iPon Hírek

Megújultak a Venue tabletek

Dátum | 2014. 06. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Dell a Computex alkalmával két Android operációs rendszerű táblagépet is bejelentett. A Venue 7 és Venue 8 modellek azonosítója nem ismeretlen már, hiszen tavaly is ilyen néven dobta piacra a 7, illetve 8 hüvelykes táblagépeit a vállalat, ám a 2014-es modelleknek már egészen megváltozott a specifikációja. Mivel generációváltásról beszélhetünk, így elvárható, hogy előrelépés történjen, de ahogy azt majd láthatjuk az alábbiakban, ezúttal némi visszafejlődés is becsúszott – vélhetően a költségek csökkentése érdekében.
Dell Venue 8 és Venue 7
Az újdonságoknak már a nevéből kiderül, hogy az Android operációs rendszerét futtatják, a Dell ugyanis azokat a táblagépeket, amelyekre már Windows kerül, rendre a Pro szócskával bélyegezi meg. A gyártó a fejlesztés során a legfrissebb Androidhoz, a 4.4 KitKathoz nyúlt, így a szoftverre nem lehet majd panasz. A Google ezen rendszere rengeteg teljesítményoptimalizációt tartalmaz az új funkciók mellett, ebből fakadóan nemcsak az erősebb hardver járul majd hozzá a Venue-k jobb teljesítményéhez. A 7 és a 8 hüvelykes tabletek eltérő felbontással lépnek színre, ugyanis a Venue 7 1280 x 800 képpontnak ad otthont, míg a Venue 8 már 1920 x 1200 pixelt vonultat fel – az előbbi 215, az utóbbi pedig 283 PPI-s pixelsűrűséget eredményez. Mindkettő megjelenítője jó színhűséget, széles betekintési szögeket és magas fényerőt garantáló IPS technológiával társul, így csak a pixelsűrűségben lesz komolyabb eltérés. Ha már a különbségeknél járunk, akkor ide tartozik a kamerarendszer is. A főkameráik ugyan egyaránt 5 megapixeles fényképek készítésére alkalmasak, de az előlapra a Venue 7 esetében csak 1, míg a Venue 8-nál már 2 MPixeles megoldás került, videócsevegések és „szelfik” készítésében tehát a nagyobbik modell lesz a jobb társ.
Dell Venue 7
Akárcsak a korábbi Venue táblagépekben, ezekben is kétmagos Intel chip került bevetésre, azonban itt már újabb generációs lapkákról lehet beszélni. A Venue 7 sebességéről egy Atom Z3460 fog gondoskodni, mely 1,6 GHz-es órajelen munkálkodó Silvermont processzormagok párosával van felvértezve, a grafikus feladatok végrehajtásáért pedig egy 460 MHz-es PowerVR G6400 felel. Sokkal a Venue 8 mellett döntők sem kapnak erősebb masinát, abba ugyanis egy Atom Z3480 kerül, ami az előbbi SoC „felpörgetett” variánsa. Ennek a lapkának 2,13 GHz az üzemi frekvenciája, az IGP-je pedig 533 MHz-en jár maximális terhelés mellett. A rendszermemória és a háttértár kapacitása már azonos a kettősnél, az előbbi 1 GB-os méretet öltött, az utóbbi pedig 16 GB lesz. A tárkapacitást a jövendőbeli felhasználók egy microSD kártya segítségével tovább bővíthetik, szükség esetén akár 64 GB-tal. Egyébként a memória az a pont, amiben az újdonságok alulmúlják az elődeiket, ugyanis tavaly még 2 GB RAM volt a masinákban. A Venue 7 290 grammot nyom, és 193 x 118 x 8,95 milliméter a házának a térfogata, míg a Venue 8-at a Dell mérnökei már 216 x 130 x 8,95 mm-es vonalak közé tudták összeszorítani a nagyobb kijelző miatt, a tömege meg 338 gramm lett.
Dell Venue 8
A Dell a Venue 8-at megkoronázta még a Waves MAXXAudio Pro technológiával, amelynek köszönhetően a gyártó állítása alapján egészen jó, "prémium" zenei élménnyel fog szolgálni az eszköz. A kapcsolati lehetőségeik között lesz NFC chip, 802.11 b/g/n Wi-Fi és Bluetooth 4.0 modul, ez utóbbit pedig néhány kiegészítő kapásból ki is fogja használni. Készül a táblagépekhez többféle tok, beleértve egy olyat is, ami Bluetooth-os billentyűzetet rejt, hordozható, vezeték nélküli külső hangszóró (ez szintén a Bluetooth-ra támaszkodik), valamint dokkolóállvány is – ezen keresztül töltődik az érintett tábla, illetve ezzel együtt vezetékes adatátvitelre is használható majd. Végül még egy érdekesség, hogy az akkumulátoraik teljesen megegyeznek, és bizony nem is akármilyen kapacitással szolgálnak. Egy 4550 mAh-s telep gondoskodik a meglehetősen jónak ígérkező üzemidőről – ilyen formán egyébként biztosan kijelenthető, hogy a Venue 7 fog jobb szereplést bemutatni. Az újdonságok fekete és bordó árnyalatban lesznek megvásárolhatóak.
A Dell Venue 8 200 dolláros áron fog kereskedelmi forgalomba kerülni, míg a kisebb képátlóval rendelkező, Venue 7 esetében 160 dollárral lehet számolni. Arra sajnos már nem derült fény, hogy mikor fognak ezek a boltok polcain landolni, de vélhetően nem kell már sokat várni rájuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!