iPon Hírek

Megveheti az ISH-t a Magyar Telekom

Dátum | 2009. 12. 14.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi, hogy a Magyar Telekom Nyrt. megvásárolja a kórházi informatikai szolgáltatásokat nyújtó ISH Kft-t.

A Magyar Telekom (MT) Nyrt. és az International System House (ISH) Kft. május végén kötött üzletrész-adásvételi szerződést, melynek értelmében a Magyar Telekom meg kívánja vásárolni az ISH üzletrészének 100 százalékát.

A hírközlésen túl a MT és leányvállalatai jelen vannak többek között az informatikai szektorban is, azonban az összefonódás szempontjából releváns kórházi informatikai szolgáltatások területén nem. Az ISH Kft. az Egyesült Államokban bejegyzett Britex International LLC kizárólagos tulajdonában áll. Átfogó kórházi számítástechnikai megoldásokat nyújt hazai és külföldi ügyfeleknek. A társaság közös fejlesztés után a 90-es évek végén megvásárolta a MedSolution kórházi informatikai rendszer jogait az IBM-től, jelenleg is ez a rendszer adja a termékpaletta gerincét.

A versenytársakhoz képest eddig is az ISH volt a legerősebb piaci szereplő (mérete legnagyobb versenytársának többszöröse). Pénzügyi helyzete az összefonódás eredményeképp kétségkívül javulni fog, a cég lehetőségei bővülnek. Ennek a GVH szerint egyrészt az ügyfelek rövid távon mindenképp hasznát vennék, másrészt a versenytársak előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy partneri viszonyba lépjenek más telekommunikációs szolgáltatóval.

Az MT telekommunikációs szolgáltatóként jelenleg a kórházak jóval nagyobb hányadában van jelen, mint az ISH. Versenyjogi szempontból kifogásolható árukapcsolás akkor jelentkezne, ha a fuzionált felek keresztfinanszírozás által, agresszívan árazott csomagban értékesítenék szolgáltatásaikat a kórházak számára, kiszorítva vagy jelentősen meggyengítve az ISH jelenlegi versenytársait. A GVH szerint azonban ezen káros versenyhatás nem bizonyítható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!