iPon Hírek

Megváltoztatható vércsoportok

Dátum | 2007. 04. 12.
Szerző | aruboczki
Csoport | EGYÉB

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben A, B, és AB vércsoportból sikeresen 0-s vércsoportot állított elő. A titok nyitja a glikozidázokban, azaz a bakteriális enzimekben rejlik, amelyek egykettőre 0-s vért varázsolnak bármelyik vércsoportból. A felfedezés igazi áttörés lehet a vérátömlesztésekből adódó szövődmények elkerülésében, és szempillanatok alatt megoldaná az időről időre kialakuló vérhiányt.

Az általános 0-s vér nagy előnye, hogy bárkinek adható kockázatok nélkül. Hátránya azonban, hogy elég ritka. Alapvetően négyféle vércsoportot különböztetünk meg egymástól: A, B, AB és 0. A vércsoport, hasonlóan az ujjlenyomathoz, életünk végéig jellemző ránk. A különbséget pedig a csoportonként eltérő pedig csoportantigének jelentik. Egyedül a 0-s vér nem rendelkezik ilyen antigénnel, így bármelyik vércsoporthoz adható. Egyéb esetben a testidegen vér átömlesztése súlyos, akár végezetes immunreakciókat válthat ki a szervezetben.


Henrik Clausen, a koppenhágai egyetem professzora, és egyben a kutatás vezetője elmondta, hogy az eljárás segítségével csökkenthető lenne a vérátömlesztés kockázata, hiszen a 0-s vér bárkinek biztonságosan adható.

A 0-s vér épp ezért nagyon keresett, így gyakran kell az orvosoknak készlethiánnyal szembenézniük. Ezt a problémát oldhatja meg a dán és az amerikai tudósok felfedezése, még ha első hallásra kicsit furcsának is tűnik a vércsoportok átkonvertálása.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.04.12. 09:29
vissza a hírhez

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben A, B, és AB vércsoportból sikeresen 0-s vércsoportot állított elő. A titok nyitja a glikozidázokban, azaz a bakteriális enzimekben rejlik, amelyek ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!