iPon Hírek

Megújult az Amazon Fire TV Stick

Dátum | 2016. 09. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Amazon egyebek mellett a televíziók „felokosítására” használható eszközöket is forgalmaz. A tartalomszolgáltató 2014 novemberében mutatta be a mindössze 25,1 grammos Fire TV Stick modellt, ami közvetlenül a HDTV-n található HDMI aljzathoz csatlakozott, most pedig ennek a vérfrissített kiviteléről számolhatunk be, ami okosabb és olcsóbb is az elődjénél.
Maga a Fire TV Stick a megjelenését tekintve nem igazán változott, szinte teljesen ugyanúgy fest, mint a korábbi modell, de igazából ez nem is számít, mivel jobbára a televíziók takarásában van. A távirányító viszont már némileg módosult, az új egység sokkal vékonyabb és jobban kézre fog állni, mint az előző megoldás. A hat fő kezelőszerv ugyanolyan elrendezésben szerepel rajta, mint korábban, és a vezérlőtárcsa helye sem változott, viszont itt már található a távkapcsoló tetején egy mikrofon piktogrammal ellátott billentyű és egy apró lyuk is, ami magát a mikrofont rejti. Ezek alapján egyértelmű, hogy az új Fire TV Stick már erősen épít a hangutasításokra is. A rendszer az Alexa digitális asszisztenst hívja segítségül, ami gyorsan fejlődik és már most is igen sokoldalú. Ha kell, elindít vagy videót vagy akár a pizza rendelésében is közre tud működni.
Ami a hardvert illeti, az új Fire TV Stick egy ismeretlen, de vélhetően egyébként a MediaTektől származó központi chipet vonultat fel. A lapka négy energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A7 processzormagot vonultat fel, a grafikus és multimédiás munka oroszlánrészéért pedig a Mali-450 MP4 IGP fog felelni benne. A rendszermemória 1 GB-os méretet öltött, a beépített háttértár kapacitása pedig 8 GB, ami továbbra is csak átmeneti tárolóként szolgál, illetve az applikációknak és a rendszernek van fenntartva. A kapcsolati opciók terén akad itt Bluetooth 4.1 modul, valamint villámgyors adatkapcsolat kialakítására alkalmas kétsávos WLAN is, ami támogatja a 802.11ac szabványt és egy 2x2-es MIMO antenna kapcsolódik hozzá a biztosabb összeköttetésekért. A friss Fire TV Stick már természetesen támogatja a H.265/HEVC kódolású tartalmak lejátszását is, de ennek ellenére legfeljebb 1080p-s felbontású videókat képes lejátszani, a 4K tabunak számít. Már az elődje is Full HD-re volt felkészítve, szóval ilyen téren nem hoz előrelépést az újdonság, ami nagy kár, de az egyéb extrák és az ár jobbára kompenzálni fogják az esetlegesen csalódott érdeklődőket.
A szerkezetre több mint hétezer válogatott alkalmazás érhető, beleértve rengeteg játékot is, szóval a szórakoztatás számos formájából képes kivenni a részét. Az Amazon az Egyesült Államokban több mint 90 univerzálisan kereshető (az Alexa révén hangutasításokkal is) csatornával kínálja a készüléket, lehet rajta fogyasztani a Netflix, a Hulu, az HBO NOW, a YouTube, az NBC, az ESPN és egyebek mellett az Amazon Video tartalmait is, a kicsik pedig a Disney felvételei révén lelhetik örömüket az Fire TV Stickben. Érdekesség, hogy a Fire TV Remote App telepítésével akár az okostelefonokat is távirányítóvá lehet varázsolni.
Az új generációs Amazon Fire TV Stick már előrendelhető, de a szállításra még várni kell, október 20-ától lehet majd megkaparintani a készüléket. A streaming eszköz 40 dollárba kerül, ami reális összeg a tudásához mérten, és így valószínűleg sokak érdeklődését keltheti majd fel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!