iPon Hírek

Megtört a jég: hamarosan lesz dislike gomb a Facebookon

Dátum | 2015. 09. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Facebook első embere, Mark Zuckerberg ígérete szerint hamarosan elérhetővé válik az évek óta sokak által kért "dislike" gomb a Facebookon, de csak korlátozottan. Szerinte a fejlesztők már gőzerővel dolgoznak az új funkció implementálásán. Noha egy "egyszerű" gomb implementálása nem hangzik túlzottan bonyolult munkának, Zuckerberg szerint mégis meglepően komplex feladatnak tekinthető, de a cég már megtalálta a megoldást, amivel leküzdhető a kihívás. A végeredmény a várakozások szerint a közösség többségének igényeit tartja majd szem előtt.
Hogy miért kell ennyire túlbonyolítani egy egyszerű gomb implementálását? Azért, mert a "dislike" gombot nem arra szánják, hogy a felhasználók egyszerűen "leszavazzák" mások hozzászólásait vagy véleményeit – sokkal inkább az a cél, hogy a "dislike", azaz "nem tetszik" funkció empátia kifejezését segítse olyan eseményeknél, amelyeknél erre szükség lehet. Jó példa erre egy természeti katasztrófa, illetve bármilyen olyan tragédia, ami megérinti az embereket. A funkció persze sokkal személyesebb eseteknél is jól jöhet, például akkor, ha egy szeretett családtagját elvesztő felhasználó felé részvétünket szeretnénk kifejezni. Utóbbi kicsit furán hangzik, de attól még valós igény lehet (mert lássuk be, azért az is elég különös, amikor egy halálesetre tucatjával jönnek a lájkok...). A "dislike" gomb bevezetésére céldátum egyelőre nincs.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. jedi
2015.09.16. 08:29
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. lajcsi1975
2015.09.16. 08:34
Bezzeg a like it ott van mindenütt számolatlanul és megkerülhetetlenül , ezt így nem érzem igazságosnak. Mint amikor az Indexen csak a semleges híreknél lehet írni kommenteket. Pedig ezzel a sok sz@rgyár leállítható vagy legalábbis visszajelezhető lenne hogy baromira nincs értelme az erőfeszítéseinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. predike07
2015.09.16. 09:47
Lassan már mindehol csak semleges hírnél lehet kommentleni,vagy ha engedik akkor erőteljesen moderálják és a nem oda illő de igaz dolgokat ki is törlik.
Már csak az a kérdés,hogy a like-ot lehet e majd dislikeolni??????
Jaj micsoda fejeltlenség alakulna ki ha mindehol lehetne dislikeolni.
Nem is baj az ha csak korlátozottan lesz elérhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ChoSimba
2015.09.16. 10:44
Szerintem meg inkább legyen egy cikk alatt az hogy 12945 disklike, mint ugyanennyi agresszív hozzászólás. Szóval ha nincs engedélyezve a hozzászólás, akkor lehessen nemteccikezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zotya21
2015.09.16. 11:14
legelőször a fécccbukkot kellene diszlájkolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror
2015.09.16. 11:24
Öhm dislike gomb részvét kifejezéséhez? Bazze tele vannak tapintattal.

Sajnálom, hogy autóbalesetben kipusztult a családod, tessék egy dislike.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. rfj1989
2015.09.16. 11:30
Van létjogosultsága a dislike gombnak és szerintem nem úgy ahogy facebookék tervezik... (empátia stb.). A dislike jelentse csak azt hogy valami nem tetszik vagyis elhatárolódást valamitől, a cikkben felhozott példa (haláleset) esetében pedig marad a komment, nem nehéz két szót kiírni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. otherl
2015.09.16. 11:35
"Szerinte a fejlesztők már gőzerővel dolgoznak az új funkció implementálásán."

Ő azért csak tudja, hogy dolgoznak-e rajta vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. predike07 Terro...
2015.09.16. 11:39
Még mindig jobb mint mikor egy gyászhír alatt látom a likeokat.
Igazából eggyik se jó megoldás de a dislike a kevésbé rossz megoldás.
Maradjon a komment mnt lentebb is irták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Renhoek
2015.09.16. 12:29
Ez szerintem sok vita, veszekedés és sértődés alapja lesz a jövőben. Kinek jó ez?

Most csak elmegyek a nekem nem tetsző dolgok felett és lesz..rom, ezek után harcosként kiállok a véleményem mellett és mindent dislike-oljak majd? Nem is tudom...

Vagy valami önmoderálásról lesz szó így?

Valaki feltesz magáról egy nyaralás fotót, és a bunkó "ismerősei" majd diszlájkolják? Megfogunk ezen vajon sértődni?

Sok kérdést felvet a dolog... én már facebookot nem is használom másra csak üzenetekre, meg science híreket olvasni + egyetemi csoportokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. I.Jozsef83
2015.09.16. 12:44
Plusz egy másik dolog ! Ugye belehet kapcsolni , hogy egy fszbukos saját hirt lehet tiltani , hogy NE tudjon hozzászólni valaki esetleges negatív hsz-el - ÖNFÉNYEZÉS miatt , nehogy már valaki megmerje mondani a kib@szott hírre amit kirak . Szóval ha már fenn van elolvasta a kisbetűs részt is , akkor engedtessék meg már , hogy a cikkhez bárki írhasson . NE tiltogathasson le senkit . Vállalja amit kirak , kiír ! Remélem értitek mire gondolok .

Én csak egy +1 -et tudok adni , hogy igenis legyen nemtetszés gomb !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Mosdatlan_...
2015.09.16. 13:14
Azért gyászhírrel meg tragédiával példálózni kicsit abszurd, vagy csak szerintem nincs keresnivalója ilyen komoly dolgoknak egy közösségi oldalon? Aki ilyesmit ide pakol ki, annak annyit is jelentett az illető.
Másik. Likevadász oldalak. Ilyen esetben is érvényes lesz ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. wdavid
2015.09.16. 14:00
a dislike gomb megkötések nélkül, csak a trollok egy újabb eszköze lesz semmi más.

Ez a példa amit felhoztak egy baromság. Halálesetnél nem igaz, hogy nem képes valaki pár szót leírni az ismerősének, ezzel is részvétet fejezve ki...aki meg lájkolja az adott poasztot egy tapintatlan barom, pont olyan mintha jókedvűen az illető temetésére, hogy "ez tettszik"...

A sok kamu oldal ellen jó fegyver lehet de ezen kívül sok értelmét nem látom a funkciónak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Cynaris
2015.09.16. 14:05
Dis I Like gomb is lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.16. 14:12
Ahham. Tehát az véletlenül sem fordulhat elő, hogy temetés előtt vagy után valaki így hozza a többi ismerős tudtára (akivel nincs napi kapcsolatban), hogy ez történt?
És hogy mire jó ez? Hogy azon ismerősöknek, akikkel ritkábban beszélsz ne kelljen egyesével elmesélni mi történt, hanem látják a posztot és így elkerülhető azon kínos szitu, mikor rákérdeznek hogy van a rokon, neked meg el kell mesélned, hogy x ideje elhunyt és ez meg ez történt.
Persze ez elképzelhetetlen megoldás, mert ami a Facebookra kerül poszt, az csak sz.r lehet.... Ehelyett mindenki mesélje el 60-szor, hogy mikor és hogyan halt meg a szerette, mert csak így jelent valamit neki az elhunyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ThePoweR FRK
2015.09.16. 14:28
Mért kel tudnia annak is mindent akivel ritkán beszélsz? Persze udvariasságból rá fog kérdezni, de igazándiból telibe szarja hogy mi történt a hozzátartozóddal. Aki fontos azt úgyis tudni fogja vagy értesíted róla személyesen, nem pedig facebook-ra posztolod hogy minden szarkeverő lássa hogy mi történt veled...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba
2015.09.16. 14:30
Mivel úgy látom, hogy csak a haláleset problémás, ezért legyen inkább Részvétem gomb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.16. 14:39
Ha telibe szarja ha nem, akkor is rákérdez, akkor mit csinálsz, hazudsz, hogy jól van? Gondolom nem, hanem elmondod, mindnek egyesével. A másik, attól még mert egy halálesetet megoszt valaki, még nem tudnak róla mindent, hanem csak egy eseményt, azért ez nem az "ezt ettem reggelire" típusú poszt.
Attól még, hogy valaki ezt a módját választott attól még nem tiszteli kevésbé az elhunytat, maximum nincs kedve mindig elmesélni ugyanazt. Tudod rém szar egy negatív sztorit rengetegszer elmesélni, akárhányszor találkozol valakivel és érdeklődik (és látja rajtad szarul festesz). Egyszer végigcsináltam, másodjára inkább rövidre zártam a dolgot. Ettől még ugyanúgy tisztelem a halottamat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek
2015.09.16. 15:17
Amúgy a dislike gomb szerintem olyan lesz mint a Gyakorikérdéseken a leszavazós gomb.
Én néha szoktam válaszolni ilyen olyan témákban segítő szándékkal, és a bunkó gyökerek lepontozzák néha, csak mert nem egyezik feltétlenül a véleményünk.

Könnyen átfordulhat ilyen "bosszú dislike-olásba" az egész és szerintem simán belekerülhet az internetes "bullying" új eszköztárába.

Eddig tényleg az volt, hogy volt egy esemény, fotó, vélemény stb, és akit érdekelt hozzászólt, esetleg kommentálták. Pedig minden esetben volt mondjuk 10 ember akinem nem tetszett. Most majd ezek rányomnak a dislike gombra, és ez minimum sok kimondatlan sértődés alapja lesz.
Főleg, hogy eddig legalább meg kellett indokolnod névvel és érvekkel, hogy miért nem értesz vele egyet. Most meg elég odahányni egy diszlájkot.

but it's none of my business. Kapcsolattartásra jó, amúgy gyakran csak felhúzza magát a sok ostoba hülye "ismerősén" az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thestock
2015.09.16. 16:00
És mi van akkor hogy ha egy gyászhírnél egyszerűen nem nyom likeot,csak kommentel? akkor már nem érez együtt a hozzátartozókkal? Kicsit fura hogy meg akarják mondani hogy mit is jelent majd a "dislike".
Én arra szeretném használni hogy az önértékelési problémákkal küzdő ismerősök napi 20 énvagyokalegszebb képét diszlájkoljam, vagy hogy belegázoljak az "életigazságait" megosztó ismerősök piciny lelkébe. Kár lenne hogy ha ezt megfosztanák tőlem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2015.09.16. 17:45
Hülyeségnek érzem ezt az egész lájkolósdit, csak arra jó hogy egyesek önbizalmát vagy egóját növeljék. Ha pedig van like akkor legyen dislike is. Viszont az is nevetséges ha valaki kipostolja hogy meghalt a nagyanyja és akkor ki van alá írva hogy ez 20 embernek tetszik. Halálesetekre nem kell semmit nyomni oszt cső, írni valami részvétnyilvánító kommentet és ennyi. Mondjuk valamilyen fokú intelligencia kell az ilyesmi kezeléséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ba_Ge
2015.09.16. 19:57
éljeeeen!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. meridaboy
2015.09.16. 23:00
Egy funkció valós értékét és tényleges jelentését úgy is az adja majd, hogy a tömegek mire fogják használni és milyen jelentést társítanak mellé!
Még ha cukorka megfeszül a programozóival egyetemben is!!
Ehhez kellene inkább az inteligencia, hogy ezt felismerjék!
A "Nem tetszik" - "Dislike" meg épp olyan fontos lenne mint a "Tetszik" - "Like" ,aki meg megsértődik azon, hogy sokan nemtetszést nyilvánítanak egy poszttal kapcsolatban az meg is érdemli, hogy a lelkébe gázoljanak!
Ha vélemény nyilvánításra készítenek új funkciót az legyen bináris!
Tetszik - Nem tetszik
Ha részvét nyilvánításra akkor hagyják a fenébe, mert vagy írjon valaki, hogy "Részvétem" vagy maradjon csöndben és tekerjen tovább vagy akkor minden hírhez legyen háromszázhuszonkilencezer-nyolcszáznegyvenkettő opcionális választás, hogy egyértelműen kifejezhesse mindenki a valós érzelmét a posztal kapcsolatban!
Természetesen ez utóbbi teljesen életszerűtlen és kivitelezhetetlen így maradjon csak a bináris megoldás!!!

Tetszik - Nem tetszik
És pont!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. yodamester...
2015.09.16. 23:14
Na még a végén be reggelek és amit lehet dislike-olok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44
2015.09.17. 09:36
Na erre most nyomnék egy like-ot
Onnantól viszont ez a gomb nálam elkopna elég hamar

Jaj ez mekkora ostobaság:
"Azért, mert a "dislike" gombot nem arra szánják, hogy a felhasználók egyszerűen "leszavazzák" mások hozzászólásait vagy véleményeit – sokkal inkább az a cél, hogy a "dislike", azaz "nem tetszik" funkció empátia kifejezését segítse olyan eseményeknél, amelyeknél erre szükség lehet. Jó példa erre egy természeti katasztrófa, illetve bármilyen olyan tragédia, ami megérinti az embereket. A funkció persze sokkal személyesebb eseteknél is jól jöhet, például akkor, ha egy szeretett családtagját elvesztő felhasználó felé részvétünket szeretnénk kifejezni. Utóbbi kicsit furán hangzik, de attól még valós igény lehet (mert lássuk be, azért az is elég különös, amikor egy halálesetre tucatjával jönnek a lájkok...)."

Akkor inkább egy "részvét" gombot csináljon a paraszt.
"Jancsika írta: meghalt a nagyapám. 17 felhasználó nem kedveli. 2 hozzászólás" Miért lesz ez jobb, mintha ugyanez a 17 személy a like segítségével támogatását fejezné ki?
Ezen a hülyeségen most bedurcáztam, nyomnék is rögtön egy dislike-ot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!