iPon Hírek

Megvan az első hivatalosan is megerősített nomád exobolygó

Dátum | 2012. 11. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Első ízben igazolták hivatalosan is egy nomád bolygó létezését. A Montreali Egyetem (UdeM) kutatói európai kollégáikkal karöltve két teleszkóp (CFHT, VLT) adatai alapján tették a felfedezést. Ahogy Étienne Artigau, az UdeM asztrofizikusa elmondta, elméletben már korábban is feltételezték ilyen égitestek létezését, és biztató észlelési adatok is akadtak az évek során, ez azonban az első alkalom, hogy valóban úgy sikerült megfigyelni az otthontalan bolygók egyikét, hogy arról minden olyan információ kiderült, amely egy ilyen égitest felfedezésének hivatalossá nyilvánításához szükséges.

Nomád bolygóknak azon égitesteket nevezzük, melyek nem kötődnek gravitációsan egyetlen csillaghoz sem. Az elmúlt években, mint már említettük, több hasonló objektumra is ráakadtak a csillagászok, ezek bolygóstátuszát azonban nem tudták megerősíteni, amíg nem ismerték az adott égitest korát. Ezen adat nélkül eldönthetetlennek tűnt, hogy valóban bolygóról vagy fejlődése korai szakaszában megrekedt csillagról, úgynevezett barna törpéről van-e szó.


A CFBDSIR2149 katalógusjelű bolygóra az Aranyhal csillagképben akadtak rá, ahol egy nagyon érdekes fiatal csillagcsoport, az AB Doradus Moving Group található. Ez a csoport nagyjából harminc azonos korú és összetételű csillagból áll, melyek együttesen haladnak az űrben. Az újonnan felfedezett bolygó is a csoporthoz tartozik, és a környező csillagok életkora alapján voltak képesek a szakértők meghatározni azt is, hogy mennyi idős az égitest, így nyerhette el az exobolygó státuszt.

A bolygó 50‒120 millió éves lehet, és felszíni hőmérséklete a távcsöves megfigyelések alapján 400 ˚C körül van. Tömege 4‒7-szerese a Jupiter tömegének, így ez alapján is a bolygók kategóriájába esik. A Jupiter tömegének 13-szorosát meghaladó égitesteket már inkább barna törpéknek tekintik, mivel ennyi minimális tömeg szükséges a deutériumfúzió beindulásához.

Ennek kapcsán érdemes belegondolni abba, hogy mit is nevezünk bolygónak. A planéta szó görög-latin eredetű, mozgó, bolyongó égitestet jelent, amely elmozdul az égbolton állni látszó csillagokhoz képest. Ezt a jelentést magyar bolygó szavunk tökéletesen visszatükrözi. A csillagászati szakirodalom aztán különféle tömegbeli, hőmérsékleti és korbeli kritériumokkal határolta körül, hogy hivatalosan mely objektumok esnek az égitestek ezen kategóriájába. Röviden összefoglalva tehát annyi történt, hogy a mostani felfedezés produkálta az első olyan égitestet, amely minden releváns kritériumnak megfelel, és nem egy csillagközpontú szorosabb rendszer része.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tokyofej
2012.11.15. 16:15
Laikus érdeklődőként kérdezném alázattal: ha nincs csillag, vagy másik bolygó/hold általi hő- vagy gravitációs húzó-nyomó hatás, ami fűtse, akkor mitől meleg ennyire?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MZperX75
2012.11.15. 18:05
tokyofej:

"Laikus érdeklődőként kérdezném alázattal: ha nincs csillag, vagy másik bolygó/hold általi hő- vagy gravitációs húzó-nyomó hatás, ami fűtse, akkor mitől meleg ennyire?"A hatalmas nyomás miatt, ami gravitációból fakad.(a saját anyaga a belsejét préseli)

Lásd a Jupiter ...ott nagy gravitáció ,a nagy atmoszféra első 100km -ben már 140fok volt,iszonyú sugárzással,nem lennék a Jupiter mellett,az biztos,ez a bolygó meg azért 400Fokos,mert vagy 13x akkora ,mint a Jupiter tömegre.

Valószínű ,hegy ez a bolygó vagy elvesztette a csillagát egy kozmikus színjátékban vagy csak szimplán csillagnak indult csak ugye elfogyott a gáz ,és a "kis" tömege miatt nem vállt nappá,a fúzióhoz azért ennél több kell.

A napunknál azt hiszem 3x 4x kisebb csillag lehet max ,ami már csillag az az magfúzió működik, az ennél kisebbek nem lesznek csillagok"soha".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tokyofej
2012.11.16. 08:21
MZperX75: Köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!