iPon Hírek

Megújult Chrome OS: több funkció, szebb kinézet

Dátum | 2012. 04. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google fejlesztőmérnökei gőzerővel dolgoznak a Chrome OS-en, a Google webes szabványokat alkalmazó operációs rendszerén, amely eddig tulajdonképpen olyan volt, mint ha csak egy webböngésző futott volna az adott Chromebookon. Most a fejlesztők lényeges változtatásokat eszközöltek az operációs rendszer felhasználói kezelőfelületén, amelynek eredményeként az most már sokkal jobban hasonlít a klasszikus operációs rendszerekhez, így a vállalat illetékesei szerint a korábbi változatnál nagyobb népszerűségre tehet majd szert a felhasználók körében.

Az újítások segítségével a cég azt szeretné elérni, hogy minél több felhasználó számára váljon barátságossá és könnyen kezelhetővé a Chrome OS. A speciális operációs rendszer legfrissebb fejlesztői kiadása Windows 7 stílusú taskbarral – amit a Google „Shelf-nek” hív –, iOS-ből, illetve Mac OS X Lion-ból ismert alkalmazás-ráccsal (Launchpad) és minden eddiginél jobb kinézettel érkezik, de ezzel együtt funkcionalitás tekintetében is sokat változott.


Az új Chrome OS a megújult felhasználói kezelőfelület mellett ablakkezelőt is kapott, ami Aura névre hallgat. Az Aura hardveres gyorsítás mellett üzemel, amely a különböző effektekhez, a gazdag vizuális megjelenítéshez és a különböző animált átmenetekhez szükséges. Az alkalmazások persze továbbra is ablakfüleken futnak, nem különálló ablakokban, de az egész Chrome OS egy lépéssel közelebb került az asztali operációs rendszerekhez, így az ezekhez szokott felhasználók számára mindenképpen vonzóbbá válhat a szoftver.

A Google eredetileg az egyszerűségre és a gyorsaságra helyezte a fő hangsúlyt a Chrome OS fejlesztésénél és az egész Chrome OS projektet a klasszikus operációs rendszerek „újragondolásának” szánta. Az új változat elkészítésével a Google részben szakított korábbi terveivel, ugyanis a vállalat illetékesei felismerték, hogy a felhasználók inkább a megszokotthoz hasonló felhasználói kezelőfelületet és a gazdag funkcionalitást értékelik.

A frissítés sztárja kétségkívül a hardveres gyorsítás mellett üzemelő ablakkezelő, de a háttérben egyéb változások is történtek. Az új kiadás már támogatja a .tar, .gz és .bzip2 típusú tömörített fájlokat, valamint  jobb támogatást nyújt a többmonitoros rendszerekhez is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. 620hun
2012.04.11. 13:53
Én azt hittem már kidobták a COS-t, de úgy tűnik sajnos nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2012.04.11. 14:23
Probalta mar vki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. AxoPy
2012.04.11. 15:06
támogatja ez a számítógépes játékokat? mert ha igen lehet kipróbálnám...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2012.04.11. 15:32
valamint jobb támogatást nyújt a többmonitoros rendszerekhez is.
Ez is ritka hogy egy böngészőnél nem csak és elsősorban a mobil megjelenítők a szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Senbonzaku...
2012.04.11. 16:28
Ez nem egy böngésző. Hanem operációs rendszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2012.04.11. 16:38
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szalazsolt
2012.04.11. 17:38
Akkor ezt nézd meg ha még nem hallottál volna rolla.
http://www.androidx86.org/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szalazsolt
2012.04.11. 22:29
Igen az egész android mögött egy magánszemély van. Linus Torvalds
Bocsi lehet nem volt jó a hangnem .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!