iPon Hírek

Megvan a Pluto ötödik holdja

Dátum | 2012. 07. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Hubble űrtávcső segítségével a csillagászok rábukkantak a Pluto ötödik holdjára. Az egyelőre P5 ‒ vagy S/2012 (134340) ‒ néven futó égitest mindössze 10‒25 kilométer átmérőjű, vagyis a legkisebb eddig észlelt hold a Naprendszerben. A felfedezés jelentőségét az is tovább növeli, hogy az észlelés időpontjában a Pluto 4,7 milliárd kilométerre volt bolygónktól.

A távoli törpebolygót azzal a céllal figyelik meg, hogy amikor 2015-ben a New Horizons űrszonda a Pluto közelébe ér, minél több részlet legyen ismert a rendszerről. A 2006. január 10-én elindított szonda szempontjából azért fontos a részletek ismerete, mert ugyan kicsi az esélye egy addig ismeretlen égitesttel való ütközésnek, de jobb a biztonság. Másrészről: ha több a hold, akkor több a megfigyelendő dolog is, így célszerű ezekről előzetesen minél többet megtudni.

Az ilyen megfigyeléseknél az égitest méreteinek megállapítása mindig nagyon nehéz feladat. Azt viszonylag egyszerű megbecsülni, hogy milyen távol van és mennyire fényes, de az átmérő megadásához ismerni kellene a felszín fényvisszaverő-képességét, ezt pedig ilyen távolságból lehetetlen megállapítani. Ha a felszínt sötét anyagréteg borítja, akkor nyilvánvalóan sokkal nagyobbnak kell lennie ahhoz, hogy ilyen fényességet produkáljon, mint abban az esetben, ha például jég borítaná. Ha a New Horizons a helyszínre ér, valószínűleg pontosabb adatokat szolgáltat majd a P5 méretéről is.


A Pluto első holdját, a Charont 1978-ban fedezték fel, a többi kísérő észlelése pedig már a Hubble-nek köszönhető: a Nix és a Hydra 2006-ban, a P4 pedig 2011-ben került a csillagászok szeme elé. Az új felfedezés nyilván még több olajat önt majd a tűzre a bolygó vagy nem bolygó vitában, de nem a holdak számától kap bolygó besorolást egy égitest. A Merkúr és a Vénusz például egy kísérővel sem rendelkezik mégis vitán felül bolygók. A bolygó elnevezés egy mesterségesen létrehozott kategória, amelynek nincsenek és nem is lehetnek éles határai.

Besorolásától függetlenül a Pluto kétségkívül egyre érdekesebb égitestnek tűnik, és sok furcsaság merül fel vele kapcsolatban, többek közt hogy miért olyan fényes, és miért van ilyen sok holdja. Amikor két év múlva odaér a New Horizons, lesz mit kutatnia.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. tibaimp
2012.07.16. 20:22
Ez az utolsó kép nagyon fasza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zsoooooti
2012.07.16. 22:34
Jó tudni. Sok minden tudni már, androméda meg ütközés meg nagy reccs, meg nagy bumm, meg téridő, meg stb. Okosodik az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomchee
2012.07.16. 23:26
Az igazság az h azért olyan fényes, mert valójában egy Mass Relay
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kray
2012.07.17. 08:35
Az baj, hogy egyre tudunk és mégis milyen keveset

Még ott tartunk, hogy felakarjuk venni idegen létformákkal a kapcsolatot. Ha van rajtunk kívül idegen létforma, szerintem az emberi természetből kiindulva jobb lenne ha nem hívnánk fel magunkra a figyelmet hanem szépen megbújnánk a kis kék bolygónkon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!