iPon Hírek

Melegedő WiFi adapter miatt fagy a NUC

Dátum | 2012. 11. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A kellemetlen hibajelenséget a The TechReport munkatársai vették észre, amikor az Inteltől kapott, Thunderbolt porttal is ellátott NUC (Next Unit of Computing) tesztelését végezték. A tesztelők arra figyeltek fel, hogy nagyobb mennyiségű adat WiFi-n keresztül történő másolása esetén a rendszer hirtelen lefagy: a jelenség nagyjából 5 GB-nyi adat átmásolása után jelentkezik. A helyzet azért is kellemetlen, mert vannak esetek, amikor a lefagyást követő újraindítás után a NUC egyszerűen nem találja a benne található SSD meghajtót - ekkor a tápkábelt pár másodpercre kihúzva, majd újra visszadugva már elindul a rendszer.


A hibajelenségről rövid vizsgálódás után kiderült, hogy azt minden bizonnyal melegedés okozza. Néhány egyéb tesztet elvégezve a bűnöst is sikerült megtalálni, méghozzá az apró asztali számítógép WiFi adapterének személyében.


A problémát az okozza, hogy a WiFi adapter túl közel helyezkedik el az 520-as sorozatú SSD meghajtóhoz, így akkor, ha vezeték nélküli hálózati kapcsolaton keresztül nagyobb mennyiségű adatot mozgatunk, felforrósodik a WiFi adapter, majd az alatta lévő 520-as sorozatú SSD meghajtó az őt érő meleg miatt először csak rendszerlassulást, majd rendszerfagyást okoz, valószínűleg túlmelegedik. Érdekesség, hogy a szóban forgó mSATA SSD meghajtóról már egy teszt is megjelent, amit itt találnak az érdeklődők.

A bűnös: Intel Centrino Advanced-N 6235 Wi-Fi adapter
A probléma a jelek szerint csak és kizárólag a Thunderbolt porttal ellátott modelleknél áll fenn (DC3217BY), a Gigabites Ethernet vezérlővel és két darab HDMI porttal ellátott példányoknál (DC3217IYE) nem. Előbbieknél is csak akkor, ha SATA 6 Gbps-os mSATA SSD foglal helyet a rendszerben – SATA 3 Gbps-os példányoknál hibátlanul üzemel a rendszer.

A The TechReport munkatársai két megoldást találtak a hibajelenség okozta problémák megelőzésére. Az egyik az, hogy el kell távolítani a NUC fedelét, így megfelelő mennyiségű friss levegő áramlik a rendszerbe. Ha erre nem vagyunk hajlandóak, akkor a BIOS-ba kell ellátogatnunk, majd a rendszerhűtő ventilátor fordulatszámát maximális értékre, azaz 100%-ra kell átállítani. Utóbbival persze fel kell áldoznunk a NUC egyik legnagyobb előnyét, a halk működést.

A The TechReport munkatársai egyébként az Intel szakembereit már tájékoztatták az esetről, akik megerősítették: valóban fennáll a hiba. A szakemberek első körben nem ugyanolyan hardverkiépítéssel próbálkoztak, mint amilyen a The TechReport tesztrendszerében lapult, így némi idő kellett hozzá, hogy a hiba reprodukálható legyen.

Az Intel ígéretet tett rá, hogy hamarosan elérhetővé tesz egy BIOS frissítést, amely orvosolja a problémát. Hogy mi lesz a megoldás? Minden bizonnyal az, hogy a rendszerhűtő ventilátort üzemeltető algoritmust módosítják, így az terhelés alkalmával a korábbinál magasabb üzemi fordulatszámon járatja majd a rendszerben elhelyezkedő ventilátort. A BIOS frissítés után érkező első tesztek majd arra is fényt derítenek, hogy az apró asztali mennyivel lett hangosabb a módosítás után.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Mandris90
2012.11.23. 11:43
szar konstructio minek zsufolják ennyire?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2012.11.23. 13:05
Nem is a túlzsúfolással van baj, hanem azzal, hogy egyszerűen fossák ki magukból az újabbnál újabb technológiákat, és az erre alapozó számítástechnikai eszközöket, aztán nem tesztelik eleget, hogy stimmel-e a belső elrendezés még mielőtt a boltokba kerül. (A zsír új csilli-villi thunderbolttal szerelt eszközökön fordult elő a hiba, tehát teljesen mindegy, hogy nem az a hibaforrás.)

Ez az elsődleges szempont amiért nem veszem meg mindenből a legújabbat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 5hR3kY
2012.11.23. 14:04
Spúr Intel. Az Ivy Bridge-nél a normális hőátadó anyagot spórolták ki, itt meg a normális hűtést.....

Asagrim: Kenyérből sem veszed meg az újat csak a múlt hetit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim 5hR3k...
2012.11.23. 15:10
Hadd ne jellemezzem mennyire felesleges volt ez a beszólás ... műszaki cikkekre gondoltam, meghagyom a "bétatesztet" a türelmetlen, marha sok pénzzel rendelkező egyéneknek, aztán mikor már kitapasztalták hogy mi mennyire jó, hol vannak az alkalmazásának a határai, azután vásárolok a bevezető ár töredékéért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hR3kY
2012.11.23. 21:17
Akkor te soha sem veszel semmit? Mert mire egy újdonságnál "kitapasztalták hogy mi mennyire jó, hol vannak az alkalmazásának a határai" addigra már bejelentik hogy jön belőle az újabb és fejlettebb változat, és gondolom te meg már akkor nem a régit szeretnéd majd megvenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim 5hR3k...
2012.11.23. 21:34
De, pontosan, a régit veszem meg. Miért, baj? 2 éve nem cseréltem videókártyát, akkor is egy már 1 éves HD4850-et vettem 32 ezer forintért. Megérte? Szerintem meg, itt van tálcára dobva az Assassin's Creed 3, ami bőségesen 30 FPS felett van, ha éppen nem Boston utcáin lófrálok, de ha belátogatsz az aktuális játékcikkhez, ott írják hogy városban mindenkinek "akadozik" mert optimalizálatlan a játék.

Szóval igen, türelem rózsát terem. Én azoknak az embereknek a visszajelzéseiből döntök hogy mit vásároljak, akik zsákbamacskát vesznek az új technológiával, mert rájuk hárul a kitapasztalása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2012.11.23. 22:43
Az a baj hogy már a mai világban egy objektív tesztet nehéz felállítani egy adott termékkel kapcsolatban, illetőlegesen az egy dolog hogy kiderül hogy mennyire használható, de a tartósságát megállapítani szinte lehetetlen. Ha megveszed egy évesen és kiderül hogy szériahibás és egy év után majd mind megdöglik, és egy év garos? Inkább megveszem újonnan a gar miatt, de ha kiderül hogy valamiért nem jó, akkor eladom, és max bukok rajta valamennyit.

Az Xbox-osoknak meg a PS3-asoknak nem szaggat be Bostonban sem az AC3!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim 5hR3k...
2012.11.23. 22:49
Nem értek egyet, mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY
2012.11.24. 01:28
Nem is muszáj! Nem vagy te a klónom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!