iPon Hírek

Megtévesztő reklám miatt vizsgálják a No Man's Sky-t

Dátum | 2016. 09. 29.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

Az Egyesült Királyságban létezik egy független szervezet, az Advertising Standards Authority (ASA), mely a hirdetések, promóciók és a direkt marketinges eladások tartalmát felügyeli, illetve vizsgálja ki, ha bejelentés érkezik hozzá. Most a No Man’s Sky került a figyelmük középpontjába, mégpedig látszólag megtévesztő promóciós anyagaikkal, a videókkal és képekkel. A játék trailerei, screenshotjai és a Steamen látható anyagai, valamint a valójában nyújtott élmény közötti kontraszt vezette rá az AzzerUK nevű Reddit-felhasználót, hogy hivatalos bejelentést tegyen az ASA-nál, mert megtévesztőnek érzi azt, ahogy a hirdetésekben ábrázolták a No Man’s Sky-t.
AzzerUK posztjából kiderül, hogy az ASA szerint nem ő az egyetlen, aki jelezte kifogásait feléjük. A szervezet úgy gondolja, hogy a Hello Games és a Valve közösen felelős a kialakult helyzetért, ezért mindkét céggel felvették a kapcsolatot, hogy választ kérjenek a számos jelzett problémára és kérdéses pontra. Ezek között olyan dolgokat találunk, mint a kezelőfelület dizájnja, a harc, a folyók, a lények mérete, a hajók és az őrszemek viselkedése, a célzórendszer és sok minden más. Bár az ASA-nak nincsenek büntetési jogkörei, ahhoz elég erős, hogy az előírásokat megszegő hirdetéseket eltávolíttathassák és megtiltsák későbbi használatukat is. A folyamatot tehát elindították. Ha az ASA úgy találja, hogy bármelyik reklám aggályosnak minősül, a Valve-nak és a Hello Gamesnek muszáj lesz reagálnia. A játékot kiadó Sony korábban igyekezett elhárítani magáról a felelősséget, a Sony Wordwide Studios vezetője, Shuhei Yoshida kijelentette, hogy teljesen megérti a Sean Murray-t ért kritikákat, sőt, szerinte úgy tűnt, hogy Murray több induláskor meglévő lehetőséget ígért meg interjúi során, mint ami végül megvalósult.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. 19milan97
2016.09.29. 15:41
Nagyon meg fogják ütni a bokájukat, ha nem tesznek vmit ellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. dbelam 19mil...
2016.09.29. 15:52
Üssék! Kéne egy elrettentő példa, mert amit early access és mindenféle egyéb néven illetnek és pénzért árulnak az a játékipar rákja.

A szemfülesebbek észrevehették, hogy újabb válságban van az ipar. Remakek, reduxok és remasteredek jönnek ki a nagy stúdióktól, a Battlefield 1-től mindenki lehugyozta a bokáját pedig csak az, amit a modern warfare előtt mindenki játszott: világháborús lövölde (gratulálok hogy újra feltalálták a spanyolviaszt), az indie címek vagy el se készülnek, vagy hulladékok, a Pokemon Go ami egy játéknak csúfolt prealpha techdemo naponta millió dollárokat hoz a konyhára. Mobilon free 2 pay, játékmenetet nélkülöző "játékok" dömpingje, a legnagyobb durranások egyike hogy KÁRTYÁZHATSZ!!!! (HS, Witcher kártyajátéka, ésatöbbi) és futószalagon nyomott "infinite run" meg hasonló szarok, amikkel anno flash játékként sem voltunk hajlandók játszani.
Persze ha ezt felvetem, akkor "köcsög elit gémernek képzelem magam" pedig az is gémer aki minden nap összegyűjti az érméket a "tycoon"-ban (hol maradnak az IGAZI tycoon játékok?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Kikikirly1...
2016.09.29. 16:14
Nem sajnálom a Hello Gamest, keresték a bajt és meg is találták.A fagyi visszanyal, sokan érzik magukat becsapva.Nem vettem meg a játékot,habár engem is érdekelt,de nem láttam értelmét az előrendelésnek, úgy voltam vele ha jó lesz akkor megveszem.Néztem jó pár streamet , itt nem félreértésről,hibázásról/bakiról van szó,hanem dolgozni nem akarásról.Olyan szinten igénytelen/kidolgozatlan hogy szerintem itt csak szándékosságról beszélhetünk,kevés munkával akarták megszedni magukat,ilyen egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ChoSimba
2016.09.29. 16:34
Reméljük a kiadók és a játékosok is tanulnak az esetből.
Ja, persze hogy nem !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. lorddiablo
2016.09.29. 17:44
A végtelen űrt ígérték. Megcsinálták. Nem értem a felháborodásokat. Jóval több újdonságtartalma volt, mint sok más címnek, mert ekkora univerzumot még nem építettek. A srácok kiemelkedőt matekoztak. Ja, hogy a végtelent azt úgy kell érteni, hogy nincs vége és nem úgy, hogy a szomszédban nem lakik senki, de 2-vel odébb már igen? Erről nem tehetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. predike07
2016.09.29. 19:01
Nem mérték fel rendesen helyzetet.Aztán gondolom,hogy az igazat nem merték elmondani és ez lett belőle.Nagyon érdekes próbálkozás ez a játék és félő,hogy a bukás miatt nem is tudja kiforrni magát ez az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mikej95 lordd...
2016.09.29. 19:11
A probléma az, hogy beígértek egy csomó játékmenet beli elemet: valódi multiplayer, frakciók, összetett harcrendszer, sokkal jobb ai, 3 fő hajó osztály és azon belüli alosztályok; több worldgen dolog kimaradt: változatosabb űrállomások, folyók, sivatagok, bolygók keringése, galaxis középpontja felé közeledve elvárható dolgok(ezt még a Spore is hozta), stb.

Megkaptad a végtelen univerzumod felét és a játékmeneti elemek töredékét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kikikirly1... lordd...
2016.09.29. 19:17
Oké végtelen.A gond hogy ez csak illúzió.Készítők szerint van 10 milliárd bolygó .Szerintem meg van 10 bolygó és azok ismétlődnek 1 milliárdszor.Arról nem beszélve hogy az a 10 alap bolygó is részletszegény és kidolgozatlan.Nesze neked végtelen univerzum.Be nem tartott ígéretekről nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. shuriken
2016.09.29. 21:18
Erről a NMS féle végtelen univerzumról nekem valahogy a Tetris 9999 in 1 jut az eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. erenyit
2016.09.30. 09:39
Lehet szidni a torrentezést (és kell is!) De jelen játék is bizonyítja, hogy van létjogosultsága a kipróbálásokra... Ha nincs a streamen (a boltokban pláne) visszafizetési garancia az ilyen csalódásokra, akkor maradnak próbajátékok és utána (feltételek teljesülése esetén) a vásárlás... Én speciel mindent megveszek, amivel tényleg játszani is akarok, de itt nagyon örülök, hogy nem kapkodtam.
A No Man's Sky ára nincs összhangban a kapott és ígért értékkel... És ez sajnos egyáltalában nem egyedi eset, még ha kirívó is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. magerg ereny...
2016.09.30. 09:50
...vagy ha nem akarod megmagyarázni azt ami úgyis ciki, akkor simán megnézel/elolvasol pár értékelést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nemlehet mager...
2016.09.30. 10:09
A legtöbb magazin nagyon pozitívan nyilatkozott a játékról. Egyre kevésbé lehet hinni az értékeléseknek. A felhasználóknak még annyira sem, mert az első hetekben, kb mindenhonnan az folyt, hogy best game ever, aki meg kritikával illette azt meg lehurrogták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.09.30. 10:47
Igen, itt is ez a helyzet. A játék maga AAA kategória, teljes mértékben megér 60 eurót, minden ígéret teljesült ami a készítő elmondott és bemutatott a több tíz rendezvényen és interjún. Hibátlan játék motor, optimalizált minden platformon, teli tartalommal és kihívással, megunhatatlan és esztétikus dizájn, érdekes, élményekben gazdag, változatos játékmenet, fizikája párját ritkítja, hatalmas űrcsaták a lenyűgözően intelligens A.I.-val, sandbox, minecraft, skyrim, freelancer, pénz, nők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kikikirly1...
2016.09.30. 11:43
Szerintem nem kell torrentezni ehhez.Mondjuk Demo nem ártana,abban egyetértünk. Youtubon lehet nézni Gameplayt,Streameket, végigjátszást,Dead Space 2-őt is egy végigjátszás nézés után vettem meg,annyira megjött hozzá a kedvem, még a végigjátszás megnézése után is örömmel vittem végig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ChoSimba nemle...
2016.09.30. 12:29
A steamen már az első naptól fogva nem ajánlott volt az értékelések alapján. Elképesztő mértékben voltak elégedetlenek vele, 20% körül állt az elégedettség.
Szóval a vevők megmondják, ha sz@r.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr... nemle...
2016.09.30. 12:38
A Steamen az első hét után 50% alatt volt a pozitív értékelések száma, jelenleg meg 13% (szerk. a legutóbbi értékelések aránya). Húzzák fel akármennyire a bérkritikusok, ha ez nem elég jel, hogy a játék szar, akkor semmi. Ha meg day1 vásárló vagy, akkor a türelmesek nevében köszönöm, hogy felvállalod a kísérleti patkány szerepét.

btw. azt viszont nem értem, hogy ilyan katasztrofális értékelés és ekkora bukás után hogy van pofájuk még mindig 60€-ért árulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. magerg nemle...
2016.09.30. 13:12
Ki olvas magazinokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Renhoek Phant...
2016.09.30. 13:20
Amúgy ez a játék kb 10 eurót ér és Early Access-ben van...

Minden hőbörgés nélkül kifizettem volna ennyit érte, és szerintem mindenki más is... fullos elégedettséggel. Egy kellemes fejlődő játék lett volna belőle, amit a feedbackek alapján csiszolgat egy tisztességes fejlesztő... ahogy sok jól működő Early Accessnél is láttuk.

Ez a verzió akkor lett volna, hogyha tényleg játékot akarnak csinálni.

így csak egy átverés az egész sajnos, és valaki iszonyúan megszedte magát a 60 eurón. Lehet nem Sean Murray tudatosan, de valahogy mégis ez lett belőle... A felelőst kéne megtalálni, aki lehet egy gazdasági vezető is akár, vagy S.M.

... a 60 eurót kifizették érte ELŐRE!, a botrány duzzad és duzzad... és ebből már nem lesz semmiféle fejlesztés. Kész ennek vége...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TeslaGoD Phant...
2016.09.30. 16:22
Jelenleg gondolom nem borzolnák a kedélyeket akciókkal, meg leárazással, de sanszos, h pár hónap múlva beesik az ára, karácsonyi steam sale-en is sanszos egy vaskos leértékelés, pár eurós bundle-ökben is lehet számítani a feltűnésére a következő évben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rottenbull
2016.09.30. 19:15
En azt remelem, hogy valahogy kiderul, mekkora resze volt a Sony-nak a reklamozasban. Illetve az is erdekelne, hogy az eredetileg PC-re keszulo jatek PC-s kiadasa mi a rakert van tele PS koddal ?
Nekem olyan erzesem van, hogy a Sony bepalizta a HelloGames-t, most meg elfordulnak es hagyni akarjak oket veszni. Persze ez sem biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kikikirly1...
2016.10.01. 08:14
Könnyen lehet hogy a Sonynak is benne van a keze,de szerintem ők marketingbe és PS4 portba segítettek.Megnézem a PS4 Sony játékokat akkor kétlem hogy a fejlesztésben is segítettek volna(tetszenek a játékaik). Nem kell mentegetni a Hello Games-et,szó sincs itt túlvállalásról,bakiról, meg mit tudom én milyen jelzőkkel szokták magyarázni,kevés munkával, pénz befektetéssel akarták megszedni magukat,nem kell ezt túlspekulálni.Alapok nincsenek megcsinálva: mesterséges intelligencia,fizika,effektek,animációk,sérülésmodellezés,grafika dinamikus része,és a véletlen generálás is rossz lett.Nagyon rossz(álló grafika textúrák stb elfogadható úgyse ez a lényeg és annyira nem ronda).Plusz tartalom ezen a játékon nem segít,alapokat kéne megcsinálni,ami egyáltalán nem lehetetlenség de jó sok munka lenne, nehezen feltételezem erről a bandáról hogy beleállnak a projektbe.Technikai szempontból Strended Deep,Forest színvonal csak AAA címként árulják.Ha ez meglenne jöhet a plus content.Nekem a Forest és társai se érnek meg 20 eurót(gyanítom a közönség nagy része is leárazáskor veszi őket fél áron úgy már jó vétel lehet ),10 euróért lehet venni régebbi AAA címeket,.Tomb Raider 2013,Dead Space trilógia,Mafia 2 több órát töltöttem velük egyesével is mint Forestbe és minden órát jobban is élveztem mint Forestnek.Nem vagyok hasra esve Early Acces Indie játékoktól.Alap koncepció miszerint támogassuk a kicsi független programozókat , jól hangzik, de ha egyszer nem tudnak játékot készíteni...(Terraria,Minecraft,Starbound,FTL:Fasterm Then Light,Inside,Dead by a Daylight ,vannak kivételek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!