iPon Hírek

Meredek esés a videokártya piacon

Dátum | 2009. 03. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A videokártya piac szállítási mutatói a Jon Peddie Research elemzései alapján rendkívüli mértékben csökkentek. Az adatok szerint a 2008-as év utolsó negyedévében 42,7%-os csökkentést könyvelhetett el a piac az egy évvel korábbi, azaz a 2007-es év negyedik negyedévhez képest, ami igen-igen nagy esést jelent.

A videokártya piacon hatalmas volt a szállítási mutatók esése, ám ezzel egy időben a PC eladási mutatók csak mindössze 10%-kal voltak alacsonyabbak a korábbi értékeknél, ami arra enged következtetni, hogy az integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészletek nagyobb részesedésre tettek szert az elmúlt idők folyamán, ám ez a következtetés a Jon Peddie Research szakemberei szerint téves. A helyzet az, hogy az OEM gyártók és a viszonteladók a raktárkészletekre támaszkodva próbálják kielégíteni a piac igényeit, mint sem hogy új videokártyákat rendelnének az AIB (Add In Board) gyártóktól, gyakorlatilag ezzel magyarázható a szállítási mutatók drasztikus csökkenése.


Az integrált videó vezérlők forgalma a fent említett időszakban nem növekedett jelentősen: az IGP megoldások piaci részesedése a 2008-as év negyedik negyedévében 40,6%-ot tett ki a piacon, ami a 2007-es év negyedik negyedévének eredményéhez képest mindössze csak 0,4%-os növekedést jelent, ami igen kismértékű. A jelenlegi gazdasági helyzetet a piac szereplői a raktárkészletekre támaszkodva próbálják átvészelni: a raktárak egyfajta bufferként működnek a gyártók és a vásárlók között: a vállalatok a nagy raktárkészleteknek köszönhetően rövidtávon rugalmasan felmérhetik a csökkenő kereslet által támasztott igényeket és a későbbiekben ennek megfelelően adhatják le rendeléseiket, azaz kivárhatnak. A raktárkészletet a helyzet javulásával ismét feltöltik, és a piac visszaállhat a rendes kerékvágásba. Ez lehet az ok, amiért az AIB partnerek most jelentősen kevesebb rendelést kaptak, így estek a szállítási mutatók.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Svindler
2009.03.17. 13:01
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Multitask
2009.03.17. 13:49
A sok raktáron maradt 8800,9800GT,GTX 260 egyszer tuti elkel majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. taripocok
2009.03.17. 17:27
elvégre is,várható volt egy ilyen visszaesés,a sok olcsó VGA-t kiadta az AMD,mindenki,aki akart fejleszteni,megtette,sztem az átlagfelhasználó(én annak tekintem magam) nem vesz minden vben ujabb és ujabb videókarit,pl aki megvett egy 3870-et,az nem biztos hogy cserélni fog még kb fél,vagy akár 1évig is,elvégre is,teljesen felesleges,mivel azon is élvezhetően futnak a játékok,ez ellen a legjobban a játékfejlesztők tehetnének,kiadnak olyan brutál igényű játékokat,amikhez "muszály" uj,gyorsabb,erősebb videókarit vásárolni,hogy élvezhetően fusson,ez megoldaná a problémát,lenne kereslet,beindulna a gyárts,meglenne a kínálat is,és mindenki boldog lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2009.03.17. 19:09
Ez a megoldás kb. pont annyira értelmes, mint az, hogy komcsi idején délelőtt az egyik banda ásott egy gödröt, a délutáni váltás meg betemette. Ezért kapták a pénzt. Aztán azt mondták, hogy milyen jól megoldották a munkanélküliség problémáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vardar
2009.03.17. 20:05
Mert meg is oldották
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Multitask
2009.03.17. 23:47
(Vardar @ 2009 Mar 17, 20:05) Mert meg is oldották
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.03.18. 08:04
Voltak akik már eddig is próbálkoztak az IGP megoldásokkal, csak mindig utólag vettek bele egy kártyát, mikor rájöttek, hogy nem elég jó.
Most meg elkezdtek kijönni a használható IGP megoldások, és már sok olyan van akinek nem kell. És a válság is erősíti ezt.
Tehát az IGP-knek nem kell feltétlen erősödni, miközben a külön VGA kártyák eladása leesik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!