iPon Hírek

Mennyi az idő a testünkben?

Dátum | 2012. 08. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Korán szeretünk kelni, netán éjjeli baglyok vagyunk? A tudósok is ezt az egyszerűsített kategóriarendszert használják annak elmagyarázására, hogy az emberi szervezet belső órája, az úgynevezett cirkadián ciklus, egyénenként rendkívül eltérő lehet. Az alvási-ébrenléti ciklust, az emésztést és számos egyéb élettani folyamat működését befolyásolja ez az óra. Az elmúlt évek kutatásai arra is rávilágítottak, hogy a gyógyszerek hatásmechanizmusát is befolyásolhatja belső óránk aktuális állása. A kemoterápia esetében például a biológiai óra által meghatározott megfelelő időszakban történő kezelés hatásosabb lehet és jóval kevesebb mellékhatással jár.

A cirkadián óra járásának betegenkénti megállapítása azonban nem egyszerű, és igen időigényes folyamat. A legmegbízhatóbb erre használatos módszer során óránként vérmintát vesznek a pácienstől, és az ebből kimutatható melatoninszintet mérik, mely hormon szoros kapcsolatban áll a szervezet belső órájával.

Egy japán kutatócsoport nemrégiben kiötlött egy alternatív megoldást a cirkadián ritmus mérésére. Létrehoztak egy „molekuláris órarendet”, amely több mint ötven különféle hormon és aminosav szervezeten belüli napi ingadozását rögzíti. A táblázatot három különböző alany laborvizsgálatai alapján állították össze, és a hagyományos melatoninszint-méréssel is megerősítették annak működőképességét. A táblázat alapján már két mérésből megállapítható, hogyan ketyeg az adott páciens biológiai órája.


Az órarend segítségével a gyógyszerek beadását a belső ritmushoz lehet igazítani, így jobb hatásfokúak lehetnek a kezelések. „A személyre szabott orvoslás többnyire a genetikai eltérésékre koncentrál, pedig a betegek között időbeli különbségek is léteznek” ‒ mondja Ueda Hiroki japán kutató, a tudóscsoport vezetője.

Az új módszer elviekben helyettesítheti a biológiai óra járásának mérésére használt korábbi, hosszadalmas metódusokat. A kis létszámú, erősen szabályozott kísérlet során a kutatók háromórás pontossággal tudták belőni a cirkadián óra aktuális állását, ami szép eredménynek számít a szakterület művelői szerint. A szélesebb körben való alkalmazáshoz még sok munkára van szükség, hiszen a kísérlet alanyai mind fiatal férfiak voltak, és a különböző nemek és korosztályok biológiai órájához valószínűleg eltérő órarendekre lesz szükség. A kutatásban résztvevő tudósok ezen túl azt is szeretnék elérni, hogy a módszer még ennél is pontosabban működjön, illetve hogy egyetlen vérminta alapján is megállapítható legyen, hány óra van a testünkben.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. djgeg
2012.08.30. 10:47
hmmmm "interesting"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lorddiablo
2012.08.30. 22:02
Azért 1 mintavételezéssel nem lehet mérni semmilyen frekvenciát. Ha ismerjük nagyjából az értékét, akkor már lehet - legkevesebb - két időpontot kinézni, hogy mikor érdemes mérni, aztán abból vissza lehet következtetni az eredményt. Gondoljunk egy egyszerű sin hullámra. Ha 0 az értéke, nem tudod megmondani, hogy most ez a negatívba menő szakaszon, vagy a pozitívba menő szakaszon található. Egy kis angol irodalom, aki a mintavételezés eme szabályára kíváncsi: Shannon tétel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.08.31. 15:39
Csináljanak egy szenzort ami 5 percenként méri és akkor biztos jó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!