iPon Hírek

Méheket képeznek ki aknakeresésre Horvátországban

Dátum | 2013. 05. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy horvát kutatócsoport méhekkel szeretné aknamentesíteni a balkáni területeket. Nikola Kezic, a Zágrábi Egyetem mezőgazdasági karának professzora 2007 óta dolgozik azon, hogyan lehetne az apró rovarokat bevetni a délszláv államok területén még mindig sűrűn előforduló taposóaknák és egyéb robbanószerkezetek felderítésére. A becslések szerint az egykori Jugoszlávia területén még legalább 250 ezer akna vár hatástalanításra. Horvátország függetlenedése óta több mint háromszáz embert öltek meg a taposóaknák, köztük 66 robbantási szakértőt is. A robbanószerkezetek megtalálása nagyon drága, veszélyes és hosszadalmas vállalkozás. Kezic szerint a méhek kiváló jelöltek lennének a feladatra, hiszen már 4,5 kilométeres távolságból képesek detektálni egyes illatokat. A cél az lenne, hogy az idomítás során a rovarok megtanulják a TNT szagát a nektár jelenlétével azonosítani. A méhek így vonzó célpontnak találják majd az aknákat, és felkutatják ezeket.

Kezic projektje az elmúlt évek során komoly uniós támogatást kapott, mint a TIRAMISU nevű kezdeményezés egyik zászlóshajója. Kutatócsoportjának idomítási taktikája egyelőre sikeresnek tűnik: az állatokat TNT-t nyomokban tartalmazó cukros oldattal etetik, és úgy tűnik, hogy a módszer hatásos, a méhek következetesen keresik a robbanószert tartalmazó forrásokat. A terepkísérletek során hőkamerákkal követik az állatok mozgását. Az Egyesült Államokban is dolgoznak egy hasonló projekten, a DARPA által szponzorált kísérletekben apró RFID címkékkel látják el a hasonlóan idomított méheket, és ezek segítségével figyelik mozgásukat. Mindkét a projekt egyelőre a fejlesztési fázisban tart, Kezic szerint azonban méhei rövidesen készen állhatnak az első éles tesztre: ennek során egy aknáktól előzőleg megtisztított területen engedik őket szabadjára, hogy ellenőrizzék az aknamentesítés hatékonyságát. A kutató elmondta, hogy az elmúlt évek szomorú tapasztalatai alapján sosem lehet biztosan azt állítani, hogy egy terület teljesen aknamentes. A méhek viszont nagy segítséget jelenthetnek az emberek által esetleg elmulasztott robbanószerkezetek felderítésében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. YellowFlas...
2013.05.21. 16:14
Next level.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. FRK
2013.05.21. 19:28
A hatástalanításhoz így is emberek kellenének, szóval, az ő életük ugyanúgy kockára van téve. Egy olyan eszköz kellene, ami mondjuk lebegve át tudja világítani a földet vagy felismeri a TNT által kibocsátott vegyi anyagokat. Amikor talál egy aknát feljebb repül és rádob egy "súlyt". Akna felrobban, eszköz megmarad, emberélet nincs kockára téve. Erre kellene inkább drónt fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2013.05.21. 20:37
Ez egy igazi humanitárius projekt, megérdemli a figyelmet és a támogatást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hR3kY
2013.05.21. 21:04
Részt vehetnének a méhek is a hatástalanításban! Ha már megvan az akna akkor rá lehetne b@szni az egész kaptárat úgy ahogy van, ha már mézet nem termelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. palacsa
2013.05.21. 21:28
"az állatokat TNT-t nyomokban tartalmazó cukros oldattal etetik"
ez nagyon beteg gépelni enm tudok a röhögéstől
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. enisherpa
2013.05.21. 21:44
Hova fejlődik a világ.. A második világháborúban még páncélozott cséplőgépet használtak. Ütötte a földet maga előtt. Remélem, a méhek nem robbannak a túladagolt TNT-től..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Whysper
2013.05.21. 21:54
enisherpa - ne káromkodj következő az lesz ,hogy rádióaktív cukorral etetik és atom bombákat fognak kutatni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lorddiablo
2013.05.21. 22:31
Akácméz, vegyes virágméz, fenyőméz, TNT méz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!