabad volt. Ha ekkor a fáraó azt mondja, hogy piramist építünk, akkor piramist építettek. Költségektől, és erőforrásigénytől függetlenül.
A bécsi technikai múzeumban pl. van egy obeliszkállító állvány makettje. Gyakorlatilag tetszőleges mennyiségű igásállat erejét tudták csigarendszereken keresztül koncentrálni.
Kő kivágása: A kemény rideg anyagokat nem vágni, hanem mángorolni kell. Egyszerű élezetlen, puha bronzfűrészekkel, vízzel és kőporral, mint a vajat el lehet vágni (pláne ha erre is igás állatok erejét használták).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Simba
2014.03.02. 09:58
UFO-k nevetséges!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2014.03.02. 11:32
Az emberek beleessnek abba a logikai hibába, hogy azt gondolják, a múlt emeberi butábbak voltak.

Nem.

Egy ókor egyiptomi építőmérnők pont olyan okos, leleményes, kreatív, precíz, türelmes volt, mint egy mai építőmérnők géniusz.

Vannak magyarázatok a piramis építésére, amelyek az adott korban használt eszközökkel mutatják be, hogyan épülhettek fel ezek a gigászi szentélyek.

Mindegyik komplikált magyarázat, de az Empire State Building terve sem egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csabi02
2014.03.02. 14:16
Látom eléggé fent akadtatok azon,hogy azt írtam MÉG az idegenek ide látogatása is HIHETŐBB mint az idáig ,RÉGÉSZEK által kitalált teóriák,
amit számtalan neves mérnök egyszerűen cáfol.
Az amire néhányan és jó magam is arra utaltunk,hogy i.e. ~2-3000évvel hatékonyabb és egyszerűbb technikákat alkalmaztak mint amiket ma ismerünk és amiket a "régészek állítanak".

"lehet valamit tudtak amit mi most nem" rész alatt erre gondoltam,de lehet nyugodtan ránk lapátolni a szart és UFOzni meg leminősítő minőség jelzőket használni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!