iPon Hírek

Megújult a Gigabyte UEFI alapú 3D BIOS-a

Dátum | 2012. 04. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte kissé megkésve mutatta be első, valódi UEFI alapokon nyugvó alaplapjait, de a vállalat mérnökei igyekeztek kárpótolni a felhasználókat a késlekedésért: a 3D BIOS személyében egy olyan különlegességet mutattak be, amit bizony a riválisok is megirigyelhetnek.

A késlekedés után tehát nagyot durrant a 3D BIOS-szal kapcsolatos bejelentés, a vállalat illetékesei most pedig arra is elérkezettnek látták az időt, hogy lerántsák a leplet a 3D BIOS frissített kiadásáról, amely még felhasználóbarátabb, még áttekinthetőbb kezelőfelülettel áll az átlagfelhasználók és a tuningosok rendelkezésére.


A friss 3D BIOS esetében a színes, 3D-s alaplap modell helyett mostantól egy egyszínű, de ugyancsak 3D-s ábra kap majd helyet a 3D BIOS-ban. Ennek a változásnak köszönhetően a tervezők szerint a felhasználók figyelmét nem vonják majd el a lényegről a „felesleges” színes látványelemek, így a figyelem mindig az adott komponensre összpontosulhat. A 3D-s alaplap modellt körbe lehet forgatni, az egyes komponens-csoportokra pedig rá lehet kattintani, így azonnal elénk tárul az adott komponens(ek)hez tartozó, minden szükséges beállítási lehetőséget felkínáló oldalrész.

Az alaplap 3D-s modellje alatt egy kis „tálca” helyezkedik el, amelyen a dátummal és idővel, a ventilátorokkal, a boot sorrenddel és egyéb fontos beállításokkal kapcsolatos ikonok lapulnak. A jobb felső sarokban az aktuális processzor- és memória órajel látható, a bal felső sarokban pedig egy óra, valamint egy „Gigabyte” felirat helyezkedik el.

Az alábbi videó segítségével megnézhetjük a megújult 3D BIOS-t:
 


Az egyelőre nem világos, hogy a gyártó az új 3D BIOS-t a jelenleg is forgalomban lévő, UEFI firmware-t alkalmazó alaplapjaihoz is elérhetővé teszi-e, vagy esetleg csak és kizárólag a hetes sorozatú lapkakészletek köré épülő alaplapok kiváltságának szánja.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. DogTheDog
2012.04.04. 10:44
Ezzel beallithato a rajuk erositett fegyverzet is?Csak mert a prezentacios video ezt nem mutatja.Sok-sok ezer GB alaplap tulaj orulne,ha vegre hasznalhatna a Gattling Cannonokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm
2012.04.04. 10:56
Látványos azt meg kell hagyni, a haszna és stabilitása meg majd kiderül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010 jozse...
2012.04.04. 11:04
Hát a Zsiga nem a stabilitásról híres de ne temessünk előre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Joachim21
2012.04.04. 12:01
Még mindig az ASUS az a cég, ami nálam elöl jár az UEFI-ben. Csigabyte megerősíthetné végre a programozó gárdáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm Joach...
2012.04.04. 12:54
Az UEFI náluk a legjobb pillanatnyilag, ezt én is tanusítom, sokak képei és beállítási lehetőségeinek ávizslatása után. Letisztult áttekinthető, de ennek ellenére minden részletre kiterjedő, ráadásul rendszeresen naprakészen tartják. Lehet nincs annyi termékük egy-egy CPU modell alá, mint a konkurenseknek, de amit megcsináltak azt karban is tartják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2012.04.04. 15:12
Hááááááááát, azért én szeretném ezt látni élőben - én még egyetlen igazi uefi biost sem láttam, legalábbis az asztali kategóriában!

Megint átverés megy, azonosítják az UEFI biost a szines szagos, csillivilli egeres biossal, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Joachim21:Én nem feszegetném az ASUS programozói képességeit, én pár éve tettem őket fekete listára, 10 év kizárólagosság után! Sorban jöttek ki a hibás, instabil, és megbízhatatlan alaplapok, amelyeket aztán a szervíz sem győzött cserélni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pdx06
2012.04.04. 16:18
Rakjanak bele játékot is. Hátha évi 2 perc helyett 4 percet töltök a BIOS-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thunderbot...
2012.04.04. 21:36
Suprával teljesen egyetértek, én is Asus párti voltam nem is olcsóbb alaplapot vettem, de a hűtést azt egyik sem tudta úgy megoldani, mint a Gigabyte az elmúlt 4 év termékspalettájával.... arról nem is beszélve, hogy az egyik asus alaplappal úgy jártam, hogy 2 év 11 hónap 20 naposan eldurrant a bios és meg próbálták szervízelni nem sikerült ... majd a gyártónak kiküldték és mondták nem lehet javítani, helyette másik alaplapot biztosít a bolt és kaptam egy fos Asrockot... többé nem vagyok hajlandó asust venni ... a régi márkák között a DFI-t szerettem azon kívül csak Asus alaplapom volt... most meg Gigabyte és mindenkinek ezt ajánlom tény hogy nagyon jó tapasztalataim vannak velük ... az elmúlt 4 évben kb 20 gépet raktam össze (persze nem mind az enyém volt) mind gigabyte volt akár amd-sel, akár intelesen ... persze nem minden téren a legjobb ... de hardveresen és fizikai egységében mindenképp a gigabyte van elől - az árral egybe kombinálva ... és energiatakarékosságba is ez a márka viszi a prímet tapasztalataim szerint ... szóval ennyit a kétkedőknek (mégha kicsit elfogult is vagyok) ... ezenkívül MSI jöhet szóba ... de az energiatakarékosságból közel nincs jó ... minőség jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LGx
2012.04.04. 21:45
iggggen, 3D!!!! itt is végre
gigának javaslom következő generációs BIOS-ban legalább DOOM legyen (persze szigorúan csakis minigun moddal) majd az azutániban már lehessen hálóban játszani a BIOS-os játékokkal, éééés aztán jöhet a következő generáció: 3D HD!!
parasztvakítás, hogy mégtöbb rövidítést lehessen ráírni a dobozára...
csakazázusz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm thund...
2012.04.05. 07:50
Én a mostani ASUS-t megelőzően voltam gigás hosszu évekig, intel és AMD gépem is volt, és van is giga lappal,nem mondom ,hogy bármelyik is működésképtelenné vált volna, de tökéletesen ugy ahogy akartam sose működött. RAM kezelés és az alaplapi segéd programjaik csapnivalóak. A hidak hűtőbordái állandóan asztalon tartott gép esetében is képesek felválni meglötyögősödni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!