iPon Hírek

Megtartotta első konferenciáját a Játék és Oktatási Szoftver Szövetség

Dátum | 2011. 03. 19.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Az idén megalakult Játék és Oktatási Szoftver Szövetség 2011 március 16-án megtartotta az első szakmai konferenciáját, amelyen az iparág meghatározó szereplői a  videojátékok és az oktatási szoftverek magyarországi megítélését, piaci helyzetét, kihívásait és a technológiai fejlődés várható kihatásait tekintették át. A konferencia anyagát a tagvállalatok a Szövetség honlapján tervezik megjelentetni.

A januárban megalakult Játék és Oktatási Szoftver Szövetség alapítói között megtalálhatók a magyar és külföldi játékszoftver iparág meghatározó cégei és személyei. A Szövetség céljai között szerepel, hogy elősegítse a dinamikusan fejlődő játék és oktatási technológiák elterjedését Magyarországon, felszámolja a játékszoftverekkel kapcsolatos tévhiteket, és  elhárítsa a szoftverek és játékkonzolok forgalmazása során felmerülő piaci akadályokat.

A konferencián részt vettek és előadást tartottak a játék és oktatási szoftver piac meghatározó szereplői, a Sony Magyarország, a Microsoft Xbox részlege,  az Electronic Arts, a Stadlbauer Kft – mint a Nintendo magyarországi disztribútora – , valamint az An-Tec, a PlayOn és a SevenM – az Activision, a Ubisoft képviselőiként.

Simonkovics Sándor – a szervezet megválasztott elnöke – a játékszoftverek elterjedésének társadalmi kihatásairól, a játék és az oktatás egymást kiegészítő szerepéről beszélt, idézve egy 2010-ben készült amerikai felmérést, amely szerint “egy átlagos fiatal 21 éves korára 10,000 órát tölt videojátékokkal. Ez a 4 éves középiskolai képzés idejének másfélszerese”. Ebben a megvilágításban felvázolta, hogy társadalmi szervezetként milyen szerepet játszhat a Játék és Oktatási Szoftver Szövetség a játék és oktatási technológiák megítélésében és elterjedésében.
Kovács Tamás – az Electronic Arts  magyarországi marketing vezetője – arról a megalapozatlan félelemről beszélt, amely szerint a video játékok negatív hatással vannak a fiatalok fejlődésére. A felmérések ennek ez ellenkezőjét tanúsítják. “A felmérések szerint a rendszeres játékosok kiemelkedően jobbak az együttműködési képességben, és a helyzetfelismerésben.”

Sándor Csaba – a Sony PlayStation magyarországi üzletágvezetője – arról beszélt, hogy a magyar videojáték piac még döntően a PC-re alapul, ám tisztán látszik, hogy ez évről évre csökkenő tendenciát mutat, és hogy néhány éven belül a játékosok döntő többsége minden bizonnyal nálunk is inkább konzolon fog játszani. Ennek egyik következménye, hogy a videojátékok lassan átkerülnek a nappaliba, ahol a különféle mozgásérzékelős megoldásoknak köszönhetően –az eredetileg individuális játékok – sokkal inkább csoportos és családi időtöltéssé válnak. Sándor Csaba a továbbiakban beszélt az internet okozta paradigmaváltásról a játékiparban. A magyarországi internetezőknek már 75%-a játszik online, és az internet tarifák várható további csökkenésével, a sávszélesség növelésével ez az arány tovább fog emelkedni. Az otthoni készülékek mellett így egyre nagyobb szerepet kapnak a hordozható eszközök, amelyek már az elmúlt években dinamikus fejlődésnek indultak. A jelentős számú Gameboy vagy PSP játékos mellett ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik okostelefonon, vagy tableten játszanak.

Vigh Attila – a Microsoft Xbox (Retail Sales and Marketing) csoportjának magyarországi vezetője – a veszélyes játékokról beszélt, pontosabban egyes magyarországi kereskedők visszaéléseiről. Magyarországon a kereskedelmet akadályozó jogsértések évente több millió dolláros veszteséget okoznak az iparágnak, a fogyasztóknak és az államháztartásnak.  Kitért arra, hogy hogyan minősítik vissza Magyarország nemzetközi megítélését  az elmúlt években elburjánzó jogsértések, és hogy mit tehet ez ellen az iparág, mit tehet a kormányzat valamint a társadalom. Egyben kitért arra is, hogy miként segíthetné a Szövetség a pozitív kormányzati kezdeményezéseket.

Edvi Tímea – a Stadbauer Kft, a Nintendo magyarországi képviselőjének marketing vezetőjeként – kiemelte, hogy a veszélyt a fiatal korosztály számára nem a video játékok, hanem az internetes visszaélések jelentik. Az internet egész társadalom tükörképe, beleértve annak pozitív és negatív jelenségeit. Ezt követően beszélt a játékfejlesztők szakma önszabályozó rendszeréről, a PEGI besorolásról. Felvázolta, hogy mit tehet a Játék és Oktatási Szoftver Szövetség a PEGI besorolás ismertté tételében, illetve a fiatalkorúak védelmében az internetes bűnmegelőzés támogatásában, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztésben.

Szávuly Krisztián – a Think Digital ügyvezetője – a játékosok demográfiai megoszlásáról és az abban bekövetkezett jelentős változásokról beszélt. A felmérések szerint a digitális játékokat ma már az egész család játssza: a fiatal fiúk és középkorú férfiak továbbra is a PC és konzolos játékokat, a fiatal lányok és középkorú nők pedig elsősorban az online és mobil játékokat kedvelik. A demográfia fejlődésének érdekes eleme, hogy a nők intenzívebben játszanak és a közösségi médiát ők használják a legaktívabban a játék során. Megváltozott tehát a játék megítélése: a videojáték már nem gyermeki kiváltság, hanem készségfejlesztés, szórakozás, közösségi aktivitás eszköze lett.

Mátyus Tamás – a PlayON Magyarország Kft. ügyvezetője – a legmodernebb technológiák oktatásban történő felhasználási lehetőségeiről beszélt, valamint a tanárok és a diákok között mélyülő információs szakadék veszélyeiről. A diákok ma már gyorsabban szerzik meg és sajátítják el az új ismereteket, mint tanáraik, akiknek nagy része nem ismeri az internetes technológiákat - ez pedig hatással van mind az oktatás színvonalára, mind a hazai oktatási intézmények versenyképességére. Kihangsúlyozta, hogy ahogy az egész életre kiterjedő tanulás - „lifelong learning” –egyre inkább elvárás a munkaadók részéről, és ezáltal az e-Learning is fokozatosan előtérbe kerül, mint az oktatás rugalmas, költséghatékony, egyéni igényekhez jobban igazodó és legfőképpen naprakész formája. Előadásában ezután kitért a Wikipedia és a különféle nyílt tartalmú, nyílt közösségek által fejlesztett wiki oldalak szerepére is, melyek révén könnyen, széles tömegek számára válik hozzáférhetővé lexikális tudás – még ha a pontosság és a pártatlanság néha megkérdőjelezhető is. A tartalmak befogadói és azok előállítói közötti határmezsgye egyre inkább elmosódik.

Konkolyi Sándor – az An-Tec Kft ügyvezetője – a számítógépes játékok szerepéről beszélt, a már óvodás és kisiskolás korban a diszfunkcionális képességek felismeréséről valamint a készségfejlesztésről. A gyermekek speciális számítógépes játékokban elért eredményei alapján a koruknak megfelelő sajátosságukat figyelembe véve, már korán kiszűrhetők a később feltehetően diszfunkcionális problémákkal küzdők. A korai felismerés, kiemelt figyelmet és ezek alapján korrigálást eredményezhet, amelynek hatására a gyermek már kisiskolás korban társaival azonos sebességgel fejlődhet. A mozgásérzékelőkkel felszerelt játékok már a legtöbb szülő számára hozzáférhető áron kaphatók a kereskedelemben. Kevés szülő tudja, hogy gyermeke későbbi tanulmányi fejlődésében a mozgás milyen kiemelt jelentőséggel bír. Hazánkban jelenleg is több hasonló játék/felismerő/korrigáló szoftver fejlesztése folyik, amelyeknek támogatásában a szövetség részt kíván venni.

A konferencia előadásainak anyagait a Szövetség a hamarosan elinduló weblapján tervezi közzétenni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. snuzzie
2011.03.20. 00:05
megint egy nagyon hasznos szövetség. így próbálják csökkenteni a munkanélküliséget vagy mivan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. bszoke88
2011.03.20. 00:06
mikor kezdik a házkutatásokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Saint
2011.03.20. 01:40
ha nem 10- rúgóba kerülne egy játék, amit 1 hétvége alatt végig lehet játszani, akkor nem lenne ekkora hamisitási ráta.. olcsóbban kéne adni a cuccokat, és akkor meg is venné a fehér ember, és nem csak a milliomos gyökerek vennék meg az eredeti programokat, játékokat, majd ha egyszer rájönnek, hogy 100 x 10.000 ft az miért jobb mint 100.000 x 3.000, én nem vagyok egy matek zseni, de számolni azért még tudok
mert ha olcsóbb akkor nem éri meg hamisitani, és megveszi az ember az eredetit...nem ????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. lackoo1111
2011.03.20. 11:33
egy játék, amit 1 hétvége alatt végig lehet játszani,
Khmm . Van olyan , amelyet öt óra alatt is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. hakosh2
2011.03.20. 12:33
Saint: ki garantálja, hogy tényleg működne? Itt Mo-n sokan elvből warezolnak, mert "k*csög Artisjus", stb... (még akkor is ha neki nincs köze a játékokhoz) Ezek az emberek 2Ft-ot nem adnának addig, amíg ingyen is letölthetik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. myckie2
2011.03.20. 13:29
lackoo1111 csak olyan van.
hakosh2 Az emberek nagy része az online játszhatóságra is hajt és az megvenné az olcsóbb dolgot... Attól hogy mindenhol ezt a hülye szöveget olvasod nem kell mindenhova leírni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. vasbeton
2011.03.20. 14:02
Tény hogy single miatt nemnagyon vesznek az emberek játékokat. De a legtöbbet a multija miatt veszik, amit mostanság már elég jól védenek, törttel aligha lehet velük játszani, ha lehet is, lagos és tele van cheaterekkel. Így szerintem ha olcsóbbak lennének többen vennék, ha csak a multi miatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. csigabigaf
2011.03.20. 14:27
Az egyetlen módja annak hogy a legális konzoljátékosok többen legyenek a PC játékosoknál MO.-n talán az, hogy addigra mindenki aki(nek van esze és) most PC-n játszik elhagyja az országot.

Jelentős számú gameboy(lol? lemaradtunk egy-két generációval? és miért a sony embere beszél erről?) és PSP játékosok?
Az istenbe csak EGYel találkozzak már, három éve van PSP-m, most a második, és még mindig nem talalkoztam senkivel se akinek ugyancsak volna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Phantomstr...
2011.03.20. 14:42
Saint Azért a videójáték még mindig egy jó ár/érték mutatójú szórakozási forma. Vegyük egy jobb játék játékidejét 8 órának. Azért ennyit el szokott érni átlagban. Ez egy végigjátszás esetén, multit nem számítva is nagyjából egy mozijegy ára óránként. Márpedig egy jó játékot nem csak egyszer fogsz végigjátszani, és akkor a multival még mindig nem számoltam.
Rendben, aláírom, vannak rövid de szar játékok, amit ráadásul teljes áron mérnek, mint például a Terminator Salvation, csak hogy egy példát hozzak, de legalább ennyi jó is van, amik akár így is megérik az árukat, ráadásul legtöbbnek elég hamar lemegy, lehet cserélgetni (akár boltban is), így egy játék áráért többet is végigjátszhatsz, végigjátszás után eladhatod.
És van amire hakosh2 olyan szépen rámutatott. Van aki gyakorlatilag akkor venne eredeti programot, ha olcsóbb lenne, mint az üres DVD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Saint
2011.03.20. 15:12
Nemsokára a multis- játékokat is megfogják törni,
ha egy játék normális áron van , akkor nem is akarnák megtörni, de amig egy játék 15-rugóba is belekerül, még szép, hogy mindenki a torrentek-ről próbál meg hozzájutni
3000-pénzért tuti, hogy elég sokan megvennék, még ha nem is multis a játék, ezt tapasztalatból mondom, mert én is vettem régen játékot, és dvd-t is de most már marad a torrent, mert marha drága itt ebben az országban szoftvereket venni, mondjuk lehet hogy az ár/érték arány jó, de nem a magyar fizetésekhez mérve, mikor máshol 2000-2500 eurót keres egy normál melós, az mindjárt 600 rugó, és nem 120.000 mint drága egyetlen hazánkba ezzel van itt a gond, és nem az árakkal...
de sajnos ez van és még vegy 15 évig igy lesz, legalábbis addig mig a magyar rá nem ébred, hogy el van nyomva, és fel nem lázad

egy normális polgárháború kéne már ide, és akkor rendben lenne a dolog, az ország felét /Politikusok/ a dunába lőni aztán máris lenne pénz mindenre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csigabigaf
2011.03.20. 16:26
Szegény Dunát hagyjuk ki ebböl, nehogymár ő igya meg a levét az ilyen szaroknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lackoo1111
2011.03.20. 16:42
Tény hogy single miatt nemnagyon vesznek az emberek játékokat.Én pont abba a csoportba tartozónak vallom magamat , akik csak az egyjátékos mód miatt vesznek játékokat .Régimódi vagyok , jobban kedvelem az AI elleni küzdelmet .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr...
2011.03.20. 16:47
Saint
Kellemes, hogy az előző hozzászólásodba még 10 ezer volt egy játék, de cirka 14 óra alatt felment 15 ezerre Még a konzoljátékok sem kerülnek annyiba, legfeljebb a durvább gyűjtői kiadások

Meg hát azért itt sincs akkora szegénység, mint elsőre látszik, egy barátom a múlt héten vett PC-t 170 ezerért, ami szerintem szintén drága a 120 ezres keresetek mellé, mégis, még csak meg sem fordult a fejében, hogy bármit megvehetne eredetiben, pedig nyilván ő ki tudná fizetni azt a 4-5 ezer forintot, amennyibe azok a játékok kerülnek, amivel játszik. Megkockáztatom, ha konzolt vett volna, a fennmaradó 110-120 ezret is inkább megtartja és warezol arra is.

Egy polgárháború meg aztán végképp nem tenne jót az áraknak. Sőt! A boltok nem tudnak kinyitni, a befektetők bizalma megrendül, így még inkább súlyosbodik az infláció, a fizetések még kevesebbet érnének, már ha marad cég, aki nem menekül el, és tovább fizeti a béreket az épp utcán lövöldöző megoldásoknak. Egy gyors puccs már más tészta. A Dunába lövetés megint ostobaság. Nem mérgezném szegény folyót a politikusainkkal az utóbbi időben így is szépen kijutott neki (vörös iszap, osztrák bőrgyár szennye). Meg hát a halálnál vannak nagyobb büntetések is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. shaddam
2011.03.20. 22:10
csigabigaf:Ha vigyázó szemed nyugatra veted és belekalkulálod hogy kb 5 évvel vagyunk lemaradva nem is olyan hihetetlen.A németeket és a poszt szovjet országokat leszámítva úgyis sokadlagos platform.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Saint
2011.03.20. 22:16
Ja mondasz valamit , inkább berakni öket egy panel lakásba 4-ed magával, és 56.000- ft ból éljen meg, mikor a számlája csak a 2x-ese, ezt kéne tenni velük, meg ugye lehet az utcákat is takarittatni velük, minimálbérért ,,
Tudod én sem vagyok egy gazdag ember, de azért elég ütös gépem van, kb 1 millát fizettem ki a 2 gépért, és az egyik egy kicsike atomos gép, amin megy a letöltés , de én amondó vagyok, hogy egy cuccot 1x kell megvenni és használni, ha vigyázol rá akkor nagyon sokáig meglessz, és teszi a dolgát rendesen...

az hogy én is valamit megvegyek eredetibe, azért annak a gondolata sem merül fel bennem, minek , keresnek a gyártók eleget rajtunk nem , de sajnos ez van, ha én is úgy keresnék mint akik ezeket a törvényeket hozzák akkor lenne miböl megvenni a cuccokat, de aki csoró az csoró
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hakosh2
2011.03.21. 15:15
Saint: ez komoly? 1M-t költöttél gépre és nem vagy hajlandó egy játékért fizetni? Na erről beszéltem a 5. kommentben. "keresnek a gyártók eleget rajtunk nem " Ebbe meg már bele sem kötök. Gondolom te is tudod, hogy hülyeség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. shaddam
2011.03.21. 17:18
Saint örülök hogy büszke vagy rá hogy te is beledöföd a magad karóját a pc játékiparba.Ha meg nem lesz mit letölteni se akkor meg te leszel az első aki sír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sturmtiger
2011.03.21. 23:12
Mindig rá kell jöjjek hogy ahány ember annyi mentalitás, én speciel nem költöttem összesen 120 ezret gépre, amit sok havi spórolás után pakoltam össze (javarészt az elején használt cuccokból). Mégis mindent megveszek mit érdemesnek találok, mondjuk ha nem épp a megjelenéskor, de addig sem warezolom le mert akkor nem maradna élvezeti értéke. Amúgy régebben jóval drágábbak voltak a játékok mint most, régen gondolkodás nélkül elkértek 16.000-et egy játékért (PC) most meg feléért előrendelhetem a Crysis 2-t egy ajándék BFBC2-vel. Ha maradna ez a mentalitás a kiadók részéről akkor én tuti megvenném a játékaikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phantomstr...
2011.03.22. 10:54
Sturmtiger
Én is mindig megrökönyödök azon, amikor valaki zsebből kifizet 200-250 ezret (pláne ha egy milkát) játékos gépre, aztán fennhangon kijelenti, hogy csóróság van, nem veszek játékot.

Ezt még meg is értem, amikor valaki 6 hónapig spórol egy 120-130 ezres gépre, bár sokan az olcsó 990-2990 forintos játékokat is inkább letöltik. Havonta/kéthetente ennyit elkülöníteni azért lehet. Akinek élete is van, úgyis legfeljebb hétvégén tud játszani. Az öreg 90-et keres, mégis van havi 5 ezre lottóra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Saint
2011.03.22. 23:35
sziasztok, amikor összeraktam a gépet, egyááltalán nem a játékokra gondoltam, hanem a tömöritésekre, dvd, bluray utószinkronizálásra, mert az nagyon eszi a procit és a vga-t, és nagyon alergiás vagyok a zajokra, igy teljes vizhütés van a gépen, az 350.000-ftba van, egyedi gyártatott alkatrészekkel, ha ezt levonom akkor már csak 6 kilóba van a cucc, mondjuk ez 2 éve volt, és azóta megy a gép rendesen, volt úgy hogy 62 napig nem is volt kikapcsolva, mondjuk az meglátszott a villany számlámon is ezétrt tettem össze egy kicsi atomos gépet is mellé, természetesen asus-bak a full ion-os cuccát, és most az üzemel, a nagygépet már csak ritkán kapcsolom be, és vagy 1,5 éve egy játékkal sem játszottam , szóval azért nem beszek játékot, eleget költök vinyókra, és mivel 2010 óta már valami jogdij is van a merevlemezeken, igy tartható rajta film és zene alapú média is. mondjuk a torrentezés igy sem legális, de nem büntethető, mert van ez a szabad média jog, vagy valami ilyesmi, szóval ha van neked hamis médiád, film, zene, akkor azt tarthatod, csak nem terjesztheted, és nem töltheted fel sehova, az hogy te letöltöd az internetröl, igy jogilag nem követsz el büncselekményt, kivéve ha terjeszted, vagy továbbadod,. higyétek el tapasztalatbol beszélek

majd készitek fényképeket a gépröl , és felrakom az egyik szerverre, és megnézhetitek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hakosh2
2011.03.24. 20:23
Saint, még mindig ott tartunk, hogy iszonyat összeget raktál a gépbe, simán megendedhetsz magadnak pár játékot. Az tökmindegy, hogy milyen jogdíj van az adathordozókon, ha letölteni és tárolni a szoftvert illegális. Ebben a topikban meg csak a játékokról beszélünk, nem filmekről. Amit beírtál ("az hogy én is valamit megvegyek eredetibe, azért annak a gondolata sem merül fel bennem, minek", az kb ilyen: "annyi pénzem van, hogy nem tudok mit kezdeni vele, de azért csalok az adóval". Gáz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Saint
2011.03.31. 11:17
Egy Tény, és ez igy van, hiába ellenkezik akárki, mindenki trükközik az adóval, még te is,,,szóval nem kel a maszületett bárányt játszani!!!

ha találsz az utcán 100 ft-ot abból az államé 56 ft, , biztos, hogy te is csaltál már...vagy trükköztél, mikor eladtad valamelyik használt alkatrészedet, és azt nem irtad be az adó bevallásodba!!!, szóval csak csinyán azzal hogy GÁZ!!!!!, biztos te sem veszel meg mindent eredetiben, és a windows licncedet sem újitod meg 4 évenként, szóval csak OKOSAN....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!