iPon Hírek

Megy a süllyesztőbe a "nagyétvágyú" Thunderbolt chip

Dátum | 2012. 03. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel eredetileg kétféle chipet szánt a Cactus Ridge névre keresztelt, következő generációs megoldásokat tartalmazó Thunderbolt vezérlőchip-családba, ám a két újdonság közül az egyiket, a 3,4 wattos TDP-vel rendelkező L3510H modellt a jelek szerint süllyesztőbe küldi a vállalat, még mielőtt a termék alaplapokra, vagy noteszgépekbe kerülhetne.

A Cactus Ridge vezérlők – amelyek között így már csak egyetlen példány lapul – a 2010 végén bemutatott Light Ridge sorozatú, 82523EF és EFL vezérlők helyét veszik át. A Light Ridge chipek még 15 x 15 milliméteres tokozással érkeztek, ezzel szemben az L3510L kódnévvel ellátott Cactus Ridge Thunderbolt vezérlő már kisebb, mindössze 12  x 12 milliméteres tokozással rendelkezik és elődjénél sokkal energiatakarékosabban működik. A süllyesztőbe küldött L3510H 3,4 wattos TDP-vel rendelkezett, míg az L3510L esetében már csak 2,8 wattos TDP-vel kell számolniuk a partnereknek. A két chip között a fogyasztástól eltekintve lényegi különbség nincs – az energiatakarékosabb változatot valószínűleg a noteszgépek piacára szánta a gyártó, persze némi plusz összegért cserébe.

Maga az L3510L tehát egy négycsatornás, energiatakarékosan üzemelő Thunderbolt vezérlő, amely a jelenleg is forgalomban lévő Light Ridge modelleket váltja fel. Az energiatakarékosság mellett néhány extrát is kínál az újdonság elődeihez képest: ilyen extra a DisplayPort redriver, a kapcsolódás-menedzser és a link vezérlő, amivel az új Thunderbolt vezérlő még költséghatékonyabban, még egyszerűbben implementálható. A fenti változásoknak köszönhetően a Thunderbolt vezérlő kevesebb helyet foglal a nyomtatott áramköri lapon, ami szintén jó hír a partnerek számára.

A Cactus Ridge család L3510L tagjának végleges mintapéldányai várhatóan április közepétől lesznek elérhetőek, azaz a korábban tervezetthez képest nagyjából négyhetes csúszásra lehet számítani. EZ a csúszás nem jelent különösebb problémát az Ivy Bridge alapú ultrabookok esetében, hiszen azok az idei év júniusáig nem lesznek jelen kereskedelmi forgalomban.

Érdekesség, hogy az Intel egy tajvani fejlesztőlabort is nyit, még március vége előtt, amely oktatási céllal jön létre: a vállalat szakemberei itt oktatást tartanak a partnerek szakembereinek azzal kapcsolatban, hogy termékeikbe miként lehet a lehető legjobban, illetve leghatékonyabban beépíteni a Thunderbolt támogatást.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. RoadRunner...
2012.03.21. 20:11
Aztaaaa!!!! Kerek 0,6 wattal eszik kevesebbet és 3-3 mm-vel kisseb.... Nem semmi!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2012.03.21. 20:52
10000000 eladott alaplapnál már jelentős többletet jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2012.03.21. 21:14
RoadRunner64: az a 0,6 watt fogyasztás csökkentés, ha jól számolok az eredeti 3,4W-hoz képest majdnem 20%-os fogyasztás csökkentés, a 12mm-re való méret csökkentés is kb 20% a 15mm-hez képest. Igen is nem kis dolog ez.

Úgy ahogy lentebb írták is egymillió eladott csip után meg már komoly profit többlet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!