iPon Hírek

Mélytengeri elemek

Dátum | 2011. 12. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Csendes-óceán fenekét kutató tudósok érdekes jelenséget fedeztek fel nemrégiben: a tengerfenék hidrotermikus füstölőinek falában élő mikrobák elektromos töltést gerjesztenek, és keresztülfolyatják kéményszerű lakhelyük falain, ezzel természetes elemmé alakítva a kéményt. A mélytengeri füstölők, olyan geotermikus hőforrások a napfénymentes tengerfenéken, melyek oldott ásványokban, ammóniában, kénhidrogénben és metánban gazdag vízkörnyezete számos élő szervezetnek biztosít életfeltételeket.

A Harvard kutatója, Peter Girguis elmondása szerint a mikrobák által termelt energia csekély mennyiségű ugyan, de gyakorlatilag kimeríthetetlen, éppen ezért alkalmas lehet a tengerfenéki érzékelők áramellátásának megoldására. Kollégáival ennek vizsgálatára már elektródát is telepítettek egy 2200 méter mélyen lévő kémény falába az Észak-Amerikai-lemez közelében lévő Juan de Fuca-hátságon.


A jelenséget laboratóriumban is vizsgálták. A kémény belsejét imitáló cső oldott kénhidrogént tartalmazott, a külső környezet modellezésére szolgáló cső pedig egyszerű tengervizet. A mikrobákat egy piritdarabon tenyésztették ki. Ez a vasat és ként tartalmazó szulfidásvány a természetes kéményekben is megtalálható, színe miatt a „bolondok aranyának” is nevezik. A piritdarabbal összekötötték a csöveket, és mérték a keletkezett áram erősségét, amely a táplálékmennyiség fokozódásával együtt növekedett. Ez arra utal, hogy a mikrobák az áram segítségével kötik meg a tengervíz oxigénjét a kémény külső oldalán. A pirit a hidrogénszulfid lebontásakor keletkező elektronokat az oxigénmolekulák irányába vezeti, melyből a reakció során víz keletkezik.

Más szóval a mikrobák az általuk termelt áram révén „lélegeznek”, mondja Girguis, aki nagyon bízik a felfedezett áramforrás gyakorlati alkalmazásának megvalósulásában. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. agyturbini...
2011.12.13. 11:30
Vagyis nem semmi a vizbontast bakteriumok arra hasznaljak hogy oxigent nyerjenek ki a vizbol...ha jol ertelmezem... ezaltal fuggetlenitve magukat a fotoszitezistol...savas akkumlatort(cellat) letrehozva a jelenlevo elemekbol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010
2011.12.13. 12:03
Nem kell izgulni, minden eltűnik az olajgyártók súlyésztőjében, és ha elfogy a fekete cucc előveszik és indul a pénzgyártás tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. winkleer
2011.12.13. 12:03
Nem akkumulátor mert az alapvetően a tölthető, ismételhető formára utal. Inkább elem, ami irreverzibilis kémiai folyamat utján rendelkezik potenciálkülönbséggel.lásd galvánelemek, Volta féle potenciálsor stb. De azért durva hír nem? Egyesek miken nem gondolkodnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. balikabo
2011.12.13. 12:22
Az ember pont fordítva működik, míg a mikróbák minél többet esznek annál nagyobb feszültség lesz bennük addig amiíg én eszem bennem csökken a feszültség. Am tökjó cucc, majd lesz otthon egy kis mikróbafarmom, mikor több fény kell megetetem kicsit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tokyofej
2011.12.13. 13:27
Mifelénk lakik egy Gyóni bácsi nevű egyén, rajta igen-igen nagy mikróbatelepek vannak, a szagból kiindulva gázt is tudnak termelni. Ha közelről vesszük szemügyre, a mikróbák összefüggő színes bevonatot képeznek Gyóni bácsin. Gyanúm szerint befúrták magukat a Gyóni bácsi agyába, mert néha átveszik az irányítást, olyankor a Gyóni bácsi nem válaszol a feltett kérdésekre, nem is tudja megmondani, mit csinál, meg hova megy. Az áramtermelés abban nyilvánul meg, hogy a Gyóni bácsi, olyankor rá is szokott kapcsolódni a villanykaróra, hogy visszatáplálja a hálózatba a záramot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2011.12.13. 16:20
Akkor is termeli az áramot amikor hazafelé a kocsmából a biciklin tekeri a dinamót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!