iPon Hírek

Megvan az első egzotikus hadron

Dátum | 2014. 04. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A CERN LHCb (Large Hadron Collider beauty) detektorának kutatói bejelentették, hogy sikerült megerősíteni az első, úgynevezett egzotikus hadron létezését. A hadronok összetett szubatomi részecskék, amelyek kvarkokból, illetve gluonokból állnak, és az alapvető kölcsönhatások közül az erősben, tehát az atommagot összetartó kölcsönhatásban vesznek részt. A „hagyományos” hadronok vagy három kvarkból (ilyen a proton és a neutron), vagy pedig egy kvark-antikvark párból állnak (ilyenek a mezonok). Ez utóbbiak meglehetősen instabilak, tehát a minket körülvevő anyag nagy része három kvarkból álló hadronokból épül fel. A hadronokkal kapcsolatos kutatások és kísérletek azonban az elmúlt fél évszázad során többször is arra engedtek következtetni, hogy akadhatnak olyan részecskék, amelyek nem illenek bele az eddigiekben felvázolt strukturális modellbe. Egyetlen ilyen részecskét sem sikerült azonban ténylegesen fülön csípni egészen 2008-ig, amikor is a CERN és a japán Belle-kísérlet kutatói egy négy kvarkból álló hadron, avagy tetrakvark nyomaira akadtak. Ennek létezését erősítették meg mostani bejelentésükkel az LHCb-kísérlet munkatársai, hivatalossá téve az egzotikus hadronok létezését.
A felfedezéshez a szakértők összesen 25 ezer mezonbomlás adatait vizsgálták át, amelyek 180 billió protonütköztetés eredményeként jöttek létre. A vizsgálatok során sikerült megállapítani az új hadron, hivatalos nevén Z(4430) összetételét is: egy charm (avagy bájos) kvark-antikvark párból, egy down (le) kvarkból, illetve egy up (fel) antikvarkból áll. A részecske neve annak tömegére is utal, ezt 4430 millió elektronvoltnak mérték, vagyis körülbelül négyszer nehezebb a protonnál. A részecskéről ezen túl annyit tudni, hogy rendkívül instabil, így azonosítása jelentős fegyverténynek számít. Azt egyelőre továbbra sem tudni azonban, hogy a Z(4430) tulajdonképpen micsoda. Valóban egy újfajta hadronról lenne szó, amely négy kvarkból épül fel? Vagy két mezon összekapcsolódásáról? Ez utóbbi eset szintén újdonság lenne. Bármi is legyen a helyzet, az újonnan felfedezett részecske sehogy nem illik bele a létező modellekbe, és ezzel minden valószínűség szerint nincs egyedül, hiszen több hasonló részecske létére is utalnak jelek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. atti2010
2014.04.11. 13:45
Hú, "inkább megyek szedek még egy kis fát", aki látta a filmet érteni fogja mire gondolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp
2014.04.11. 14:07
Ez a kvantumfizika, kvantummechanika még teljes mértékben gyerekcipőben jár, pedig sok minden problémára (hidegfúzió, replikátor ,olcsó energiaforrás, új üzemanyag) ott kell keresni a megoldást...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim tibai...
2014.04.11. 14:13
Nem jár az annyira gyerekcipőben, mert már egy csomó hatásmechanizmust ki tudnak használni, csak még azzal nem állnak a helyzet magaslatán, hogy ezeket a mechanizmusokat megmagyarázzák, hogy miért történnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.04.11. 16:57
A gyerekcipő túlzás, de nagyon előre sem vagyunk, én inkább a "felszín kapargálásával" jellemezném a mostani helyzetet. Irtózatosan sok a kivétel és a kitétel a meglévő elméletekben, és rengeteg olyan elmélet van, amelyek egymásnak gyökeresen ellentmondanak, de egyiket sem tudjuk bizonyítani vagy cáfolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hellego
2014.04.11. 17:06
Csak aztán nehogy felfedezzenek egy ismeretlen kapcsolódást vagy új anyagot amit aztán elkezdenek kapirgálni vagy a magját széthasítani és kész a nagyon-nagy bumm. És a Merkúr-ig csak egy nagy fekete lyuk marad itt a világegyetemben....
De ez is csak egy elmélet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.04.11. 18:52
Ennek a valószínűsége gyakorlatilag nulla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 helle...
2014.04.11. 19:07
Fekete lyukat laboratóriumba előállítani olyan mintha egy marék csillagközi porból akarnál csinálni egy mini napot, nem működik csak hatalmas méretekben, ugyanez a helyzet a fekete lyukkal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. enisherpa
2014.04.11. 20:18
Laborban csak olyan kis tömegű fekete lyukat tudnának előállítani, ami elpárologna, mielőtt ideje lenne meghízni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2014.04.13. 14:35
Pedig most már igazán előállíthatnák a házi fekete lyukat! Kezdem unni, hogy nekem kell kivinni állandóan a szemetet!... Bezzeg ha lenne egy házi fekete lyukam... D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. iattilagy
2014.04.14. 11:35
Aztán bele rakod véletlen a kezedet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thewilder
2014.04.15. 03:43
El Psy Congroo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!