iPon Hírek

Megújult a Samsung projektoros okostelefonja

Dátum | 2014. 04. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsungnál hosszú évek óta kísérleteznek piko-projektorok okostelefonba építésével. Az első bizakodásra okot adó ilyen terméket 2012 februárjában mutatták be Beam néven. A Galaxy család különös tagja végül csak visszafogott sikereket ért el, azokat is főleg technológiai díjak formájában, a vásárlók kegyeibe nem sikerült beférkőznie. Mostanáig arról sem lehetett hallani, hogy a vállalat tervezi-e a széria folytatását, vagy a kudarcot követően dobják a koncepciót. Most azonban egyértelműen megkaptuk a választ erre a kérdésre.
A dél-koreaiak lerántották a leplet a Galaxy Beam2-ről, ami a középkategóriában fog harcba szállni, hasonlóan az elődjéhez – ahhoz tehát továbbra sem érez elég potenciált a projektorban a Samsung, hogy felsőbb árszegmenseket vegyenek vele célba egy prémium termék formájában. A készülék legérdekesebb pontja egyértelműen az apró kivetítője, így lássuk is először ennek a tulajdonságait. Az SM-G3858 típusazonosítóval fémjelzett gép piko-projektora DLP technológiával dolgozik és legfeljebb WVGA képfelbontásra képes. Érdekessége, hogy lehetőséget nyújt a színkorrekcióra az előállított képen, ami nagyon fontos, hiszen úton útfélen használhatónak kell lenni, és nem mindenhol áll rendelkezésre hófehér fal. Extrákat is nyújt a megoldás: a vállalat honlapján olvasható információk szerit több alkalmazással (jegyzettömb, térképek) is együttműködik majd, sötétben pedig akár elemlámpaként is funkcionálhat. Az okostelefon megjelenítőjét egészen nagyra, 4,66 hüvelykesre szabták a mérnökök, a felbontása azonban a jelek szerint lemaradt a növekedésben, mivel csak 800 x 480 képpont oszlik el a felületén (WVGA), tehát ugyanannyi, mint amennyit kivetíteni képes a gép.
A telefon egészen kellemes, komoly küllemmel rendelkezik; nem a Beam játékos stílusát örökítették tovább a tervezés során, ami a végeredményt elnézve jó döntés volt. Az újdonság bővelkedik a fém felületekben, a hátoldala pedig szálcsiszolást kapott. Az eszköz szívében dobogó chip kilétére nem derült fény, ám azt megtudhattuk, hogy 1,2 GHz-es órajelen üzemelő, négymagos SoC teljesít benne szolgálatot. Kiderült, hogy a SoC mellett 1 GB-nyi rendszermemória képviselteti magát, a háttértár mérete azonban nem ismert, ilyen tekintetben csak azt tudjuk, hogy bármekkora tárhellyel is szolgáljon, microSD kártyával bővíthető lesz. A kapcsolati képességek tárházában megtalálható egy 3G modem, 802.11n-es szabványú Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és GLONASS támogatást nyújtó GPS vevő. Különlegességek tehát nincsenek, jobbára csak a kötelezőt szállítja a Beam2. Két kamerával szolgál a mobiltelefon, az előlapi a megszokott módon a videócsevegésekért felel majd, az 5 megapixeles szenzorral operáló főkamera pedig a múló pillanatok megörökítésekor jöhet jól – ehhez LED villanó is kapcsolódik, így a rosszabb fényviszonyoknál is használható marad.
A bekapcsolást követően a készüléken az Android 4.2.2 Jelly Bean fogadja az érdeklődőket. A Google operációs rendszereinek ez már egy korosodó darabja, de a Samsung TouchWiz felhasználói felületének támogatásával az extrák széles kínálatával fog hadba állni, ami valamelyest feledtetheti a kiöregedő alapokat, és a jövőben talán egy frissítés formájában még meg is újulhat (de csak ha eleget vesznek belőle). A szerkezetet némi fogyást követően 134,5 x 70 x 11,7 milliméteres vonalak közé sikerült bepréselnie a mérnököknek, ami már nem is olyan rossz tekintve a „potyautas” projektort. A 165 grammot nyomó konstrukciót egy 2600 mAh-s telep kegyeire bízták a tervezés során. Ez első hallomást meglehetősen izmos a specifikációt figyelembe véve, ám az imént is említett kivetítő minden bizonnyal nem olyan szolidan bánik az akkumulátorral, mint a vas többi pontja, így indokolt lehet az átlagosnál nagyobb kapacitás. Sajnos azt nem tudjuk még, hogy az akkumulátor mennyi videózásra lesz elég.
A Samsung Galaxy Beam2 Kínában kerül először bevetésre, a China Mobile kínálatában kell számítani a felbukkanására. Arról egyelőre nem beszélt a gyártó, hogy mikor kerülhet sor a debütálásra, és az ajánlott fogyasztói árról sem szólt a fáma. Érdekes lesz figyelemmel követni a gép karrierjét, és esetleges sikerét, hiszen ettől függhet, hogy világkörüli útra indul-e, és hogy lesz-e mostaninál nagyobb jövője.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. jocek
2014.04.28. 20:47
Kár hogy csak a hatása fémes maga a készülék nem .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2014.04.28. 23:18
Kár hogy Touch Wiz és Samu logó van rajta és nem debütál Európában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!