iPon Hírek

Mélyülő együttműködés a GloFo és a Samsung között

Dátum | 2011. 08. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A GlobalFoundries Technológiai Konferenciáján, amelynek a Szilícium-völgy adott helyet, meglehetősen érdekes bejelentésre került sor. A jelek szerint a GlobalFoundries (GLoFo) és a Samsung között fennálló együttműködési megállapodás tovább mélyült, ugyanis a két vállalat a jövőben a 28 nm-es HKMG (High-k Metal Gate) technológia fejlesztésében is együttműködik majd egymással.

A tavalyi év folyamán a két fél az IBM-mel és az STMicroeletronics-szel karöltve bejelentette, hogy együttműködnek a 28 nm-es, alacsony fogyasztású chipek előállításához használatos HKMG technológia kapcsán, azaz a mielőbbi egységes bevezetés érdekében szinkronizálják gyáraikat. Ma a GlobalFoundries bejelentése szerint a Samsunggal kötött együttműködést kiterjesztik a nagy teljesítményt, ugyanakkor alacsony szivárgási áramot biztosító 28 nm-es LP HKMG gyártástechnológiára is, ami kiegészíti a 2010 folyamán bejelentett, alacsony fogyasztású chipekhez használható technológiát.

Az új, nagyteljesítményű chipek előállítására használható 28 nm-es gyártástechnológia a GlobalFoundries beszámolója szerint kifejezetten mobil területre készült. Az eljárás a 45 nm-es LP (low-power) gyártástechnológiával összehasonlítva 60%-kal alacsonyabb fogyasztást kínál teljes terhelés mellett, vagy ugyanakkora órajelen 55%-kal nagyobb teljesítmény biztosítására képes, ami nem elhanyagolható előny. Az új eljárást felsőkategóriás okostelefonokban, tábla PC-kben, vagy akár noteszgépekben helyet kapó SoC egységek, illetve chipek készítésére használják majd.

A friss eljárás a GlobalFoundries és a Samsung két-két gyárában kap szerepet: a GlobalFoundries a drezdai és a New York államban, egészen pontosan Saratoga Coounty-ben található üzemében, a Samsung pedig  a Texas államban található Austinban, valamint a dél-koreai Giheung-ban lévő gyárában alkalmazza majd. Ezzel egy időben egy ütőképes System-on-a-Chip dizájn platform megtervezésébe is belevágnak a felek, amit több gyárban alkalmazhatnak a különböző ügyfelek megrendeléseinek hatékony és gyors teljesítéséhez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svidi
2011.08.31. 16:24
Mi a szösz?! Ezek együtt biztos nem fognak vakvágányra futni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2011.08.31. 21:51
Kíváncsi leszek vajon mi sül ki ebből!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!