iPon Hírek

Mennyit is fogyaszt az Intel Atom? Itt a válasz

Dátum | 2008. 04. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Atom processzorai két változatban kerülnek majd forgalomba: az egyik, Silverthorne névre hallgató verzió mobil eszközökben kap helyet, míg a másik, Diamondville névre keresztelt egységek az olcsó asztali számítógép konfigurációk alapkövei lesznek. Sokak számára fontos szempont lehet az Atom platform fogyasztása, így a VR-Zone munkatársai beszereztek egy Atom konfigurációt és gyorsan le is mérték, hogy mennyi az annyi.


A teszt folyamán a régi, jól bevált módszer segítségével próbálták meghatározni a teljes rendszer fogyasztását, a srácok egy hagyományos, konnektorba csatlakoztatható fogyasztásmérőt alkalmaztak, amely pontosan megmutatta, hogy mennyit is eszik a konfiguráció. A szóban forgó rendszer egy „Little Falls” kódnévre hallgató alaplapra épült, amelyben egy integrált, 1,6 GHz-es órajelen üzemelő Diamondville processzor teljesített szolgálatot. Az alaplap egy mérnöki mintapéldány volt. A rendszer tartalmazott még egy OCZ memória modult, valamint egy 80 GB-os, 7200 fordulat/perces sebességen üzemelő asztali merevlemezt, egy SATA csatolófelületre illeszkedő DVD-írót és egy Fortron Everest tápegységet.


Ahhoz, hogy a rendszert kellőképpen leterheljék, két példányban futtatták a SuperPi névre hallgató tesztprogramot, majd megvizsgálták, hogy mennyit mutat a fogyasztásmérő szerkezet. A szóban forgó Diamondville processzor egyébként támogatja a több szálon történő programfuttatást is (hyper-threading, HT). A teljes rendszer mindössze 39W-os fogyasztás mellett üzemelt. Amennyiben 80%-os hatásfokkal számolunk, akkor a teljes rendszer mindössze 32W-ot fogyaszt teljes terhelés alatt, ami bizony egyáltalán nem mondható rossz eredménynek.

Összehasonlításképpen, a legtöbb mobil Core 2 Duo processzor egymaga 35W-os TDP-vel rendelkezik, így a tesztben szereplő Atom platform fogyasztása teljes terhelés mellett nem mondható magasnak. A VR-Zone tesztjéről egy rövid videó is készült, amely az alábbi hivatkozás segítségével tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=alasrLTeX8w.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Tyrel
2008.04.17. 18:47
vissza a hírhez

Hát ez elég durva eredmény szerintem... Jönnek az Atom processzorok, egy korábbi hírben a +20-30%-al többet bíró akkumulátorok, meg ki tudja még mi nem... Szerintem már az a kijelentés sem lenne meglepő, hogy "az új technológiákat felvonultató laptopok átlagos üzemideje legalább másfélszerese lesz a mostaniaknak" ?...

De viszont az a "multi-threading" amit a cikk említ az véletlenül nem a Hyper Threading akar lenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. J.o.k.e.r
2008.04.17. 20:32
Most pont jól jönne valami hasonló fogyasztású rendszer... :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!