iPon Hírek

Melegváltásban érkezett az Android 4.4.4

Dátum | 2014. 06. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google mobilokra és táblagépekre szabott operációs rendszere kettő hét elteltével ismét egy frissítésen esett át. A 4.4.3-as kiadás érkezésekor még külön rávilágíthattunk arra, hogy a decemberi, második alverzió milyen jól bírta, hiszen több mint fél évig ülhetett a trónján. Nos, ebben az esetben éppen az ellenkezője történt, és egy súlyos biztonsági hiba állhat a színfalak mögött. A Google nem tette közzé a hivatalos változások listáját, azonban a Sprint nyújtott némi iránymutatást. Az egyesült államokbeli szolgáltató biztonsági javításokra hivatkozik, tehát az Android 4.4.3 szűk felhasználói rétege veszélyeknek van kitéve. Az Android Police jelentése alapján a csomag egy OpenSSL hibára jelent gyógyírt, vagyis a veszély talán mindenkit érint. Az elmúlt napok és hetek történéseit figyelembe véve ez a frissítés valószínűleg összefüggésben van azzal az újabb súlyos OpenSSL hibával, amire néhány nappal a 4.4.3-as KitKat érkezése után derült fény még június elején. Ez a szakemberek állítása alapján nem annyira veszélyes, mint az elmúlt időszakban elhíresült Heartbleed, de mindenképpen érdemes rá komoly figyelmet fordítani, mert egy hasonló végkimenetelű hibáról van szó. Ezúttal egy man-in-the-middle típusú támadási lehetőségről beszélhetünk. Mit jelent ez? Hogy a támadónak elméletileg lehetősége van beférkőzni két gép közötti adatcserébe, és nemcsak, hogy beleolvashat az átfutó dolgokba, hanem tetszőlegesen módosíthatja is a forgalmat az eszközök között. Az Android 4.4.3 egészen nagy lendülettel indult útnak – érdekességképpen megemlítendő, hogy ezzel vették elejét a fent már említett Heartbleednek is. Nemcsak a Nexus család tagjaira és a Google Play Edition megoldásokra érkezett meg azonnal, hanem a Motorola Moto széria tagjai (Moto X, Moto G, Moto E) is rögtön frissültek. Természetesen az Android 4.4.4 is a Nexus sorozattal indít, így a Nexus 4 és 5 okostelefonok, illetve a Nexus 7, 7 II (2013) és Nexus 10 táblagépeken fog ez először felbukkanni, de valószínűleg a GPE szerkezeteken és a Motorola felsorolt mobiljain is hamarosan beköszönhet.
Nexus 4 Android 4.4.4-gyel
Ez a frissítés is OTA módon fog érkezni, és vélhetően mindössze néhány MB-os méretet öltött – hiszen nem sok változást hoz magával –, így bátran frissíthetik a felhasználók úton-útfélen, mobilinternet közbenjárásával is. A telepítés elvégzését semmi esetre sem érdemes halogatni, hiszen egy biztonsági problémáról van szó, ami napjainkban általában a legkritikusabbnak számít. A frissítés egyébként a KTU84P jelöléssel lett ellátva, ez alapján lehet majd pontosan beazonosítani az érkező rendszert.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. asdsa
2014.06.23. 11:01
És remélhetőleg nyakunkon az 5.0 is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Magyar88
2014.06.23. 11:30
És már XPeria SP-re is készül Bagyusz által a 4.4.4-es Cyanogenmodos kiadása hála Bagyusznak!
Egyébként kifejezetten szégyennek tartom hogy a Sony hivatalosan nem támogatja a készülékeit annyira mint a Google a Nexust az összes kiadásában és még nagyobb szégyen hogy a sokkal rosszabb készülékekre mint a fent nevezett SP kiadja az új romot a sokkal jobbakra pedig mentegetőznek h anyagi okok miatt nem adják ki. Az 5.0-ás Androidról még semmit nem hallottam én sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.23. 12:02
Két nap múlva kezdődik a Google IO, és valószínűleg vele együtt az 5.0.(ha nem is a kiadása, de valami konkrétum, dátum)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUFEUR
2014.06.23. 12:12
Azóta már van changelog:
https://funkyandroid.com/aosp-KTU84M-KTU84P.html

Magyar88:

Nem értem miért kell még mindig ezen problémázni, a kezdetek óta így működik a dolog, ha valaki a legfrissebb Android verzión akar lenni, annak Nexus-t kell venni, vagy újabban Motorola-t. Vagy te meglepődsz azon is, ha veszel egy Suzuki-t és nem bír 300-al menni, miközben egy Ferrari tud?
Nem azt mondom, hogy jó, hogy így van ez a dolog, természetesen jobb lenne, ha minden készülékre rögtön elérhető lenne mindig a legfrissebb Android, de ez soha sem volt így, soha sem lesz így, ha meg te rossz készüléket vettél, akkor az nehogy már a Sony hibája legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!