iPon Hírek

Merevlemezek firmware-ébe is került NSA kémprogram

Dátum | 2015. 02. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A neves orosz biztonságtechnikai vállalat, a Kaspersky Labs szakemberei a napokban meglehetősen érdekes információról rántották le a leplet, amely arról ad képet, mennyire kifinomult eszközökkel kémkedett célpontjai ellen az amerikai kémszervezet, az NSA.
A Kaspersky Labs beszámolója szerint az NSA speciális csoportja, az Equation Group olyan kártékony kódot fejlesztett ki, amelyet a merevlemez firmware-ébe ágyazva hátsó ajtó nyitható az áldozat számítógépén, így gyakorlatilag szabadon kémkedhetnek utána. A hátsó ajtón keresztül különböző szoftverek telepíthetőek, de a merevlemez mélyformázására, a fájlrendszer formázására, illetve a PC irányításának átvételére is van mód. Ijesztő, de a kártékony kóddal ellátott firmware egy rejtett adattároló részt hozhat létre az adott merevlemezen, amely a katonai szintű HDD törlést, illetve az újraformázást is átvészeli, így az itt tárolt adatok a HDD újraformázása és az operációs rendszer újratelepítése után is elérhetőek maradnak. A fertőzést annak kifinomultsága miatt természetesen szinte lehetetlen felfedezni, jellegéből adódóan pedig eltávolítására sincs mód.
Hogy mely vállalatok érintettek? Gyakorlatilag minden HDD gyártó, kezdve a koreai Samsungtól, a japán Hitachin és a Toshibán át egészen az amerikai Seagate-ig, illetve Western Digitalig. További érdekesség, hogy a HDD piacon az elmúlt években tapasztalható átalakulás miatt a korábbi három helyett most már csak egy nemzet kezében összpontosul a HDD gyártás. A kémkedés legalább 42 ország célpontjaira terjedt ki, amelyek között kormányzatok, katonai szervezetek, telekommunikációs vállalatok, bankok, nukleáris létesítmények, iszlám szervezetek és a média különböző képviselői is jelen voltak. A legtöbb fertőzést Iránban regisztrálták, de Oroszországban, Pakisztánban, Afganisztánban, Kínában, Malin, Szíriában, Jemenben és Algériában is igen aktív volt a kémprogram.
Többféle változat van
A merevlemez firmware-ébe ágyazott hátsó ajtó minden egyes PC indításkor aktiválódhat, így a kémek hozzáférhetnek a kritikus operációs rendszer komponensekhez, a merevlemezen tárolt adatokhoz és akár még a helyi hálózathoz is. Mivel a merevlemezek firmware-e a különböző biztonsági megoldásoknak köszönhetően utólag nem visszafejthető, így az NSA szakembereinek más módszert kellett találniuk a fertőzésre. Egy korábbi NSA alkalmazott szerint erre is van megoldás: a hivatal elkérheti ellenőrzésre az adott gyártótól a merevlemez firmware-ét, de ha ez nem vezet eredményre, akár szoftverfejlesztőnek álcázva is hozzájuthat. Ez persze így sem magyarázza meg azt, hogyan kerülhetnek "preparált" szoftverek sorozatgyártásban lévő merevlemezekre. A Seagate és a WD tájföldi és kínai üzemeiben nagyon komoly biztonsági szint garantálja a szabotázs elhárítását, így nehéz elképzelni, hogyan valósították meg a projektet az NSA szakemberei az adott gyártó vagy gyártók közreműködése nélkül. Sokat elárul a probléma súlyosságáról az is, hogy a fentiekben leírt kémkedés a jelentések alapján legalább 2001 óta, azaz 14 éve zajlik. Érdekesség, hogy a Reuters egyik munkatársának, Joseph Menn-nek két korábbi kormányzati alkalmazott is megerősítette, a Kaspersky Labs kutatásának eredményei korrektek, azaz valóban létezik a fentiekben tárgyalt kártékony kód. Az NSA illetékesei nem kommentálták a Kaspersky Labs állításait, de ez aligha meglepő.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

61. heviztksz
2015.02.18. 11:34
"A Seagate és a WD tájföldi és kínai üzemeiben" -> tájföldnek Alsómucsaröcsöge és környéke számít. A merevelemezeket Thaiföldön gyártják...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Bl33z heviz...
2015.02.18. 11:55
Helyesen "thaiföldi" ha ennyire kötekedni szeretnél, mivel az adott kontextusban ez egy jelző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. tamaspolga...
2015.02.18. 12:03
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. CyberPunk6... Bl33z
2015.02.18. 12:04
De ő nem thaiföldit írt, hanem Thaiföldönt...
fail?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Stormrage
2015.02.18. 12:24
az oroszok frontalisan tamadnak es szereznek meg orszagokat, az amerikaiak sunyi modon hatulrol,..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. atti2010
2015.02.18. 12:28
Szép kis USA "SZABADSÁGNAK" nevezett bohózat, ha velük művelnék ezt már Obama a 10 -ik rakétát izzítaná, utolsó hazug képmutató nemzet.

Stormrage

Miért Irakba hátulról mentek, ez csak 1 példa volt, kereshetek még legalább 5 találok.?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Zotya84
2015.02.18. 12:31
" A fertőzést annak kifinomultsága miatt természetesen szinte lehetetlen felfedezni, jellegéből adódóan pedig eltávolítására sincs mód."

Szerintem ez így nem igaz. Csak kell hozzá egy gyári FW-frissítés a HDD-n. Az meg úgy is DOS alól megy a mai napig, így simán irtható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. atti2010 Zotya...
2015.02.18. 12:37
Viszont a Firmware frissítés csak akkor használ ha az eredeti gyári nem fertőzött de ez egyelőre rejtély mert nyilvánvaló a hogy a gyártók tagadják, a szerver üzemeltetők is tagadták a tavaly (egy darabig).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. DogTheDog Zotya...
2015.02.18. 12:39
Ez szerintem a gyari FW resze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Pandion DogTh...
2015.02.18. 13:17
Én ezt így értelmeztem:
"a merevlemez firmware-ébe ágyazva hátsó ajtó nyitható..." majd
"... egy rejtett adattároló részt hozhat létre az adott merevlemezen, amely a katonai szintű HDD törlést, illetve az újraformázást is átvészeli, így az itt tárolt adatok a HDD újraformázása és az operációs rendszer újratelepítése után is elérhetőek maradnak."
Tehát ha egyszer megfertőzte, akkor már hiába "frissíted" vissza a FW-t mert a rejtett rész már ott van és nem tudod eltávolítani... Vagy rosszul értem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Pandion
2015.02.18. 13:19
Ami viszont még felmerült bennem és sehol nem térnek ki rá, hogy mi van az SSD-kkel? Azokra is rámegy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. atti2010 Pandi...
2015.02.18. 13:21
Firmware +HDD formázás segítene de az emberek 99% azt sem tudja miről beszelünk + a gyári Firmware is fertőzött lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. DogTheDog atti2...
2015.02.18. 13:54
Neked van amugy lovesed arrol, hogy mit is takar a cikkben emlitett katonai szintu formalas?
Mi visszaszedtunk HDD-rol tiz evnyi anyagot, pedig formazva volt, es a vezerlo PCB-t is csereltek rajta.
Az amit te ajanlgatsz itt, az max a header-t teszi olvashatatlanna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Pandion atti2...
2015.02.18. 14:32
Nem teljesen egyértelmű a dolog, mert, egyszer azt írja, hogy valószínű megszerezték a FW forráskódját és így tudtak kiskaput találni. Ez azt feltételezi, hogy a gyári FW még biztonságos, csak meg tudja fertőzni a féreg vagy mi is ez. Viszont utánna meg azt írja, hogy a rejtett rész mindent túlél (low formatot is). Ebből arra feltételezek, hogy ez azért lehetséges, mert a FW fertőzött, és hogy egy egyszerű FW frissítéssel nem küszöbölhető ki a dolog, arra következtetek, hogy a gyári FW is eleve fertőzötten jön. De csak sötétben tapogatózok. Naívan hiszek abban, hogy nem gyárilag fertőzik a FW-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Steadywarp
2015.02.18. 14:41
80 Gb-ből miért csak 76 használható? Hát ezért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. atti2010 DogTh...
2015.02.18. 15:22
Egy formázott és felülírt HDD-t te nem fogsz leolvasni csak laboratóriumban de itt ugye nem erről van szó hanem arról hogy az interneten mit tudnak tőled ellopni, a 2 között hatalmas a különbség van!!.

tamaspolgari

Természetes hogy a formázás előtt egy tiszta firmware is kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. tamaspolga...
2015.02.18. 15:22
formázás nem segít rajta, bármilyen szinten is csinálod, mivel az nem fog hozzányúlni az eszköz firmwarét tároló rom chiphez. szoftveres fw csere esetleg segíthet rajta, de szerintem az ellen is van belerakva valami védelem, amivel átveri az azt végrehajtó segédprogramot. ki lehet cserélni a rom chipet, és egy másikat feltölteni egy tiszta firmmel, valamint egy nem windozeos géppel megformázni, de nem igazán éri meg a vele járó vesződséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Kajafun
2015.02.18. 15:23
Most hogy ez kiderült, semmi pereskedés, csak simán megtehetik, csak mert NSA???
Valaki lebombázhatná már amerikát végre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. atti2010 Kajaf...
2015.02.18. 15:25
A "DEMOKRÁCIA" bástyáját lebombázni, terrorista!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Shinjiii
2015.02.18. 16:03
Kajafun
Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek, menj csak vissza a ketrecedbe hajtani a mókuskereket, arra való vagy te is, én is, és a többi kis ember is, míg ezek a gecik vígan lesik a 'fal mögül", mikor hugyozol, és töltesz le torrenten például. Elég undorító világ ez, bár születtem volna egy-két generációval korábban... Úgy leszámítva a világháborút.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. FaL
2015.02.18. 16:08
erre a cikkre átlagemberként (értsd: nem politikus, nem katonai vezető, nem terrorista, stb) csak egy reakcióm van: NA ÉS?!?
Ha Uncle Sam-et az érdekli, hogy mi a lecsó receptem titkos alapanyaga, vagy milyen pornót nézek, vagy mit írtam édesanyámnak e-mailben... hát rajta! Az én részemről abszolút nem zavar ha valami szerencsétlen irodai patkánynak Amerikában az a munkája, hogy ilyen dolgokat nyálazzon át nap mint nap. Sőt, még inkább támogatom is, ha ezzel csak EGY terrortámadást is meg lehet előzni, vagy csökkenteni az áldozatok számát. Azt meg végképp nehezen tudom elképzelni, hogy John Doe azzal szórakozna Amerikából, hogy Kalányos Kevinkosztner pécéjét indítgatja újra, vagy formázgatja le a HDD-t, viccből, mert csak úgy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Szefmester Stead...
2015.02.18. 16:17
Remélem ezt szimplán poénnak írtad, és máskülönben tisztában vagy a binarybyte és a sima byte váltószámaival... Mert ha komolyan, akkor kb akkora selfburn mint amikor terrabájtokat írnak... értem én hogy geológus és agyagozik, de a vinyóknak nem az a mértékegységük..

Mi anno a melóban a vinyókra 7 teljes wipe-ot (teljes 1 majd 0 felülírás) küldtünk mielőtt szabadon használhatóan szerelhettük volna gépbe. A mérnökség a 3 wipe utániakról még szemeztek vissza adatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. CyberPunk6... FaL
2015.02.18. 16:23
Viszont, ha ezekkel az információkkal a saját világcégeiket is segítik az európai és egyéb konkurenciával szemben, akkor már téged is eléggé érint.

Ne gondold, hogy gazdasági célokra nem használják fel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Pandion Szefm...
2015.02.18. 16:23
Na végre egy hozzáértő ember magyarázd el nekem kérlek, hogy ha ez így van (elhiszem) akkor mi a bánatért nem csinaltak még olyan vinyót, amit 3x teljesen tele lehet írni és visszanyerni vagyis 3x annyi adatot tud tárolni mint a kapacitása??? na jó csak félig vicc, de nem lehetne ezt valahogy a gyakorlatban kihasználni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. ChoSimba
2015.02.18. 16:26
Én csak azt nem értem, hogy a HDD FW-ében lévő kód hogy került futtatásra a host gépen ? Azt max a HDD processzora tudja futtatni a host gépé nem. Hacsak nem az eszközillesztő is meg van buherálva.
Ilyen alapon bármilyen EXE-t rakok a HDD-re, az le fog futni a hoston ??? Nem fog, az kívülről kell elindítani. De ha már kívül (a hoston) fut egy kémprogram, akkor már tök mindegy mi van a HDD-n.
Vagy esetleg valamilyen még nem dokumentált kiskapun keresztül fertőzi meg a host gépet. Mondjuk azon keresztül, amit az NSA épített a windowsba

Ez a FW inkább arra lehet inkább jó, hogy a HDD-n lévő adatokról másolatot lehessen csinálni úgy, hogy azt egy format vagy egyéb destruktív folyamat nem törli le. Így pl. rajtaütéseknél hiába törlik a HDD-t azok mégis megmaradnak a HDD-n az NSA számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Pandion Cyber...
2015.02.18. 16:26
Igen, nekem is tele van a hócipőm azzal, hogy ezzel a terror veszély dumával mindent megtehetnek, van aki meg még örül is neki. Az én gépembe ne kutakodjon egy majom se, nem mintha lenne takargatni valóm, de az alsónadrágomban sincs semmi szégyellni való, mégsem járok meztelenül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. DogTheDog atti2...
2015.02.18. 16:54
Azt siman elhiszem, hogy ez neked feladna a lecket, de ne etesd a nepet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. DogTheDog Pandi...
2015.02.18. 16:59
Szerinted nincs meg kesz a technologia erre?

Itt egy 2013-as cikk:

http://www.extremetech.com/extreme/168619-3d-magnetic-storage-breakthrough-enables-100tb-hard-drives
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. atti2010 DogTh...
2015.02.18. 17:25
Persze majd megmondom nekik.Picit adatmentéssel foglalkozom ha a halandzsában nem zavar
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. pdx06
2015.02.18. 17:26
Elég nagy kémprogram a Facebook. Több ennél nem is kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. atti2010 pdx06
2015.02.18. 17:31
Viszont ezzel csak olyan adatot szerzel meg aminek 0 hírértéke van, az meg az Amerikaiaknak sem túl kedvező , a francot nem érdekli kivel mikor szexelsz hogy kivel csevegsz és hol vásárolsz (erről a plázák számítógépei adnak 100% adatot), viszont olyan adatok hogy milyen innovatív dolgokat fejlesztesz már érdekli őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. CyberPunk6... ChoSi...
2015.02.18. 17:33
DMA - Direct memory access

A hdd közvetlenül tud írni a memóriába, olvasni onnan.
innentől kezdve bármit bármikor le tud futtatni egy hdd firmware, ha úgy írják meg.

Szóval nem, nem fog a sima exe lefutni csak mert a HDD-n van, de HDD firmware képes teljesen irányítani a gépet a memória átírásával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. atti2010 Cyber...
2015.02.18. 17:37
Ennél sokkal rosszabb hogy a fájl- meghajtó eléréséhez is hozzá tudsz vele nyúlni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. CyberPunk6... atti2...
2015.02.18. 17:48
Nincs jobb-rosszabb ebben az ügyben.

A gép az adatokat a bekapcsolásnál és menet közben is a HDD-ről veszi. A memóriába is onnan töltődnek be a dolgok.
Ha az adattárolót uralod, akkor az egész gépet, mert indításnál azt töltetsz be a firmwarrel a boot részből, amit csak akarsz. Akár indíthatsz más OS-t, vagy bármit. Mondjuk csinálsz egy custom loadert a windowsnak, és azt csinálsz vele, amit csak akarsz.
A delikvens meg semmit sem vesz észre belőle és a vírusírtók sem.

A hdd-vel uralod a RAM-ot, a rammal pedig a futó programokat (az OS-t is beleértve).
Innentől kezdve az eszközök drivereit, mindent irányíthatsz, mert tetszőleges kódot tudsz futtatni.
tetszőleges kód futtatása -> mindent meg tudsz csinálni, amit fizikailag lehetséges megcsináltatni a géppel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. DogTheDog atti2...
2015.02.18. 18:10
Dehogy is foglalkozol te adatmentessel,az is ketseges a kommentjeid alapjan, hogy lattal-e mar olyat, aki azzal foglalkozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. CyberPunk6... DogTh...
2015.02.18. 18:11
[gonoszkodás]DVD-re írja otthon a fotókat, nehogy elvesszenek egy műszaki hiba miatt[/gonoszkodás]

(csak viccelődöm, nem komolyan venni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mikej95
2015.02.18. 18:51
Gondolom, ha megint lenne egy "Snowden" akkor kiderülne, hogy az így megszerzett anyagok közül is a pornó kapott kivizsgálási prioritást, második helyen pedig az esetleges jövőbeli szabványok, fejlesztések végeztek. Csak ezután jöttek Achmed adatai a sorban. Ez az egész terrorista dolog kezd a modern kor boszorkányává válni (igazából már régóta az) . Arra hivatkozva bármit megtehetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. atti2010 DogTh...
2015.02.18. 18:58
Túl sokat foglalkozol velem mindezt azért mert meg mertem írni hogy a Fermi kiadásakor nem érdekelt ennyire a VGA fogyasztás vagy egyéb gondod van, lekopni rólam, látom az adattaroláshoz sem értesz de sebaj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tocsi
2015.02.18. 19:43
És mi van ha feltöltenek valamit a gépemre. És ez alapján másnap jön az FBI és visz Gvantanamora. Csak, hogy javítsák a statisztikát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. CyberPunk6... tocsi
2015.02.18. 19:51
Ha el akarnak vinni nem kell hozzá feltölteniük semmit, el fognak vinni.
A feltöltögetés maximum, akkor lehet érdekes, ha lejáratni kell egy fontos embert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. atti2010 tocsi
2015.02.18. 20:02
Nincs Guantánamo, fejlesztések érdeklik őket elsősorban és szabadalmaztatják mielőtt a JOGOS FELHASZNÁLÓ, másodsorban a feltöltött NEM családi szexfilmet zsarolásra használják,terrorizmus vagy bármi amit annak akarnak nyilvánítani, ISTEN HOZOTT a 21 században ahol már a számtek guruk is félnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. madcaptain
2015.02.19. 01:36
Mar kezdem erteni miert nem mond semmit a Dell a Saagate vinyonak a hulye sivitas/kattogasara a notiban.

Minden smart teszt, feluletteszt szerint hibatlan, de sokszor par masodpercre kattog/magas hangon sivit. A Dell support meg az mondja ez ilyen. Pedig ha ez mondjuk flilmnezes kozben tortenik akkor szepen megakad a film masodpercekre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ChoSimba
2015.02.19. 09:56
Akkor a legjobb megoldás az, ha kiköttetem az internetet, az okoz minden gondot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6... ChoSi...
2015.02.19. 10:36
Találtak már vezetél nélküli modult elvileg vezetél néküli kommunikációval nem rendelkező eszközben.

Szóval használd csak tovább nyugodtan. Nem érdekli őket, hogy mire vered, ha nem vagy valami nagyon fontos pozícióban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. dobko
2015.02.19. 13:10
USA kihasználva a média hatalmát, mindig sikeresen beállítja az adott ellenséget hülyének, gonosznak, stb. Én pl most se tudom eldönteni, hogy USA vagy Oroszország az igazi baj az ukrán mizéria miatt, de vannak tippjeim. Itt ez az NSA, egy rém egyszerű mondattal hárítják magukról a felelősséget ha kell, mert "éljen a úeszé" vagy mert ők "hazafiak", bedobják a "terror" szót amit nagyrészt az USA generál, aztán el van intézve.

Engem meg visznek mindjárt a börtönbe, mert ugye demokrácia és szólásszabadság van 2015-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mcmike
2015.02.19. 14:37
Szvsz hatalmas (inkább bődületes) FAKE...

Árulja már el nekem valaki hogy hogyan próbál kapcsolatot teremteni a kémprogramunk a hálókártyával, amikor a HDD elektronikája közvetlenül csak a lemezvezérlővel tud kommunikálni? Ami egy SATA / SAS (vagy más csatolófelületű) vezérlő, ennek megfelelő szintű szűkített utasításkészlettel. Az "állítólagos" program el sem tud jutni az OS-ig, maximum file szinten tudna írkálni, de igazából azt sem mert a firmware nem képes file system-et értelmezni tudtommal, arra az OS hivatott. De még ha oda is rakna egy file-t, hogyan kényszeríti ki annak a futtatását azon az OS-en amihez el sem jut?

Igazából nagy mérete sem lehet, ezáltal a funkciói is nagyon szűkösek lehetnek (ha egyáltalán létezik és vannak ), mert egy HDD FW nincs több 1-2MB-nál. Ennél nagyobb méret egyből szemet szúrna mindenkiben... Szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. accocomp
2015.02.19. 16:30
Ezek alapján úgy tűnik, nem a gyárban fertőztek, hanem maleware-rel a célszemélyeket. A firmware a boot során képes lehet átmenetileg fertőzött vinyót mutatni (MBR, boot sector), amit később elrejt.
http://www.kaspersky.com/about/news/virus/2015/equation-group-the-crown-creator-of-cyber-espionage
https://securelist.com/blog/research/68750/equation-the-death-star-of-malware-galaxy/
Aztán ez nem tudom, hogy valós-e, de itt beszél rejtett tárról (covert storage): http://www.spiegel.de/media/media-35661.pdf (a securelist cikk kommentjei között találtam).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Humbuk
2015.02.19. 21:43
Engem inkább az érdekelne, hogy mit csinálnak ennyi adattal?
Fel sem tudják dolgozni... Még a CERN sem képes a saját kutatásait feldolgozni, nem hogy az NSA az egész világ adatait!

Azzal egyet tudok érteni, hogy bizonyos emberek gépéhez hozzáférnek ha kell, de honnan is tudnák, hogy Abdulnak melyik vinyó (a több tízmillióból) is van a gépébe?

Biztos van ilyen, de nem kell itt a tömeghisztéria... Alapvetően minden társadalmat félelemkeltéssel irányítanak. Ezt azért ne felejtsétek el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. CyberPunk6... Humbu...
2015.02.19. 22:53
Meg lehet oldani.
Szétszórják a problémás országokban ezeket a hdd-ket.
A hdd csak olyan kódot tartalmaz, ami a hátsó ajtókat kinyitja, és észrevétlenül tudja kiküldeni a kért adatokat.

Kikémleli automatikusan egy adatbázisba a fő adatokat (e-mail fiók adatai, facebook vagy akármilyen személyi azonosításra alkalmas dolgokat, keresési előzményeket (ezekben a google is tud segíteni).

Innentől meg automatikusan tudják, hogy hol kell keresni és a fix hátsóajtó pedig rendelkezésre áll mindig.

Btw az üzenetemet direkt ignorálod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. remy-d mcmik...
2015.02.20. 09:23
96 kilobyteos 3D FPS játék is létezik, szóval az 1-2 MB rengeteg hely

http://en.wikipedia.org/wiki/.kkrieger
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim remy-...
2015.02.20. 09:52
A megoldás valahol középúton lesz, mert emlékezeteim szerint a kkrieger eléggé mocskosul terheli a processzort is (ami kissé feltűnő lenne), ráadásul teljesen más kategória program futtatása közben generáltatni a processzorral egy 3D környezetet, mint figyelemmel kísérni a fájlrendszer aktivitását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gargantu
2015.02.20. 09:53
A Kasperskynél egy kicsit félreérthetően fogalmaztak:

"By reprogramming the hard drive firmware (i.e. rewriting the hard drive’s operating system), the group achieves two purposes:"

Megtévesztő ugyanis operációs rendszernek nevezni a hdd firmwaret.

A cikkben említett módosítás nem az operációs rendszer alatt futó kódot telepít a hdd firmwarebe, hanem alkalmassá teszi egyéb módon az operációs rendszerbe bejuttatott kémprogramokkal való együtt működésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Pandion
2015.02.20. 13:11
Az origó cikke részletesen foglalkozik a dologgal, és az eltávolításával. (és ezek szerint az SSD-re is rámegy a kis szemét... )

DogTheDog! Köszi a linket, ez nagyon érdekes, várom, hogy kereskedelmi forgalomban is megjelenjen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6... Pandi...
2015.02.20. 13:22
Sajnos az origo és index és társai esetében annyira rosszak szakmailag a tapasztalataim, hogy neki sem állok elolvasni.

rendszeresen tele vannak súlyos tévedésekkel és emiatt félek, hogy belefutok olyan információkba, amit nem tudok és félrevisz. Tudatosan kerülöm őket ezekben a témákban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Tapir_606 Stead...
2015.02.20. 14:55
"80 Gb-ből miért csak 76 használható? Hát ezért "

ez a jelenség annyi, hogy a GB és a GiB nem ugyanaz
windows hülye és GB-nek hívja a GiB-t (G=giga=1000^3(a harmadikon), Gi="informatikai giga"=1024^3), az ebből előkerülő 24-es különbség a probléma forrása, mert a marketingben jobb, hogy 1000el osztod és nem 1024-el a Byte-ok számát, mert nagy mennyiségeknél sokkal nagyobb érték jön ki
valójában a merevlemezgyártók csinálják jól és a windows szarul, mert végre annak is át kéne állnia a GiB jelölésre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... Tapir...
2015.02.20. 15:23
Te most trollkodsz?

Törölni kéne a hozzászólásodat szándékos félrevezetésért.

1, nem csak a windows, hanem minden operációs rendszer így számol, mert a valóságban az 1024-es váltószám a használandó és a merevlemezgyártók azok, akik "csalnak".

Az 1024 azért létezik, mert az 2^10 (kettő a tizediken)
ez azt jelenti, hogy kettes számrendszerben pontosan 1024 féle állapotot lehet felírni 10 biten.

Az 1000 felírásához is 10 bit kell és máris menne a kukába 24 bit?
Miért?

A kettes számrendszer miatt van 1024-es váltó és a a fizikai működés erre alapul.

Pontosan az 1000 használata a félrevezető és a "hazug" megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tapir_606
2015.02.20. 15:26
te se tanultál matekot általánosban fiam ülj le egyes, ezt nem méltatom hosszabb válaszra...
és 1x nézz rá egy programra, ami méltó az operációs rendszer névre és nézd meg milyen mértékegységgel jelez tárhelyet -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... Tapir...
2015.02.20. 15:48
A windowsnak GiB-et kellene írnia, mint mértékegység, de az SI féle GB egy hazugság.

A valós tárhelyet a windows jól írja, csak rossz mértékegységgel, a hdd gyártók pedig egy olyat használnak, amit erre nem lenne szabad.

Az informatikában csak a GiB-et lenne szabad használni, eleve értelmetlen a másikat kettes hatványokra használni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tapir_606
2015.02.20. 16:00
és pontosan ezt mondtam én is az 55. számú kommentben
(valóban nem szép, hogy ezt használják, de technikailag helyes, amit csinálnak)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gajdarcsab... Tapir...
2015.02.22. 13:34
LOL! A hőskorban nem volt ilyen probléma, a GB az 1024 többszöröse volt.
Csak az emberi hülyeség határtalan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... Tapir...
2015.02.22. 14:47
Így újra elolvasva tényleg félreértettem a mondandódat.
Megkövetlek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!