iPon Hírek

Melegedési problémával küszködnek az új Intel SSD-k?

Dátum | 2013. 12. 03.
Szerző | gabi123
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az SSD-k azon törekvései miatt, hogy kapacitásban is felvegyék a versenyt a merevlemezekkel szemben, egyre inkább arra készteti a NAND flash gyártókat és fejlesztőket, hogy az új gyártási technológiákkal jelentősen növeljék a lapkák tranzisztorsűrűségét.

Ennek hiányában az SSD gyártók arra vannak kényszerítve, hogy a készülékházon belül a nyomtatott áramkörön egyre több és több NAND lapkát halmozzanak fel, így érve el a szükséges kapacitást. Ez a módszer azonban számos negatív hatást von maga után, hármat azonnal fel tudunk sorolni: drágább előállítás, magasabb fogyasztás és nagyobb hőtermelés. Természetesen az Intel sem most jött le a falvédőről, ezzel ők sokkal inkább tisztában vannak, de az érkezőben lévő, adatközpontokba szánt "Fultondale" és "Pleasantdale" SSD-k kapcsán már meg is kell küzdeniük a problémával. A VR-Zone-nak köszönhetően kikerült vállalati dokumentumok segítségével bepillantást kaphatunk abba, hogy milyen külsőt fognak ölteni ezek a hatalmas kapacitású szilárdtest meghajtók.

Ezek az eszközök 3,5" hüvelykes formátumban készülnek, azaz a készülékház mérete akkora, mint egy asztali merevlemezé. A ház valamilyen masszív fémből, egy eltávolítható fedélből és a keretből áll. A test több rétegű, mint egy hűtőborda, a kialakított barázdák segítenek a hő hatékony elvezetésében a NAND flash lapkák irányából a külső környezet felé. Ami a belsőt illeti, két darab nyomtatott áramkörrel lehet kalkulálni: az egyik tartalmazza a vezérlőt, a memóriát (ha van) és valamennyi flash tárolót, míg a másik PCB-re jut a maradék NAND. Hogy ezek következtében mennyire lehet meleg a helyzet? A forrás szerint az adott meghajtó fogyasztása meghaladhatja a 25 wattot. Bár ettől az adattól nem dobjuk magunkat hanyatt és Pakson sem lesz üzemszünet, a passzív bordás kialakítás azért indokolt lehet. Az Intel a szóban forgó két új SSD meghajtó bemutatását a pekingi IDF-en tervezi, valamikor 2014 negyedik negyedévében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. tibaimp
2013.12.03. 20:53
Fasza, csak arról nem írnak, hogy hány TB-os lesz a cucc, mert ha 2,5 colba 1 nyákkal tudnak építeni közel 1TB-os ssd-t, akkor ez lehet akár 5-7TB-is, az pedig nem semmi, már a hdd-k méretét is meghaladja.
Ha pl alapul veszem a jelenleg is kapható S3500 800GB-os ssd-t, ami 20nm-es mlc csipekkel van felszerelve, és a fogyasztása 5W, akkor a 25W fogyasztásba simán beleférhet az 5-7TB.
Érdekesen alakulhat a helyzet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gabest
2013.12.03. 22:46
5-10 watt egy normál tányéros fogyasztása. Ezé egy nagyságrenddel kisebb kéne legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2013.12.04. 07:56
Van egy olyan érzésem, hogy az árukból meg lehet venni egy gamer gépet és az új konzolokat. 5-7 TB lenne tényleg a reális ekkora fogyasztás mellet, a 2. nyáknak mindkét oldalára mehet NAND, az egylapos megoldásokban a vezérlő és a RAM mögé nem tesznek lapkákat. Remélhetőleg az írási sebesség is az egekben lesz, 100-300 MB/s elég nagy szégyen lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2013.12.04. 07:59
Gondolom ez a probléma/érték a folyamatos irási és/vagy olvasási terhelésre vonatkozik - üresjáratban kikapcsol, és kész.
Valamint nem szóltak az átviteli sebességről: egy olyan chip, ami gigabytokat pumpál át magán, azért fogyaszt pár wattot terhelésen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dzsuz87
2013.12.04. 10:20
A sebességet könnyen lehet, h a 12 Gbit/s-os SAS csatlakozó fogja limitálni.
A nyák mérete alapján legalább 80 NAND chip megy bele, amihez ugye minimum 3 vezérlő szükséges.

Egy kisebb 2.5" SSD is megeszik 2-3W-ot írás közben, szóval itt a 25W sem meglepő, ahogy tibaimp mondja.

Na de hogy ki fogja tudni megfizetni, az egy fogós kérdés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. budspencer
2013.12.04. 11:09
A jó, öreg HDD nem fog olyan gyorsan a szemétdombra kerülni, ahogy sokan gondolják...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hympyke
2013.12.04. 12:28
Hát, nem tudom de én már nem büntetném magam normál HDDvel. Tárolásra ok, de rendszernek.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2013.12.04. 12:45
Ez szerver cucc, csillagászati ára lesz, tuti, de mondjuk tudomásom szerint még egy gyártó sem kínál több TB-os ssd-t, szóval lehet lesz piaca, hiába lesz drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2013.12.05. 01:11
"ez a probléma a folyamatos irási és/vagy olvasási terhelésre vonatkozik - üresjáratban kikapcsol, és kész"

Nem értem, hogy folyamatos íráskor miért is kellene bekapcsolni a TELJES több terányi memória chip készletet. Miért nem csak azon cella tartományokat kapcsolják be, ahol éppen megy a nagy matatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2013.12.05. 01:14
Azóta leesett a tantusz: a mérnökök már megcsinálták a teljesen szelektív ki-be kapcsolást.

Csak a termékmanagerek és részvényesek nem engedik piacra dobni.

Az majd néhány év múlva lesz nagy új fejlesztésként eladva.

És így először bevásárolsz nagy fűtőtestekből, mert kell a nagy kapacítás.

Utána pedig eleged van a nagy hőtermelésből, és lecseréled a most letiltott jobb vezérlésű, akkor újnak mondott energia takarékos modellre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!