iPon Hírek

Megtévesztette ügyfeleit a Pannon és a Vodafone

Dátum | 2009. 11. 19.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott két távközlési szolgáltató, a Pannon GSM Zrt. és a Vodafone Zrt. - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a Pannon 15 millió, a Vodafone pedig 10 millió forint bírságot kapott.

A GVH vizsgálata szerint a Pannon Internet Éjjel-nappal és a Pannon Internet Éjszaka-hétvége tarifacsomagok megállapodása rögzítette: a Pannon jogosult adott forgalom idején a sávszélességet csökkenteni fájlcserélő, fájlmegosztó programok használatakor. A Pannon azonban nemcsak az extrém esetekben csökkentette a sebességet, a GVH vizsgálata szerint az általa működtetett rendszer minden esetben nem is volt alkalmas ennek azonosítására, vagyis a Pannon bármely előfizető hozzáférési sebességét korlátozhatja, függetlenül attól, hogy az adott körülmény felróható-e az előfizetőnek vagy sem - véli a hivatal. A GVH szerint tisztességtelen, ha a reklámokban a vállalkozás intenzív internetezésre bíztatja a fogyasztót, majd a felhívásnak megfelelő magatartást tanúsítókat az adatforgalom lassításával szankcionálja. A Pannon 15 millió forintos bírságot kapott.

Ehhez hasonló ügyben indult GVH-vizsgálat a Vodafone ellen is: a társaság a HSDPA nyári kampánya szerint az Internet Szabadon akcióban fix havi díjért korlátlanul internetezhet az ügyfél normál felhasználás esetén, adatmennyiségi megkötés nélkül. A Vodafone azt is meghatározta, hogy mi minősül normál és mi extrém használatnak, ezek alapján a felhasználók joggal hihették, hogy csak akkor kell valamilyen korlátozással számolniuk, ha fájlmegosztó programot használnak és az adott hónapban elért összes adatmennyiségük meghaladja az 5 gigabájtot. A GVH vizsgálata megállapította, hogy Vodafone-nak még normál használat esetén is lehetősége van időszakos vagy állandó lassításra a meghatározott adatforgalom átlépésekor, az adatmennyiség azonban a GVH szerint nem tekinthető olyan körülménynek, amely önmagában alapos ok lenne ilyen intézkedésre egy intenzív használatra kínált szolgáltatás esetén. A GVH egy másik Vodafone hirdetést szintén megtévesztőnek talált: Connect Roaming szolgáltatásnál - amely bruttó 3000 forint napi díjért 50 megabájt adatforgalmat tesz lehetővé külföldön - a hirdetésekből nem vált az ügyfelek számára nyilvánvalóvá, hogy az 50 megabájt feletti adatforgalom esetén igen jelentős mértékű fizetési kötelezettséggel kell számolnia. További kifogásként említi a versenyhivatal, hogy a Vodafone Mobile Connect szoftver által mért és a valós, számlázott adatforgalom között jelentős eltérés is lehet. Összesen 10 millió forintra bírságolta a társaságot a GVH.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. mtrx220
2009.11.19. 12:35
megérdemelték, egyedül a büntetés mértékét találom csekélynek.
ha mondjuk a százszorosa lenne, akkor már elgondolkodnának hogy megéri-e legközelebb is ilyet csinálni.
igy röhögnek egyet és simán kiköhögik, semmi sem változik csak legközelebb óvatosabbak lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. TheDj
2009.11.19. 12:46
pontosan..ezek a "büntetések" nevetségesek...kb annyit ér mint egy teszkót megbüntetni 40 millára... a dolgozók napi bére is a többszöröse ennek az összegnek...

nem beszélve a félrevezetésből fakadó bevételről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gylovag
2009.11.19. 13:01
Akik aláírtak vagy két évre azoknak összességében ez sokkal nagyobb bukta, mint 10-15millió.

Bele sem merek gondolni abba, ha nem reklámoznának ennyit, hogy a csapból is ezek folynak. Akkor mennyiért lehetne telefonálni, mert így csak folyamatosan emelkednek a tarifák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. TheDj
2009.11.19. 13:06
pontosan..ezek a "büntetések" nevetségesek...kb annyit ér mint egy teszkót megbüntetni 40 millára... a dolgozók napi bére is a többszöröse ennek az összegnek...

nem beszélve a félrevezetésből fakadó bevételről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TheDj
2009.11.19. 13:06
off
pff, elnézést...nem tudtam, hogy frissítésnél dupláz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ssanyi2
2009.11.19. 13:46
1-2 nagyságrenndel nagyobb bírság kellene ahhoz, hogy ezek a cégek ne röhögjenek az ítéleten.
Ez így csak egy rossz vicc, amin a megkárosított fogyasztók nem igazán tudnak nevetni...
Főleg azok után, hogy ezek a cégek folyamatos visszaesőnek minősülnek.
A GVH csak magát járatja le ezekkel a nevetséges összegekkel. Persze valószínűleg a megfelelő zsebbe is becsúszott közben a megfelelő összeg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Joachim21
2009.11.19. 13:53
Piszkos multik! Még szemetebbek a politikusok, akik olyan törvényeket alkottak, hogy büntetlenül rabolhassanak. Kellene egy JOBBIK megoldás már idehaza! (elnézést hogy nemtudom a helyes ragozást) Esetleg rendes törvények esetén visszafizettetnék velük az utolsó fillérig amit beszedtek, de nem az államkasszába, hanem a fogyasztók zsebébe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Muro29
2009.11.19. 16:52
Szerinted a jobbik jo lesz? enniyre nem lehetsz ostoba? Amugy a 15 milla az valóban vicc, átlagba napi 200-300 millios bevételhez lépest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21
2009.11.20. 09:08
Szerinted mi lenne a jobb? Maradjanak ezek a buzibarát, multikat kiszolgáló hazaáruló ganék? Hova jutott ez az ország 20 év alatt? Kiárúsították a te, meg az én jövőmet is! Azért szívhatunk, mert őket meg lehetett venni! Szerinted a Gripen ügy titkosítása nyomán miért volt olyan nagy egyetértés a narancssárga és a vörös oldal között? mindkettő társaság korrupt! Ez a Pannon-Vodafon ügy csak tünete az egész Magyarellenes kormányzati tevékenységnek.

Ha te élvezed, hogy az 5 millió lakosú Szlovákia lealáz minket, meghurcolja a magyarokatokat akik az állítólagos területén élnek, gyalázza apáid, és anyáid emlékét, elpusztítja a magyar emlékhelyeket, sírokat, akkor szavazz a neoliberális söpredékre. Legyél EMO-s, homár, embernek nem nevezhető szenny, hidd hogy csak az "ÉN" számít!

Nem akarok itt 100 oldalt írni, de el lehetne gondolkozni, mielőtt saját magad, és a kultúrád hóhérait kezded el védeni! Ha most felmerült benned hogy milyen kultúra, akkor látod már el is érték a céljukat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.11.21. 13:36
A politika egyelőre nem tiltott a fórumon, bant és hsz törlést egyelőre nem kap senki, de megkérek minden, ebben a témában, írásban véleményt alkotót, hogy ne egy egyszerű hír topikjában vitassátok ezt meg.

Egyelőre a Közösségi Központban bőven elfér a politika... Nyissatok neki ott topikot.

Köszönöm.

MOD: Hogy ne legyek teljesen OFF.: Erre kellett az, hogy az NHH végül egyik pályázó tervét sem fogadta el. Versenytársak nélkül egyszerű ilyen marketing politikát folytatni. Ha viszont jöhetett volna a 4. szolgáltató, aki a részesedésszerzés miatt kénytelen lett volna valósan kedvező szolgáltatásokat nyújtani, az megkavarhatta volna a piacot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!