iPon Hírek

Megvillantotta az Xperia X szériát a Sony

Dátum | 2016. 02. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Sony három új mobillal érkezett Barcelonába, amelyek egy teljesen új termékcsaládot képviselnek. A trió tagjai az Xperia X szériát alkotják, és bár egyelőre nem derült ki róluk minden információ, azt már most látni lehet, hogy nagyon eltérő árszegmensekbe fognak érkezni az egyes modellek.
Sony Xperia X, Xperia XA, Xperia X Performance
Az új családnál három komolyabb közös nevezőt lehet megfigyelni, ami tényleg mindegyik eszközre igaz. Az egyik ilyen jellemző az előlapjuk uraló megjelenítő képátlója. A Sony mind a három Xperia X-et 5 hüvelykes megjelenítővel vértezte fel. Valószínűleg azért éppen erre a méretre esett a gyártó választása, mert egy 5 colos telefonnal még a legtöbb felhasználó meg tud barátkozni, és ekkora képátlóval már egy felsőkategóriás készüléknek sem kell szégyenkeznie (a Galaxy S7 például csak hajszálnyit nagyobb). Mi a második paraméter? Nos, a színvilág. A Sony mindegyik Xperia X készüléket négy színben fogja kereskedelmi forgalomba állítani. Az újdonságok megvásárolhatóak lesznek grafit fekete, fehér, lime arany (a trükkös név ellenére sima aranynak tűnik ez az árnyalat) és rózsaarany színekben. Végül még az is közös tulajdonság, hogy mindegyiken az Xperia UI felhasználói felületbe bújtatott Android van jelen. Arra nem tért ki a vállalat az MWC-s bemutató során, sem pedig a szétküldött sajtóközleményben, hogy pontosan mely verzióról van szó, de már borítékolni lehet a Marshmallow jelenlétét. Sony Xperia X
Az Xperia X széria középső tagja egyszerűen Xperia X névre hallgat. Ez a modell a friss, Qualcomm Snapdragon 650 besorolású MSM8956 chipet vonultatja fel. A hatmagos központi egységnek köszönhetően a felső-középkategóriát célozhatja majd meg az okostelefon. A szóban forgó chippel még nem sokszor találkozhattunk élesben, ez kettő 1,8 GHz-es Cortex-A72 processzormagot és négy energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A53 feldolgozó tartalmaz. A grafikus feladatok végrehajtása itt az Adreno 510 IGP-re hárul. A rendszermemória 3 GB, a háttértár kapacitása pedig 32 GB-os, legalábbis alapesetben, mivel bővíteni is lehet. A Sony elmondása szerint két napot simán kibír majd vegyes használat mellett az Xperia X. Ez részben a gyártó optimalizálásának, részben pedig az átlagos, 2620 mAh-s akkumulátornak tudható majd be. A mobil jó hangzással szolgál majd a külső sztereó hangszóróknak, illetve a Hi-Res Audio és DNC támogatásnak hála – ezek már bizonyítottak az Xperia Z modelleknél is.
A készülék kiváló fényképésznek ígérkezik. A Sony itt az Alpha DSLR-ek esetében alkalmazott prediktív hibrid autófókuszt alkalmazza, ami nemcsak gyorsan talál fókuszpontot, hanem megpróbálja előre meghatározni, hogy merre mozog a tárgy, és így nem is veszíti el az élességet. Ez főleg sportfotózásnál vagy egyéb gyorsan mozgó témánál (pl. állatok) jöhet majd igazán jól. A főkamera egyébként 23 megapixeles, szóval nemcsak élesek, hanem minden más tekintetben is igazán jó minőségűek lesznek az elkészült képek. Az Xperia X gyorsaságát jól tükrözi az, hogy a kamera applikáció indításától az első elkészült fényképig mindössze 0,6 másodperc telik el – nyilván ideális fényviszonyok mellett. A Sony kiemelte még azt is, hogy ez a készülék 13 MPixeles szelfik megörökítésére alkalmas, szóval a fiataloknak hamar belophatja magát a szívébe. A gép még biometrikus azonosításra is módot ad az Xperia Z5 családnál látott módon. Sony Xperia X Performance
A fémes keretek közé itt egy Full HD felbontású megjelenítő került, amin kiváló részletgazdagság mellett lehet majd megtekinteni a különböző tartalmakat, vagy akár visszanézni a vele készített fényképeket, videókat. A kamerarendszere egy az egyben megegyezik az Xperia X-nél látott felállással. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók kapnak egy remekbe szabott szelfikamerát, ami 13 megapixeles önarcképek megörökítésére, és Full HD videóhívások bonyolítására alkalmas, valamint egy hibrid AF támogatást nyújtó, 23 MPixeles főkamerát, amellyel itt már 4K-s mozgóképfelvételek készítésére is lehetőség nyílik. A Sony megoldotta, hogy az ISO szint akár 12800-ig is emelhető legyen, ami a zársebességre biztosan jó hatással van, a zajszintre azonban éppen ellenkezőleg.
Ezt a készüléket már a Qualcomm Snapdragon 820 központi chip lendíti mozgásba, szóval izmosabb minden eddig Xperia Z-nél. A rendszer számára 3 GB-nyi memória biztosított, a háttértár kapacitása pedig ezúttal is 32 GB, amit igény szerint lehet bővíteni microSD-vel. Az Xperia X Perfomance egyik különlegessége, hogy IP68 védettséget élvez, ami az IP skálán már majdnem a legmagasabb szintet jelenti. A készülék bírni fogja a sivatagi homokviharokat és a tengerparton sem fogja bemondani az unalmast, gyakorlatilag a búvárkodást leszámítva mindenféle tevékenység során magával viheti a felhasználó. Érdekesség, hogy a grafit fekete és a fehér modellek szálcsiszolásos felületkezelést is kaptak, ez még nívósabb megjelenést kölcsönöz az Xperia X Performance-nak. A masina keretén található bekapcsoló gomb egy ujjlenyomat-olvasóval van egybeépítve. Sony Xperia XA
Az Xperia XA már egy megfizethetőbb konstrukciónak ígérkezik. Itt a kijelző már csak 720p-s, ami persze még így is kellően éles, hiszen 294 PPI-s pixelsűrűséget nyújt. Két kamerával karöltve érkezik az Xperia XA, mint a többiek, viszont a képalkotók szerepét sokkal szerényebb egységek töltik be. A főkamera 13 megapixeles, az előlapján pedig egy 8 MPixeles megoldás képviselteti magát. Videózáskor Full HD támogatásról tesz tanúbizonyságot az Xperia XA. A háttértár 16 GB, ide ment majd minden fényképet és videót a készülék, legalábbis mindaddig, ameddig nem kerül bele egy memóriakártya, ugyanis bővítésre is van lehetőség.
A jellegzetes Xperia dizájnt felvonultató okostelefonban a viszonylag új jövevénynek számító MediaTek Helio P10 van jelen. Az aszinkron órajelen üzemelő Cortex-A53 processzormagok nyolcasát felsorakoztató lapka 2 GB-nyi rendszermemória támogatását fogja élvezni a mindennapos használat során. Ugyan a teljesítménye sokkal elmarad a fenti társaiétól, még ez is megfelelő sebességgel teszi majd a dolgát. A sztereó hangszóróktól és ujjlenyomat-olvasótól megfosztott szerkezet az üzemidejét tekintve (2300 mAh) is szerényebb produktumot mutathat majd be, mint a társai, de még így sem rosszak a kilátások. Mindegyik készülék nyáron debütálhat, de pontos időpontot még nem tudunk, és az áraikra is csak később derülhet majd fény.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. tanulo01
2016.02.22. 21:22
Meglehet kövezni érte, de én drukkolok a sony-nak.
-egy elégedett z3 comapct tulaj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. elde55
2016.02.22. 21:43
Én már nem szurkolok a Sony-nak. Szerettem az Xperia Ray-t és az SP-t is, de amit a firmware-ekkel műveltek az kész röhej. A TV-ik még mindig nagyon jók.

Egy boldog LG G3 tulaj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba elde5...
2016.02.22. 21:48
Csak jól kell tudni telefont venni. Én kaptam a ZL-re 4.2 után 4.3-at, 4.4-et, 5.0-át és végül 5.1-et is. Igazán nem panaszkodhatok
Mondjuk fel nem raktam, mert egyelőre semmi bajom a 4.3-mal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. j.panzer
2016.02.22. 23:17
Én nem értem, hogy mire jó ez az egész. Most akkor házon belül konkurenciát állítanak a Z sorozatnak? Mit konkurenciát, ezek a telefonok erősebbek, és fémből vannak, tehát megeszik reggelire a Z5-t.
Tényleg nem értem, hogy akkor ez most felváltja a Z családot, vagy most mi az elképzelés?
Én most Z5-t használok, előtte meg Z1 Compactot, de a Z5 családot visszalépésnek éreztem, a sok műanyag miatt. Erre most ez... valami, ami nem Z sorozat, és bucira veri azt.
Középmezőnyben meg semmi?
Nem igazán találom a logikát a dologban, és a sajtó nyilatkozatok sem segítenek, hogy megértsem a dolgot, hogy kontextusba lehessen helyezni ezeket a telefonokat.

Plusz kritika, hogy Z5-m is azért van, mert a Z5 Compact egy hulladék, már ami a trágya anyaghasználatot illeti. Inkább bevállaltam egy számomra már kényelmetlenül nagy telót, mint hogy műanyagot fogdossak egész nap. Szóval jó lenne, ha csinálnának végre egy tisztességes telefont 4,5 col környékén.

Kíváncsi leszek erre az új vonalra, majd ha lesz, megtapizom élőben, de egyelőre nem tartom kizártnak, hogy a Z5-t Samsung S7-re cserélem. Az a készülék most nagyon betalált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer
2016.02.22. 23:20
Még egy dolog! Mi a fene az az orbitálisan brutálisan nagy káva? Nyilván alul, fölül értendő. Az S7 nagyobb kijelzővel is kisebb ezeknél, jóval-jóval nagyobb akkuval.
Mit csinál a Sony??
Teszem hozzá, nem vagyok egy káva fetisiszta, sőt, kifejezetten szeretem, ha anélkül lehet megfogni egy telefont, hogy rátapiznánk a kijelzőre. Ez nyilván érezhető kávát jelent. De azt hiszem a Sony most átesett a ló másik oldalára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BReal
2016.02.23. 00:46
j..panzer: Biztos hülye kérdés, de mi a baj a műanyaggal? Dobálod állandóan, és félted, hogy eltörik? Azon kívül, hogy jobban mutat a fém ház egy drága telefonban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. meglivorn
2016.02.23. 09:00
Az X-perf egy az egyben, csak átcimkézve mehetne az idei Nexusnak. Akkor megfontolnám hogy lecseréljem a mai napig teljesen szuperül működő Ötöskét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer BReal
2016.02.23. 09:45
Ez hozzáállás egyéni preferencia kérdése. Van akinek megfelelő a műanyag, nekem nem jön be. Mióta mobilokat veszek, immáron 16 éve, mindig csúcskategóriás telefonjaim voltak. Régen ez még mindig műanyagot jelentett, akkor is ha 150K-t kiadtam egy telefonra. És olyanok is voltak. X idő után vetemedtek, koptak, meglazultak, nyüszögtek. Teszem hozzá úgy, hogy én mindig nagyon-nagyon vigyáztam a telefonjaimra.

Mostanra már a sokadik telefonom fém, és már nem állnék vissza a műanyagra. Imádom a fém textúráját, a súlyát, a merevségét, a minőségi összeszerelés, hogy minden százat milliméter pontosan illeszkedik, nem nyüszög, nem nyammog, szeretem a hőtani tulajdonságait.

Egyszerűen számomra jobb érzés egy fém eszközt fogni, mint egy műanyagot.
És itt jön be az, hogy ha már prémium árat fizetek egy telefonért, akkor legyen prémium az anyaghasználata is, ne olyan anyagba csomagolják, amibe egy 20 ezres kínai vackot.

Ezért nem vettem Z5 Compactot. Nagyon gyenge az anyaghasználata ÉS!!! a minőség érzete IS. Vannak jó műanyagot, jól eltalált konstrukciók, de ez nem az.
Teszem hozzá, még akkor sem kellett volna, ha valami elképesztően magas minőségérzetet tudnak hozni a műanyaggal, mert nem fogok kiadni 150-180 ezret egy olyan készülékért, ami konkrét visszalépés az elődhöz képest, ÉS mert mint említettem, komoly mértékben megszoktam a fém készülékházat.
Egyéb iránt a Z5 hátlapja is gagyi műanyag, szóval már azt sem igazán szeretem. Nagyon odalett a prémium érzet. De legalább még az oldala fém.

Mondom, megtapizom még ezeket az új X-eket, de egyre esélyesebbnek látom, hogy S7 lesz a vége. Azt nagyon összerakták azt a telót, és már majdnem mindent tud, amire szükségem van.

Az a helyzet, hogy mióta Z sorozat van, nagyon Sony fan lettem, és ennek jórészt a prémium anyaghasználat volt az egyik oka. Mostanra viszont a konkurencia tényleg kezdi túllépni a Sony-t, és nem úgy látom, hogy jó irányba mennének a fejlesztések.


Azért, ha egy hozzám hasonló Sony fan mondja ezt, akkor ott már tényleg baj van.

Bár ki tudja, ha kihoznak egy X Compact-ot, valami minőségi házban, jobb kijelző/káva aránnyal, szebb hangszóró dizájnnal, lehet maradok Sony-s...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.02.23. 09:57
Igen, erre utaltam, amit az ár-anyagminőség viszonylatában írsz. Nekem most lesz 3 vagy 4 éves a Huawei Y300-am, 24000-ért vettem kártyásan, természetesen full műanyag, de én semmi illesztési hibát nem látok, illetve nem nyikorog. És ez egy budget ár volt akkor (tényleg nem sokkal találtam volna olcsóbbat szerintem, most már azért lehet találkozni a bőven 20e alatti tartományban is ilyennel), szóval nem hiszem, hogy a drágábbak rosszabb minőségűek lennének ennél. Más kérdés, hogy a jóval erősebb hw miatt jobban melegszik, ami kérdés, hogy egy kellemes forró nyári napon mennyire izzasztaná meg a műanyagot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba j.pan...
2016.02.25. 15:26
Mint így utólag kiderült, nem konkurencia lesz, hanem csak ez, az X sorozat lesz.
A Z sorozatnak vége, nem lesz több belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gaborvince
2016.03.31. 00:02
Én szeptemberben vettem a z3-m és szoftveresen hibátlan el ismerem stb... De hogy ilyen kibaszot giccses ultra törékeny na ezt nem birom azóta is használom törött hátlappal és elkezdet leváló előlappal. Na és most itt van az x... Alu hátlap na ha az be törik akkor. Huha.. Le kerekitet előlap üveg ez nem tudom mire jó de biztos jól nézni. Snapdragon 820 a 801 sincs baj de azért antutuban top1 nézük meg az s7 abba is éz van le Gyaláz mindenkit. De vissza térve 23mp kamera és amit láttam a bemutató Videokon na ez nem semmi. Van rajta ujjlenyomat olvas ezt is már réggen vártam. Na de most jönn a kérdésem lehet bugyutának fog hangzani de ezen hol van a jelző led mert a z2 nél a felső hangszórónál volt most néztem ennek úgyan olyan az előlapja mint a z3nak nehogy ugyan úgy fel lőjék abba a kis szar sarokba. mert ha igen akkor egy kicsit többet vártam vagy ha a vakú lesz akkor ez már tényleg copyntás már bocsánat. Egyéb ként szeretem amit Sony csinál a füllhalgatoim a fejhallgatóim is mind Sony.

Szóval ha valaki tudja hogy hol van az a kis led és nem fent a sarokba és nem a vakú akkor már azonnal megyek és veszek egy x performance

Ha lesz kapható
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!