iPon Hírek

Megvan a megoldás a Windows 8 tuningosokat értintő RTC hibájára

Dátum | 2013. 08. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nagyjából egy hete derült ki, hogy a Windows 8 esetében tuning alkalmával pontatlanná válik a rendszeridő, ami komoly pozitív vagy negatív hatást gyakorol az egyes tesztprogramokban elérhető eredményekre - attól függően, hogy a BCLK értékét lefelé vagy felfelé módosítottuk. Az első hír megjelenése után nem sokkal kiderült, hogy a probléma csak az Intel processzorral szerelt rendszereket érinti, de azokat is csak akkor, ha a BCLK értékét nem a BIOS-ban, hanem egy tuningszoftver alkalmazásával Windows 8 alatt módosítják a tunigmesterek. Az eset nagy botrányt kavart, de az összes részlet napvilágra kerülése után azért már látszott, hogy a probléma azért nem annyira súlyos, mint ahogy az az első, kissé részletszegény információkból kiderült. Azóta az is biztossá vált, hogy a hiba az AMD alapú konfigurációkat nem érinti, hiszen azoknál más időmérő modult használ a Windows 8, mint az Intel processzoroknál.
Bal oldalon a hibátlan alaphelyzet, jobb oldalon a Windows 8-on belüli BCLK módosítás utáni helyzet látható
Most végre egy újabb komoly mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis az OCaholic.ch egyik munkatársa, Christian Ney együttműködésbe lépett a CPU-Z készítőjével, Franck Delattre-vel, aki egy speciális alkalmazást írt a probléma feltérképezéséhez és megoldásához. Az okos kis szoftver valós időben mutatja az ACPI, a HPET, az RTC és a QPC alapján előállított DMI órajelet, ami nagy segítség a helyzet megértéséhez. A vizsgálatok alapján idővel ki is derült, hogyan oldható meg a szóban forgó probléma: ehhez csak egy egyszerű parancssor bepötyögésére van szükség. Először is rendszergazdai jogosultságok mellett meg kell nyitni a parancssort (CMD), majd az alábbi parancsot kell beírni, ha Intel processzorral és Windows 8 operációs rendszerrel ellátott konfigurációnknál Windows alatt szeretnénk módosítani a BCLK értékét. BIOS-ból történő BCLK módosítás esetén értelemszerűen nem áll fenn a hiba, így ott extra teendőre sincs szükség. A parancs:
A screenshot Windows 7 alatt készült, de ennek nincs jelentősége
A screenshot Windows 7 alatt készült, de ennek nincs jelentősége
bcdedit /set {current} useplatformclock Yes A fenti érték AMD platform esetén alapból jól van beállítva, így ott csak akkor következhet be probléma, ha a fenti parancs értékét "Yes"-ről "No"-ra állítanánk át. Persze a manuálisan átállított érték is csak az első rendszer-újraindításig maradna érvényben, ugyanis a Windows 8 a következő indításkor alapértelmezett értékre állítja vissza az említett értéket, így minden visszatér a megszokott kerékvágásba. Alap esetben AMD platform alkalmazásakor nem lehet baj, ha Windows 8 alól tuningolunk, Intel platformnál pedig a fenti parancssor beírására van szükség ahhoz, hogy a BCLK módosítása Windows 8 alatt se jelentsen problémát. A Windows 7 kiadásai a legfrissebb vizsgálatok szerint sem érintettek a kérdésben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. erkxt
2013.08.26. 18:36
micsoda hatalmas problémák kérem ..pff
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Szefmester
2013.08.26. 19:14
A legegyszerűbb szerintem a win8 mellőzése lett volna... De most majd a win8 méltatók ezt a kókányolást is fel fogják hozni ha valaki hiányosságként emlegeti a tuning-órát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Bloodx
2013.08.26. 19:20
"A fenti érték AMD platform esetén alapból jól van beállítva, így ott csak akkor következhet be probléma, ha a fenti parancs értékét "Yes"-ről "No"-ra állítanánk át. Persze a manuálisan átállított érték is csak az első rendszer-újraindításig maradna érvényben, ugyanis a Windows 8 a következő indításkor alapértelmezett értékre állítja vissza az említett értéket, így minden visszatér a megszokott kerékvágásba. "

Ha ez így van, akkor Inteles proci esetén, manuális átállítás után, az érték miért nem áll vissza a következő restartnál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. vivanto Blood...
2013.08.26. 19:47
De visszaáll, csak egyiknél true, másiknál false a default. Vagy nem egészen így értetted a kérdést?

Én azon se lepődnék meg, ha emberi mulasztás miatt történt ez. Amikor az új RTC default parameter setjét generálhatták, az egyik bool érték üresen maradt, aztán meg senkinek sem tünt fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Bloodx
2013.08.26. 19:52
Köszönöm, így értettem. Viszont, amennyiben visszaáll, akkor ez nem igazi fix, mert minden indításnál le kell futtatni a cikkben írt parancsot (oké, lehet automatizálni, de akkor is...).

Edit: Ráadásul, akkor mostantól minden tuninggal kapcsolatos eredmény után mellékelni kell a proofot, hogy ők ezt átállították?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim Blood...
2013.08.26. 20:01
Beraksz az indítópultba egy szöveges fájlt a parancs tartalmával, .bat kiterjesztéssel elmentve, és meg van oldva véglegesen.

Persze ez még mindig nem az igazi, a Windowst kellene javítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. _DiEGO_
2013.08.26. 21:18
Majd kiadnak egy patch formájában egy frissítést , ami regisztriben módosítja a szükséges állításokat ...
vagy valami hasonló formában .

Azért ez érdekesebb eset , hogy miért ?

Azóta az is biztossá vált, hogy a hiba az AMD alapú konfigurációkat nem érinti, hiszen azoknál más időmérő modult használ a Windows 8, mint az Intel processzoroknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ChoSimba
2013.08.26. 22:33
Ez mind szép és jó, de akkor tegyék bele az összes tuning programba, hogy nézze ezt a beállítást is a méréskor...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2013.08.27. 02:58
_DiEGO_: Az Intel processzorok Win8-ban egy másik időmérő algoritmust kaptak. Ennek az okát még nem tudjuk. Ettől függetlenül valószínűleg egy apró figyelmetlenségből adódik a probléma, ahogy vivanto is írta.
Egy ilyen "hibát" nagyon egyszerű elkövetni fejlesztés közben.
Mindenesetre szép, hogy utánajártak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm _DiEG...
2013.08.27. 06:24
Igen ,sok kérdést felvet miért is különbözteti meg a rendszer, gyártók szerint a processzorokat....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thedevelop...
2013.08.27. 07:42
Egyébként már az AMD-s benchmark-okat is bannolták pont a fenti megoldás miatt.
Azzal érvelnek, hogy ahogy a HPET (High Precision Event Timer) bekapcsolható a fenti módszerrel Intel processzor esetén, ugyanezzel a paranccsal bármilyen - azaz AMD - processzoron ki is kapcsolható.

Ez már kicsit nonszensz, tekintve, hogy talán már XP-től (de Vista-tól biztosan) használható a bcedit és ki/be kapcsolható a HPET.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vivanto thede...
2013.08.27. 08:57
A legtöbb témában mozgó blog, újság, oldal rendszerint cask egyszer telepíti fel a teszt rendszerét a tuninghoz és teszteléshez szükséges sw-ekkel, majd egy img-t készít róla. Ha ezt az egyszeri telepítést történetesen intel alapokon tette, akkor utána az az AMD tesztelését is meghamisíthatja.

Persze akkor nem ilyen kretén indokkal kellene előállniuk, valószínűbbnek tartom, hogy csak keresztbe akarnak tenni a W8-nak. Azt felejtik el hogy egy tuningos közösség teljesen inszignifikáns az MS szemszögéből, meg aztán úgyis kikénszerítik az új DX-el a 8.1-et majd, tetszik vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NimKorko vivan...
2013.08.27. 09:02
Következő indításnál is Yes-en marad, ha bekapcsolod, mivel újraindítás kötelező, a parancs kiadása után. Tegnap, munka után kipróbáltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kray
2013.08.27. 10:45
Ha ez így van, akkor viszont AMD-nél miért áll vissza?
Amúgy igaza van Józsinak, miért tesz különbséget a procik között a rendszer? Nem mindegy neki, hogy mivel hajtják?
Mert van egy olyan furcsa érzésem, hogy ennek nem sok köze lehet az optimalizációhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. NimKorko kray
2013.08.27. 11:15
Nem tudom, hogy miért állhat vissza AMD esetén, lehet, hogy a kódban baxtak el valamit.

Amúgy ellenőriztem egy programmal is aminek a neve WinTimerTester 1.1.

Újraindítás előtt még 3.xx MHz volt a QueryPerformanceFrequency, addig újraindítás után beállt a helyes HPET-es értékre, ami 14.31818 MHz.

Persze ehhez a parancshoz a HPET-nek mindenféle képpen engedélyezve kell lennie a BIOS-ban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6...
2013.08.27. 12:03
Nem lenne rossz, ha kiderülne valami ügyeskedés és a microsoft meg az intel ki kellene fizesse az amd-nek a fele vagyonát. Legalább végre lenne egy kis pénze az amdnek és talán verseny a nagy teljesítményű processzorok terén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vivanto Cyber...
2013.08.27. 12:27
Ejj de savanyú a szölő, az AMD-nek nincs elég pénze, tán a sarki kocsmába herdálja el a nextgen konzolok bevételét?

Nevetséges, hogy mindenki előszeretettel figyelmen kívül hadja, miszerint az RTC-vel kapcsolatos probléma pozitív tuning esetén negativan hat a szintetikus tesztek eredményeire. Pont az Intelt kéne aggassza legjobban, de ne zavartasd magad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... vivan...
2013.08.27. 12:33
Milyen szőlő lenne savanyú?

Amd a procim, amd a vga-m és elégedett win8 használó vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2013.08.27. 20:33
CyberPunk666: Olvasd el még egyszer vivanto megjegyzését. Az AMD-nek savanyú a szőlő. Te csak szimplán rosszmájú vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!